Yavru Köpek Eğitimi ve Bakımı
Yavru köpek eğitimi nasıl verilir? Yavru köpek bakımında ve eğitiminde dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir? Her şeyden önce evcil hayvan beslemek çok ciddi bir iştir ve almadan önce çok iyi düşünmek gerekir. Gelip geçici bir hevesle almak ve sonra bıkıp sokağa atmak gerçekten büyük bir acımasızlık. Böyle bir durumun özellikle köpekler olmak üzere evcil hayvanlar üzerinde yaratacağı travmayı göz önünde bulundurmak ve ona göre davranmak çok önemli bir nokta.
Yavru Köpek Sahiplenme
İyice düşündünüz, taşındınız ve bir yavru köpek almaya karar verdiniz. Peki bu yavru kaç haftalık olmalı? Alıp evinize getirdiniz. Bakımını nasıl yapacaksınız? Nasıl eğiteceksiniz?
Bir yavru köpeği almak için en uygun zaman 7-8. haftadır. Eğer köpek 7 haftalıktan küçükse annesinden ve kardeşlerinden koparmamalısınız. Evinize getirdikten sonra ilk 2 ay yavrunun yeni evine, sahibine yani yeni hayatına alışması açısından önemli. Bu aşamada ona bol bol sevgi ve şefkat gösterin. Onunla oyunlar oynayın. Ayrıca boynuna tasmasını takarak onu bu rahatsız edici şeye alıştırmalısınız. İlk etapta tasmayı boynundan çıkarmaya çalışacak ama alışacak ve bu durumu kısa sürede kabullenecektir, kabullenmelidir de. Çünkü onu gezdirmeniz gerektiğinde sevk tasması kullanmakta zorluk çıkarmaması gerekiyor.
Yavru Köpek Eğitimi Nasıl Verilir?
Ona bol bol ilgi, alaka, sevgi, şefkat gösteriyorsunuz, oyunlar oynuyorsunuz. Sevildiğini biliyor. Peki ya eğitim? Bu konuda ilk ve en önemli kural sabır. İkinci kural kararlılık. Yoksa başaramazsınız. Eğitim aşamasında şu yöntemler izlenebilir;
- Eğitim vereceğiniz ortam kalabalık ve gürültülü olmamalı ki köpeğin ilgisi başka yerlere kaymadan size odaklanabilsin.
- Köpeğin eğitimiyle yalnızca bir kişi ilgilenmelidir
- Gel, git, ver, yat, otur gibi komutları verirken aynı ses tonunu kullanın ve komutları verirken belli bir işareti de benimseyin. Yani komutu verirken aynı zamanda işaret dilini de kullanın.
- Eğitim aşamasında ona kızıp bağırmayın, asla vurmayın. Eğitim köpek için eğlenceli bir aktivite olmalıdır
- Yiyecekle ya da sevginizi göstererek, aferin diyerek ödüllendirin.
- Eğitim seanslarını fazla uzun tutmayın. En fazla 15 dk. olmalıdır
- Tasmasıyla gezdirirken boynundan çekiştirmeyin. Sevdiği bir yiyecek ya da oyuncağı kullanarak yürümesini sağlayabilirsiniz.
- Tasmasını kemirmesine izin vermeyin. Kararlı bir şekilde “hayır” deyin.
- Eşyalarınızı kemiriyorsa yine aynı şekilde “hayır” deyin ve ilgisini oyuncaklarına çekin. Eğer bir eşyanızı siz fark etmeden kemirdiyse ona kızmayın ve cezalandırmaya kalkmayın. Bunun hiçbir faydası olmaz. Kemirmekte olduğu şeyi almaya çalıştığınızda alıp kaçarsa peşinden gitmeyin. Bunu bir oyun olarak algılayabilir ve hep tekrarlamak ister. Onun yerine ilgisini oyuncağına ya da kemiğine çekin.
- Eve tuvaletini yaparsa önceden belirlediğiniz işaret komutu ile ve belli tonda hayır deyin. Bu ihtiyacını gidermesi için günde 2-3 kez gezmeye çıkarmalısınız.