Antik Çin mimarisi özellikleri nelerdir? Antik Çin mimarisi çeşitli tarz ve teknikleri kapsayan zengin ve çeşitli bir alandır. Antik Çin mimarisinin karakteristik özellikleri arasında ahşap yapılar, karmaşık çatı tasarımları ve doğal unsurların bir arada bulunmasıdır.
Bu Yazının İçindeki Başlıklar
Antik Çin Mimarisi
Çin Seddi başta olmak üzere Yasak Şehir ve Cennet Tapınağı antik Çin mimarisinin ikonik örnekleridir.
Sıklıkla ahşap malzeme kullanılan Çin mimarisinde çatılar kavisliydi ve kuş kanatlarına benzerdi. Çok katlı kuleler olan padogalar ünlüydü. Binalar dengeyi göstermek için simetrikti. Kırmızı ve sarı renkler ise mimaride en çok kullanılan iki renkti. Çatılarsa çatı muskası denilen süslemeler kullanılırdı ve yapılar Feng Shui’ye göre tasarlanırdı.
Yasak Şehir
Antik Çin mimarisinin en tipik örneklerinden biri olan Yasak Şehir, ülkenin kültürel tarihinin temsili olarak Pekin’in kalbinde yer alır.
Ming Hanedanlığı’ndan Qing Hanedanlığı’na kadar olan yaklaşık 500 yıllık dönemde Çin imparatorluk sarayı olma özelliği gösteren Yasak Şehir; Çinli mimarların ve zanaatkarların büyük becerilerinin kanıtıdır.
Şehrin tasarımı Feng Shui felsefesiyle uyum içinde kuzey-güney yönünde hizalanmıştır. İmparatorun üstünlüğünü gösteren dokuz rakamı ile imparatorun rengi olan sarı rengi baskın olarak kullanılmıştır.
15 yüzyılda inşa edilen Yasak Şehir, 1987 yılında Dünya Miras Alanı ilan edildi. Ayrıca UNESCO tarafından dünyadaki korunmuş antik ahşap yapıların en büyük koleksiyonu olarak kabul edildi. Günümüzde Yasak Şehir bir saray müzesidir.
Çin Pagodaları
Pagoda, budistlerin dini yapılarına verilen isimdir. Kökeni Hindistan’ın stupa mimarisinden gelen pagodalar Çinli mimarlar tarafından benimsenmiş ve geliştirilmiştir. Böylece Çin pagodaları ülkenin köklü kültürel ve felsefi geleneklerinin bir sembolü haline gelmiştir.
Pagodalar, çok katmanlı çatılar ve yukarıda doğru sivrilen yapılardır. Aydınlanmaya giden yolculuğu temsil eder. Ahşap, tuğla, taş gibi farklı malzemeler kullanılır. Çin pagodaları sadece mimari şaheserler değil aynı zamanda antik Çin’in yaşam tarzı ve inançlarına dair bilgiler sunan önemli kültürel eserlerdir.
Çin Seddi
MÖ 5 yy.-16 yüzyıl arasında inşa edilmiştir. Başka bir deyişle yapımı 21 yüzyıl sürmüştür. Çin Seddi’nin inşasında engebeli arazinin hatlarını takip edebilmek için sıkıştırılmış toprak, ahşap, taş ve tuğla gibi malzemeleri kusursuz şekilde kullandılar.
Çin Seddi’nin yapılış amacı Çin imparatorluğunu dışarıdan gelecek olan saldırılardan korumaktı. Uzunluğu yaklaşık 6000 km, yüksekliği 7,5 metreydi.
Çin Seddi hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayınız.
Feng Shui
Bireyleri çevreleriyle uyumlu hale getirmeyi amaçlar. İmparatorluk saraylarından mütevazi evlere kadar yapıların yönü, yerleşimi, pencere ve kapılarının konumu gibi detaylar yin ve yang enerjilerini dengeleme hedefine yönelikti.
Çin’de yaşam gücü enerjisinin etkili akışına olan inanç, binaların titizlikle yerleştirlmesini sağladı. Çünkü bu yapılarda yaşayan insanların refahını büyük ölçüde etkileyeceği düşünülüyordu. Pozitif enerjinin kanalı ve negatif enerjinin kalkanı olarak görülen su kütleleri ve dağlar gibi doğal unsurlar inşaat alanlarının seçiminde önemli rol oynadı.
Çin Bahçeleri
Shang Hanedanlığı’ndan beri bahçeler Çin imparatorluk saraylarının, tapınaklarının ve konutlarının mimari manzarasında son derece önemli bir yere sahipti. Bu bahçelerde köşkler, köprüler, kayalıklar, göletler olurdu.
Çin Çatıları
Çin çatıları boyalı dekorasyonlar, ters çevrilmiş saçaklar, karmaşık dou gong braket sistemleriyle karakterizedir. İmparatorun gücünü temsil eden sarı çiniler sadece imparatorluk saraylarında kullanılırdı.
Dou Gong; yapılardaki basamaklama sistemidir. Öncelikle çatıları desteklemek ve çıkıntıları genişletmek için ahşap destekler kullanılır. Karmaşık şekilde oyulup boyanmış birbirine kenetli ahşap braketler, yapılara önemli bir estetik çekicilik katar.
Tapınaklar ve Manastırlar
Yin ve Yang ilkesinin kanıtı olan Çin tapınak ve manastırları simetrik tasarımıyla uyum ve dengenin sembolüdür. Salonlar ihtişamlı, çatılar geniş kıvrımlıdır. Bunlara ek olarak titiz ahşap işçiliği Çin mimarlarının ustalığının göstergesidir.
Siheyuan (Avlu Evleri)
Antik Çin mimarisinin en iyi örneklerindendir. Zarif, sade ve doğayla uyumlu yapılardır. Siheyuan, Çin’in felsefi gelenekleri olan Konfüçyüsçülük ve Taoizm ilkelerini yansıtan derin denge ve simetri anlayışının örnekleridir.
Siheyuan, merkezi bir avlu etrafında stratejik olarak düzenlenmiş, aileler için özel ve sakin bir alan yaratan bir bina kompleksidir. Ve tabi Feng Shui felsefesine uyumlu şekilde…
Çin Mimari Tarzları
Antik Çin mimarisi yapıya göre sınıflandırılmıştır;
Gong (Gelenkesel Saray): İmparatorluk ailesinin yaşadığı saraydır.
Lou (Çok katlı binalar): Yatay bir ana çıkıntıya sahip iki ya da daha fazla katlı binadır.
Tai (Teras): Üstü düz, yükseltilmiş saray. Genelde çimento ya da taştan inşa edilir ve yüzeyi tuğla ile kaplanır.
Ting (Pavyon): Ahşap, taş ya da bambudan inşa edilir. Altıgen, kare, üçgen ya da sekizgen şekilde olabilir.
Ge (İki katlı yapılar): Ön tarafında bir kapısı ve pencereleri vardır, diğer tarafları duvardır. Etrafı tahtalarla süslenir.
Ta (Çin pagodaları): Sadece altın hazineleri, Budist dua kitapları ve Buda resimleri gibi kutsal şeyleri muhafaza etmek amaçlı yapılardır. Hepsi ahşaptan yapılmıştır.