Çin Seddi Özellikleri; Çin Seddi Hakkında İlginç Bilgiler
Çin Seddi özellikleri nelerdir? Dünyanın en önemli yapılarından biri olan Çin Seddi, tarihten günümüze her yönüyle ilgi çeken bir eser olarak önemini korumaya devam ediyor. Çin Seddi’nin uzunluğu, yapılışı ve daha bir çok bilgiye içeriğimizde ulaşabilirsiniz.
Bu Yazının İçindeki Başlıklar
Çin Seddi Özellikleri
Çin Seddi, kuzey sınırları boyunca uzanan surdur. Yapımına Qin Hanedanlığı döneminde (MÖ 220-206) başlanmış ve sonraki hanedanlar döneminde yapımı devam etmiştir. Ancak Ming Hanedanlığı döneminde (1368-1644) duvar yeniden inşa edilmiştir ki Çin Seddi’nin büyük bölümü bu hanedanlık döneminde yapılmıştır.
Çin Seddi’ni Kimler İnşa Etti?
Sanıldığı gibi sadece işçiler ya da köleler tarafından inşa edilmemiştir. İşçiler ve köleler dışında imparatorun cezalandırdığı suçlular, köylüler ve hatta askerler Çin Seddi’nin inşasında yer almıştır.
Duvarın inşasında milyonlarca insanın çalıştığı tahmin ediliyor. Ayrıca inşa sırasında ölen insan sayısının da 1 milyonu bulduğu düşünülüyor. Ve bu insanlar öldüğünde büyük bir bölümü duvarın altına gömülmüştü.
Çin Seddi’nin Uzunluğu Ne Kadar?
Yapımı farklı hanedanlıklar döneminde devam ettirildiği için uzun bir süreci kapsar. Bu aynı zamanda Çin Seddi’nin uzunluğunun da artması anlamına geliyor ki toplam uzunluğu 21 bin kilometredir!
Çin Seddi Neden Yapıldı?
Türk ve Moğol saldırıları başta olmak üzere dışarıdan gelecek olan saldırıları engellemek için inşa edilse de tek sebep bu değildir. Sınır kontrolü yapmak, İpek Yolu ticaretinden vergi uygulamalarını kontrol altında tutmak ya da ticareti düzenlemek, göç kontrolü gibi amaçlara da hizmet etmiştir.
Çin Seddi boyunca uzanan gözetleme kulelerinde nöbet tutan askerler olası saldırılara karşı daima tetikteydi.
Çin Seddi Gerçekleri
- Dünyanın insan yapımı en uzun yapısıdır.
- Çin Seddi’nin 7 binden fazla gözetleme kulesi vardır
- Çin Seddi’nden tespit edilen saldırı tehlikesi orduya dumanla haber veriliyordu. Düşmanın sayısı ne kadar fazlaysa duman sinyalleri o kadar yoğun olurdu.
- Dünyanın yeni 7 harikasından biridir.
- Çin Seddi uzaydan çıplak gözle görülemez. Bu sadece bir efsanedir.
- Aşınmalardan dolayı günümüzde Çin Seddi’nin 1/3’ü yok olmuş durumdadır
- Duvarın inşasında toprak, taş, kireç ve ahşap malzemeler kullanıldı. Tuğlaları birbirine sabitlemek için sıradan kireç harcı yerine çok daha güçlü ve suya dayanıklı olan yapışkan pirinç harcı kullanıldı.
- Çin Seddi zehirlidir! Çünkü duvarın karınca ve böcekler tarafından aşındırılmasının engellenmesi için yapımında arsenik kullanıldı.
- Ming Hanedanlığı döneminde her tuğlaya bir işçi adı yazıldı.
- Çin Seddi günümüzde 15 Çin ilini kapsamaktadır.
Son olarak; Çin Seddi’nin öncelikli yapılış amacı dışarıdan gelecek olan düşman saldırılarını engellemekti. Ancak ne var ki bu kadar çabaya rağmen tarih boyunca Çin’in çeşitli düşmanların bu duvarı aşma konusunda başarılı olmuştur.