Kerkenez Kuşunun Özellikleri, Kerkenez Argoda Ne Demek?
Kerkenez kuşunun özellikleri nelerdir? Yırtıcı bir kuş türü olan ve doğangiller familyasından olan kerkenez kuşunun özellikleri şöyledir;
Bu Yazının İçindeki Başlıklar
Kerkenez Kuşunun Özellikleri Nelerdir?
Kerkenez hakkında ilk söylenmesi gereken bu yırtıcı kuşların uçuş tarzlarıdır. Havada asılı kalmaları onların en önemli özellikleri arasında yer alır. Ayrıca bol bol böcek ve kemirgen avladığından yırtıcılar arasında en faydalı kuşlardandır.
En yaygın gündüz yırtıcısı olduğunu da belirtmek gerekiyor. İnsanların içinde, yerleşim alanlarında rahatça yuva yapabilen hayvanlardır.
Kerkenezler küçük memeliler dışında böcek, kuş ve kurbağa gibi canlıları yiyerek beslenirler.
Kerkenez Türleri Nelerdir?
Bir çok türü vardır ve özellikleri de farklılık gösterir. Başlıca dört tür ve bunların alt türleri vardır. Bazı türleri ve özellikleri şöyledir:
1.Afrika Boz Kerkenezleri
Afrika boz kerkenezleri doğada çok da fazla görülmeyen türlerdendir. Bu yüzden bu tür kerkenezler hakkında eldeki bilgiler çok kısıtlıdır.
Boz Kerkenez
Güney ve Orta Afrika’da yaşayan oldukça nadir görülen bir türdür. Bu yüzden haklarında pek bilgi yoktur.
Dickinson Kerkenezi
Dickinson kerkenezi de boz kerkenezi gibi çok nadir görülen bir türdür.
Şeritli Kerkenez
Daha çok sürüngenleri avlayarak beslenen şeritli kestrel Madagaskar’da yaşar.
2. Amerika kerkenezi
Oldukça küçük bir tür olan Amerika kerkenezi adından da anlaşılacağı üzere Amerika’nın kuzey ve güney bölgelerinde yaşar.
3.Bazal kerkenezler
Büyük kerkenez:
Büyük kerkenez nasıl bir kuştur? İsminden de anlaşılacağı üzere en büyük türüdür. Soluk pas rengine sahip ve siyah çizgilidirler. Diğer kerkenez türlerinden en ayırt edici özellikleri gözlerinin iris kısmının beyaz renkli olmasıdır. Boyları ortalama 30-35 cm olmakla birlikte kanat açıklığı 80 cm.ye kadar ulaşabilir. Yaşam alanları Güney ve Doğu Afrika’dır. Açık alanlarda, savanlarda yaşamayı tercih ederler. Kuluçka için başka kuşlara ait eski yuvaları kullanırlar. 3 haftalık kuluçka süresinden sonraki ortalama iki ay boyunca anne bakımına muhtaçtırlar.
Küçük Kerkenez
Küçük kerkenez nasıl bir kuştur? Akdeniz’den Güney Asya’ya kadar geniş bir alanda yaşarlar. Ortalama boyları 30 cm kadardır. Başları ve kuyrukları gri renklidir. Yuvalarını uçurum kenarlarına yaparlar. Ayrıca ağaç kovuklarına ve hatta binalara da yapabilirler. Yerde avlanırlar ve genellikle böcek yiyerek beslenirler. Tek seferde ortalama 4-5 yumurta bırakırlar.
Tilki kerkenezi:
Ortalama boyları 35 cm kadardır. Kanat açıklığı 85 cm.e kadar ulaşabilir. Dişileri erkeklerden biraz daha büyüktür. Etiyopya, Kenya, Senegal, Gine gibi ülkelerde yaşarlar.
4. Bıyıklı Kerkenez Türleri
Bayağı Kerkenez
Bayağı kerkenez nasıl bir kuştur? Kuş, böcek ve kurbağalarla beslenir ve en yaygın türlerdendir. Avrupa, Afrika ve Asya olmak üzere üç kıtada da yaşarlar. Bununla birlikte açık alanlarda yaşarlar ve ortalama boyları boyları 35 cm kadardır.
Reunion Kerkenezi
Kafasının üstü ve kanatları kızıl renkte, vücudu beyazdır. Ne yazık ki 18. yy.da nesli tükenmiştir.
Nankin Kerkenezi
Avustralya kerkenezi de denilen nankin kerkenezinin yaşam alanı Avustralya ve Yeni Zelanda’dır. En küçük türlerden biridir. En sevdikleri besinler fare ve kertenkeledir. Genelde ılıman çayırlar ve açık ormanlık alanlarda yaşarlar. Genellikle tek eşlidirler. Yuva yapmak yerine doğal oluşumları yuva olarak kullanırlar. Örneğin bir ağaç oyuğu… Kuluçka süresi yaklaşık 1 aydır ve 3-7 yumurta bırakır. Kuluçka süresi boyunca erkek, dişiyi besler.
Kaya Kerkenezi
Angola, Kongo gibi bölgelerde yaşarlar. Ancak oldukça nadir oldukları için haklarında pek fazla bilgi yoktur. Kargalardan hiç hoşlanmazlar ve onlara karşı çok saldırgandırlar.
Madagaskar Kerkenezi
Madagaskar’da yaşayan bu türün boyu da ortalama 30 cm kadardır. Ayrıca kanat açıklığı ortalama 200 mm.dir. Erkeklerin başı ve ensesi koyu çizgilidir ve kızıl-gri bir rengi vardır. Kestane rengine sahip bu kerkenez türünde erkeklerin başları ve enselerinde şeritli gri-siyah çizgiler vardır. Gagalarının alt kısmından boyunlarına uzanan lekeleri de vardır. Madagaskar’ın sulak alanlarında ve yerleşim yerlerinde görülürler. Kayalık alanlar ya da ağaç kovuklarını yuva olarak seçerler. Bazen binaları da tercih edebilirler. Eylül ayında yumurtlar ve kuluçka süresi boyunca erkek, dişi kerkenezi besler. Ortalama 4-6 yumurta bırakır.
Seyşeller Kerkenezi
Seyşel Adaları’na özgü bir türdür. Yüksek ve tiz sesiyle bilinir. Boyu ortalama 20 cm., kanat açıklığı 43 cm. kadardır. Bununla birlikte kısa ve yuvarlak kanatlara sahiptir. Orman, çalılık ve kayalık alanlar hatta evlerin çevresinde bile görülebilir. Üreme dönemi Ağustos-Ekim arasıdır. Yuvalarını bir uçurumun kenarına, bir ağacın üzerine ya da bir binaya yapabilirler. 2 ya da 3 yumurta bırakır. Gebelik süresi 40 gün kadardır. Yavrular iki hafta kadar anneleriyle kalırlar.
Kerkenez Argoda Ne Demek?
Günlük hayatta bazı insanlar karşısındakine “kerkenez” tabirini kullanır? Peki kerkenez argoda ne anlama geliyor? Argoda “kerkenez” tabiri aşağılayıcı bir sıfat olarak kullanılır. “Aptal” anlamına geldiği söylenebilir ve bir hakaret kabul edilir.
Türkiye’de en çok nerede görülüyor bu kerkenez kuşları?