Rönesans Dönemi Sanatçıları ve Eserleri
15. yy.da etkili olan Rönesans dönemi sanatçıları ve eserleri nelerdir? Bu içeriğimizde Rönesans döneminin önemli sanatçıları ve eserleri hakkında bilgi veriyoruz. Rönesans hakkında ayrıntılı bilgi için Rönesans Nedir? başlıklı içeriğimizi, Rönesans Sanatı hakkında ayrıntılı bilgi için ise Rönesans Sanatı Nedir? başlıklı içeriğimizi inceleyebilirsiniz.
Rönesans’ın en önemli sanatçıları şöyledir;
Erken Rönesans Sanatçıları ve Eserleri
Ghiberti: Floransalı İtalyan sanatçı Ghiberti’nin en önemli eseri “Cennetin Kapıları”dır. Hz. İbrahim’in, oğlunu kurban ederken gökten koç inmesini anlatan bir eserdir.
Donatello: Heykelde en önemli sanatçıdır. Tekrar Yunan heykeli tipine, gerçek insan vücudunun şeklinde insan heykellerine dönmüştür. Figürlerin yüz ifadeleri duygularını belli etmez, heykellerde her zaman bir denge vardır.
Erken Rönesans döneminin en büyük heykeltıraşıdır. En önemli eseri Floransa Cumhuriyeti’nin simgelerinden olan David Heykeli’dir.
Massaccio: Henüz 26 yaşında ölmesine ve kısa bir kariyere rağmen Rönesans sanatı üzerinde derin etkiler bırakan Masaccio’nun Rönesans sanatının başlatıcısı olduğu kabul edilir. Resimde doğrusal perspektifi kullanan ilk sanatçıdır.
Bazı eserleri Genç Bir Adamın Portresi, Çarmıha Gerilme, Aziz Petrus’un Çarmıha Gerilmesi ve Vaftizci Yahya’nın Şehitliği, Adem ve Havva’nın Kovulması, Kutsal Üçlü
Botticelli: Erken Rönesans’ın en büyük hümanist ressamı olarak tanımlanır. Mitolojik ve dini konuların esasa alındığı eserler ortaya koydu. Eserlerindeki görsel parlaklık ve dekoratif kaliteye sonraki pek az sanatçının eserlerinde rastlanır. En önemli eserleri Venüs’ün Doğuşu, Primavera, Magi’nin Hayranlığı
Yüksek Rönesans Sanatçıları ve Eserleri
Bellini: Gentile Bellini ressam bir aileden geliyordu ve özellikle portre çizimi konusundaki yeteneği çok erken yaşlarda fark edildi. Gentile Bellini, 7. Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmet’in meşhur portresini çizen ressamdır. Tarihte ilk kez bir Osmanlı padişahı kendi portresini çizdirmiştir.
Leonardo Da Vinci: Rönesansı çok iyi özümlemiş, kurallarını iyi kullanmıştır. Anatomiyi Michelangelo’dan iyi bilir. En önemli eserleri arasında “Son akşam Yemeği” ve “Mona Lisa” vardır. Bu resim pek çok yeniliğin öncüsüdür. Elleri dünyanın en güzel elleri kabul edilir. Portrede ilk kez bele kadar inilmiştir.
En çok yağlı boya kullanan Leonardo manzara ve nesneler üzerinde ışığın etkisini daha önce hiç görülmemiş bir şekilde doğal bir etkiyle tasvir ediyordu. ”Kadavraların Diseksiyonu” eserinde de görülebileceği üzere iskelet ve kas anatomisi anlayışında önemli bir etki yarattı.
Leonardo Da Vinci’nin bilim alanındaki çalışmaları için Leonardo Da Vinci’nin Bilime Katkısı başlıklı içeriğimizi inceleyebilirsiniz.
Michelangelo (deli dahi): Resim ya da heykellerinde insan vücudu ön palan çıkar. En önemli eserlerinden biri Sistina Şapelidir. Sistina Şapeli’nin tavanında yaptığı Adem’in Yaratılışı çalışması figüratif sanat açısından yüce bir şaheser olarak kabul edilmektedir. Nitekim kendisinden sonra gelen kuşaklar üzerinde derin bir etki yaratmış olan bir çalışmadır. Perspektifi çok başarılı bir biçimde kullanmıştır.
Raphael: Rönesans’ın en sevilen sanatçılarındandır. Çok genç yaşta ölen Raphael, Rönesans’ın en güzel resimlerini çizmiştir. “Atina Okulu” adlı eseri çok meşhurdur. Yüksek Rönesans döneminin Leonardo ve Michelangelo’dan sonra gelen üçüncü büyük ressamıdır. Henüz 37 yaşındayken ölen Raphael kısa ömrüne çok sayıda önemli portreler sığdırmıştır.
Titian: İtalyan Rönesans sanatçısı Titian çok yönlü bir ressamdı. Özellikle portre konusunda gerçek bir ustaydı. Eserlerinin arka planlarında manzaralar kullanmış ve mitolojik ve dini konulara yer vermiştir. Çağdaşları Titian için “Küçük yıldızların arasındaki güneş” demişlerdir. Sanat eleştirmenleri ise Titian’ın tüm zamanların en büyük ressamlarından biri olduğunu belirtir.
En önemli eserleri Urbino Venüsü, Bakirenin Varsayımı