Masumiyet Müzesi Nedir? Masumiyet Müzesi Gerçek Bir Hikaye Mi?
Masumiyet Müzesi nedir? Masumiyet Müzesi Nobel Ödüllü yazar Orhan Pamuk’un çok okunan romanlarından biridir. 2008 yılında yayımlanan bu aşk romanını yazar, kızına ithaf etmiştir. Masumiyet Müzesi ayrıca Orhan Pamuk’un kurduğu müzenin de adıdır. Bu yazımızda Orhan Pamuk’un kurduğu müze ile ilgili bilgilere yer veriyoruz.
Bu Yazının İçindeki Başlıklar
Masumiyet Müzesi Nedir?
Müze açma fikri Orhan Pamuk tarafından kitabı yazdıktan sonra değil kitabın yazılma aşamasında zaten düşünülmekteydi. Romanı yazma aşamasında yazar, müze için diğer yandan parça toplamaya başlamıştı. Ancak roman 2008’de basılmasına rağmen çeşitli sebeplerle müzenin açılışı gecikti ve 4 yıl sonra, 2012’de müze açılmış oldu.
Roman, zengin bir ailenin oğlu olan Kemal ile uzaktan akrabası Füsun arasındaki aşkı anlatıyor. Müze ise buna bağlı olarak romanda anlatılan karakterlerin aksesuarları, giysilerini vs. sergilemektedir.
Masumiyet Müzesi Romanı
Müze hakkında detaylı bilgiye geçmeden önce romandan kısaca bahsetmek gerekiyor. Masumiyet Müzesi kitabının konusu şöyle; Romanın iki ana karakteri Kemal ve Füsun. Kemal, İstanbul’un çok zengin bir ailesinin 30’lu yaşlarındaki oğludur. Füsun ise 18 yaşında, yoksul bir ailenin tezgahtarlık yapan kızıdır ve Kemal’in uzaktan akrabasıdır. Kemal, Sibel ile nişanlanma arifesindedir. Bir gün müstakbel nişanlısına çanta almak için girdiği mağazada, burada tezgahtarlık yapmakta olan ve uzun zamandan beri görmediği uzaktan akrabası Füsun ile karşılaşır. Kemal, Füsun’dan çok etkilenir. Bir süre sonra görüşmeye ve birlikte olmaya başlarlar. Ancak Kemal, Sibel ile yine de nişanlanır ve artık Füsun, Kemal ile görüşmeyi keser. Bu yüzden mutsuz günler geçiren Kemal, nişanlısını terk eder ve Füsun’un hatırasıyla yaşamaya başlar.
Bir gün Füsun’dan, oturduğu evin adresinin yazılı olduğu bir not gelir. Bu adrese gittiğinde Kemal, Füsun’un evlendiğini öğrenmiş olur. Füsun’un eşi Feridun, bir sinemacıdır. Füsun’un Kemal’e ulaşmasının gerçek nedeni Feridun’un çekeceği ve kendisinin başrolünde oynayacağı film için maddi destek olmasını istemesidir. Kemal bunu kabul eder ancak ne kendisi ne de Feridun, Füsun’un filmde rol almasını istememektedir. Nitekim öyle de olur ve başrol için Papatya seçilir. Kemal’in finansörü olduğu, Feridun’un çektiği, Papatya’nın başrolünde olduğu bu Yeşilçam filmi başarılı olur.
Bir süre sonra Füsun ve Feridun da boşanırlar. Kemal ve Füsun tekrar bir araya gelir ve evlilik yolunda ilk adımı atıp sözlenirler. Ancak mutlulukları uzun sürmez.
Bu iki karakterin yıllar süren saplantılı aşk hikayesi anlatılırken diğer yandan da dönemin İstanbul’unun kültürel yapısına da ışık tutulmaktadır. Çünkü hikaye 1975’lerden 2000’li yıllara kadar uzanmaktadır. Masumiyet Müzesi romanında anlatılan hikayenin gerçek olup olmadığı da merak konusu oluyor. Ancak bu hikaye gerçek değil hayal ürünüdür.
Masumiyet Müzesi’nin Ortaya Çıkışı
Kitaba göre müzenin kuruluş hikayesi ise şöyledir; Kemal ile Füsun arasında yıllar süren ilişkide Kemal, Füsun’a ait eşyaları çoğu zaman gizlice alıp biriktirmiştir. Bir gün Füsun ve Kemal trafik kazası geçirirler. Füsun bu kazada hayatını kaybederken Kemal ise ağır yaralı olarak kurtulur. Kazanın izlerini sildikten sonra Kemal, Füsun’un anısına, yıllardan beri topladığı eşyaları sergilemek amacıyla bir müze açmak için harekete geçer. Bunun için de Füsun ve ailesinin Çukurcuma’daki evlerini seçer. Bir müze kataloğu seçip bu kataloğun roman olarak yazılmasını planlar. Bunu yapacak olan kişi de Orhan Pamuk’tan başkası değildir.
Masumiyet Vakfı Nedir?
Orhan Pamuk, müzenin finansmanını sağlamak için Masumiyet Vakfı adıyla bir vakıf kurmuştur. Vakfın amacı şöyle belirtilmiştir; Orhan Pamuk’un sanat ve edebiyat gibi alanlardaki faaliyetlerini desteklemek, bu doğrultuda çalışmalar yapmak.
Müze Mağazası
Masumiyet Müzesi’nin bir de mağaza kısmı bulunmaktadır. Bu mağazada satın alabileceğiniz çeşitli objeler vardır. Füsun’un altın ve gümüş küpeleri, çeşitli kartpostallar, afişler, magnetler ve broşlar satışa sunulan objelerdendir.
Masumiyet Müzesi Nerede?
Müze olarak açılan bina için yazar epey araştırma yapmış, gezmiş ve araştırmıştır. Bu uzun araştırmalar sonucunda kitapta Füsun’un ailesinin evi olarak geçen, Çukurcuma’da 1897 yılında yapılmış olan, üç katlı tarihi binayı seçmiştir.
Müze, İstanbul’un Beyoğlu ilçesi Çukurcuma semtinde yer almaktadır.
Masumiyet Müzesi Ziyaret Günleri ve Saatleri
Müze, Pazartesi hariç haftanın altı günü 10.00-18.00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Giriş biletleri ise yine Pazartesi günleri hariç haftanın altı günü 10.00-17.30 saatleri arasında girişteki gişeden temin edilebilmektedir. Grup ziyaretleri için ise önceden rezervasyon yaptırmak gerekiyor.
Masumiyet Müzesi giriş ücreti ise Şubat 2022 itibarıyla yetişkinler için 80 TL, öğrenciler için 50 TL’dir. Sesli rehber bedeli ise 10 TL olarak belirlenmiştir. Sesli rehberlerde Orhan Pamuk kendi sesiyle eserler hakkında bilgi vermektedir.
Masumiyet Müzesi ayrıca ziyaretçiler için farklı bir etkinliğe imza atıyor. Ziyaretçiler için önemli hatıralara sahip olan eşyalar bir süreliğine “geçici sergi vitrininde” sergilenebilmektedir.
Diğer müzelerle ilgili güncel giriş ücretleri hakkında bilgi almak için Kültür Bakanlığının müze sitesini ziyaret edebilirsiniz.