Çernobil’den Etkilenen Ülkeler, Çernobil’de Kaç Kişi Öldü?
Tarihin en büyük nükleer felaketlerinin başında gelen Çernobil’den etkilenen ülkeler hangileridir? Bu içeriğimizde 1986 yılında gerçekleşen Çernobil faciasının ülkeler üzerindeki etkisi üzerinde duruyoruz. Çernobil Felaketi hakkında daha detaylı bilgi için Çernobil Faciası Nedir? başlıklı içeriğimizi inceleyebilirsiniz.
Çernobil’den Etkilenen Ülkeler Hangileridir?
Özellikle kaza sonrası ilk 10 gün çok büyük miktarlarda radyoaktif salınım gerçekleşti. Bunun sonucunda, Çernobil’in Etkileri Nelerdir başlıklı konumuzda değindiğimiz durumdan en fazla etkilenen ülkeler ise Belarus, Ukrayna ve Rusya olmuştur. Fakat zararlı etki bu ülkelerin sınırını aşarak İskandinavya ve Avrupa’ya kadar ilerleyebildi.
Genel olarak bakıldığında 150 bin kilometrekarelik bir alana yayılan zararlı etki söz konusudur. Dolayısıyla bu üç ülkenin sınırlarını aşarak yukarıda da belirttiğimiz gibi İskandinav ülkeleriyle Avrupa ülkelerine kadar yayılmıştır. İsveç, Norveç, Finlandiya, Avusturya, Bulgaristan, Slovenya ve Türkiye Çernobil’den etkilenen ülkeler arasındadır. Tabi bu ülkelerdeki etki Rusya ve Ukrayna’dakinden çok daha azdır. Çernobil’in Türkiye’ye etkileri için Çernobil’in Türkiye’ye Etkileri başlıklı içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.
Sezyum ve diğer radyoaktif izotoplar rüzgarın etkisiyle genişçe bir alana yayıldı. Kazanın ilk üç haftasında; böyle bir geniş alan içerisinde atmosferdeki radyasyon seviyesinin normalin üstünde seyrettiği belirtilmekle birlikte bu seviyelerin hızla düştüğü söylenmektedir.
Kaza sonrası radyoaktif madde yayılımı ile ilgili ilk bilgileri İsveç tespit ederek ortaya koymuştur.
Kazanın en çok etkilediği Belarus’ta 2000’li yılların başlarına gelindiğinde bile ülke topraklarının yaklaşık beşte birinin hala radyoaktif kirlenmeden muzdarip olduğu tespit edilmiştir. Toprak kirliliği dışında doğum kusurları, kanser vakalarında artış ve bu endişeden kaynaklı doğum oranlarının azalması gibi etkileri vardı. Psikolojik ve ekonomik zararları da cabası… Bununla birlikte Fransa, Çernobil faciasının olumsuz etkilerini ülkelerinde hissetmediğini belirtmiştir.
Çernobil Faciasında Kaç Kişi Öldü?
Patlamaların gerçekleşmesiyle birlikte SSCB ve Avrupa’nın batı bölgelerine doğru radyasyon ve kirlilik yayılmaya başladı. İlk olarak iki mühendis öldü ve diğer iki mühendis de ciddi şekilde yandı. Ardından yangını söndürüp nükleer çekirdeği temizleyerek durumu kontrol altına alma çabaları başladı. Başlatılan büyük acil durum operasyonu sırasında da 100’den fazla personel ve itfaiyeci yüksek dozda radyasyona maruz kalarak hastaneye kaldırıldı. Bunların arasından 28 kişi çok geçmeden ölürken 14’ü 10 yıl içinde kanserden öldü.
Ancak faciadan sonra farklı yıllarda yapılan araştırmalar, kazanın yaydığı radyoaktif etkinin uzun vadede insan sağlığı üzerinde çok ciddi sorunlara yol açmadığını belirtmiştir. Hatta sigara ve alkol kullanımının radyasyondan daha büyük bir zarara neden olduğu belirtilmiştir!
Diğer yandan 2006 yılında yapılan bir araştırmaya göre; Çernobil kazası nedeniyle 5000 kanser vakası gerçekleşmiştir. 2065 yılına kadar da bu rakamın 40 binlere kadar çıkabileceğini belirtmiştir.
Radyasyon korkusu nedeniyle kazadan sonra hamile kadınlar arasında kürtaj talebinde ciddi bir artış yaşanmıştır. Sovyetler Birliği ve Avrupa’daki bir çok doktorun da anne adaylarını kürtaja yönlendirmesi sonucu 1 milyondan fazla kürtaj gerçekleştirildiği tahmin edilmektedir.
2018 yılında yayınlanan bir rapora göre; facia anında 18 yaş altı hastalarda, 1991-2015 arasında 20 bin tiroid kanseri vakası tespit edilmiştir. Ancak bunlar doğrudan Çernobil Faciasına bağlanmamış, bu vakaların sadece 15’inin ölümcül olduğu açıklanmıştır.