Çernobil Faciası Nedir? Çernobil Nerede? Hangi Ülkede?
Son dönemde patlak veren Rusya-Ukrayna Savaşı nedeni ile yeniden gündeme gelen bir yer Çernobil Nükleer Santrali. Burayı önemli yapan şey ise geçmişte burada gerçekleşmiş olan Çernobil Faciası. İşte bu yazımızda; Çernobil faciası nedir? Çernobil Faciası ne zaman gerçekleşti ve Çernobil nerede? gibi sorulara cevap bulabileceksiniz.
Çernobil Faciası Nedir?
Uluslar arası Nükleer Olay Ölçeğine göre en yüksek şiddette (7) değerlendirilmiş olan nükleer bir kazadır. Tarihte Çernobil Faciası dışında en yüksek şiddette değerlendirilen bir diğer kaza ise 2011 yılında Japonya’da gerçekleşen Fukushima Nükleer Felaketidir.
Maliyet ve kayıp açısından tarihteki en kötü felaketlerin başında gelen Çernobil Faciasının insanlara ve çevreye verdiği zarar dışında maddi zararı 68 milyar dolardır.
Çernobil Nerede? Hangi Ülkede?: Çernobil Ukrayna’nın kuzeyinde yer alan ve Belarus sınırına yakın bir bölgedir.
Çernobil Ne Zaman Patladı?: Patlama 26 Nisan 1986’da meydana gelmiştir.
Çernobil Faciası Nerede Oldu?: O dönem Sovyetler Birliği çatısı altındaki Ukrayna’nın Pripyat şehri yakınlarında yer alan Çernobil Nükleer Santrali’nin 4 numaralı reaktöründe meydana gelmiştir.
Çernobil Felaketi Sonrası Bölgenin Tahliye Edilmesi
Pripyat kenti kazanın hemen ardından tahliye edilmedi ve bu da vakit kaybı anlamına gelmekteydi. Halk, patlamanın etkilerinden habersiz şekilde bir süre günlük hayatlarına devam etti. Ancak patlamadan birkaç saat sonra bir çok kişide kusma, öksürük, şiddetli baş ağrısı şikayetleri ortaya çıktı. Radyoaktif etkinin de tespit edilmesiyle birlikte; patlamadan 36 saat sonra Pripyat’ın kalıcı olarak boşaltılmasına karar verildi. Yetkililer tahliyenin başlangıçta üç günlüğüne olduğunu söylese de çok geçmeden süresiz olmasına karar verdiler.
Bölgenin tahliyesinin ardından sıra oradaki kalıntıların temizlenmesine gelmişti. Çatıda tonlarca ağırlıkta enkaz vardı ve bunların bir an önce temizlenip alanın kapatılması gerekiyordu. Enkazın temizlenmesi için uzaktan kumandalı robotlar yeterli başarıyı sağlayamadı. Bu yüzden yüksek koruyucu giysiler giyen 5000 kadar görevli, ortalama 1’er dakikalık çalışmayla dönüşümlü olarak küreklerle alanı temizlediler.
Ardından SSCB, enkazdan radyoaktif kirlenmenin yayılmasını azaltmak için Çernobil Nükleer Santrali lahitini inşa ederek alanı kapattı. Lahit, çok büyük bir kompozit çelik ve betondan meydana geliyordu. Ancak lahitin bozulmaya başlamasıyla 2017 yılında duvar güçlendirildi. Bu güçlendirme, 100 yıl boyunca radyoaktif sızıntıyı önlemesi beklenen çelik bir kalkanla alan örtülerek gerçekleştirildi. Alandaki nükleer temizliğin 2065 yılında tamamlanacağı tahmin ediliyor.
Çernobil Felaketinin etkileri hakkında bilgi için Çernobil’in Etkileri Nelerdir? ve Çernobil’den Etkilenen Ülkeler başlıklı içeriklerimizi inceleyebilirsiniz.