Çocuğun Zeka Gelişimi İçin Neler Yapılmalı?
Bebeklerin ve çocukların sağlıklı bireyler olarak büyümesi, bedensel ve zihinsel gelişimlerinin gerektiği gibi olması her ailenin öncelikleri arasındadır. Sağlıklı bir beyin gelişiminde kalıtımsal faktörler kadar çevresel faktörlerin de etkisi oldukça büyüktür. Çocuğun beslenme kalitesi, yetiştiği ortam ve hatta oynadığı oyunlar vs. zeka gelişimi sürecinde etkili faktörlerdir. Çocuğun zeka gelişimi için neler yapılmalı, hangi etkinlikler yaptırılmalıdır?
Zeka Gelişimi İçin Önemli Yaş Aralığı Nedir?
0-6 yaş arası ise zihinsel gelişimde kritik dönem olarak ifade edilir. Ayrıca anne karnındaki dönem de beyin gelişimi açısından önemli ve özen gösterilmesi gereken bir dönemdir.
Bebek deyip geçmemeli, tam tersine bebeklik döneminin beyin gelişimi açısından çok hassas bir dönem olduğunu göz önünde bulundurmalıyız. Çocuklar gördüğü ve duyduğu her şeyi algılayarak bilinçaltına kaydeder. Bize düşen çocuğun eğitiminde geri dönülmez hataları yapmaktan kaçınmak ve gerekli hassasiyeti göstermektir. Bunu yapmanın yolu da bilinçli birer ebeveyn olmaktan geçer.
Matematik alanında zayıf olan çocuklar genel kanının aksine zeka yönünden zayıf değildir. Zira zeka türleri sayısal, sözel, görsel, müziksel, bedensel, sosyal, içsel ve doğacı olmak üzere sekize ayrılır. Buna göre çocuğun beyin gelişimini desteklemek için farklı etkinliklere ihtiyaç vardır. Beyin gelişimi için gerekli olan etkinliklere bir bakalım:
Zeka Gelişimi İçin Neler Yapılabilir?
1) Ardışık egzersizi: Okul öncesi çağından itibaren kelime ve cümleleri tekrar etmesi sağlanmalı. Ardışık sayılar tekrar ettirilmeli. Hepimizin çok iyi bildiği “iki resim arasındaki 7 farkı bulunuz” tarzı oyunlar oynanmalı. Toplama çıkarma gibi matematiksel işlemleri parmak hesabı yerine mümkün olduğunca aklından yapması sağlanmalı.
2) Resim yapma: Resim yapmak beyin gelişimini destekler. Bir objeye bakarak onun resmini yapmasını sağlayın. Hatta anlattığı bir şeyin resmini çizdirin. Bunu yaptığında beğendiğinizi göstererek onu pekiştirin ki motivasyonu artsın.
3) Kitap okuma ve anlama: Kitap okumanın ne kadar faydalı olduğu su götürmez bir gerçek ancak kitap okumak tek başına yeterli olmayabilir. Çocuğunuza okuduğu kitabı size anlatmasını sağlayın.
4) Görsel hafıza: Çocuğunuza görsel bir tema (herhangi bir şekil ya da resim) gösterdikten sonra bu gördüklerini gözlerini kapatarak size anlatmasını sağlayın. Ya da ona bir hikaye kitabı okuyun ve bunu dinlerken gözlerini kapatmasını isteyin.
5) Her iki elin kullanılması: Çocuğunuz belki solak olmayabilir ancak bu, sol elini hiç kullanmayacağı anlamına gelmez. Yazı yazmak, yemek yemek gibi belli başlı faaliyetlerini yaparken her zaman kullandığı elini kullanabilir ancak mümkün olduğunca her iki elini de kullanmasını teşvik etmelisiniz. Bu, beynin her iki tarafının da aktif olarak çalışmasını sağlayarak beyin gelişimine önemli ölçüde katkı sağlayacaktır.