Geyik Nasıl Bir Hayvandır? Geyiğin Özellikleri Nelerdir?
Geyik nasıl bir hayvandır? Geyiklerin özellikleri nelerdir? Cervidae familyasında ait olan geyik vahşi hayvanlar grubuna girer. Çift toynaklılardan memeli bir hayvan olan geyiklerin tüm özelliklerine yakından bakalım;
Bu Yazının İçindeki Başlıklar
Geyik Nasıl Bir Hayvandır?
Yaklaşık 50 türü olan geyikleri diğer geviş getiren hayvanlardan ayıran en önemli özelliklerinden biri boynuzlarıdır. Uzun ve sağlam bacakları, esnek gövdeleri engebeli arazilerde kolayca hareket edebilmelerini sağlar. Büyüklükleri türlere göre farklılık gösterir. 9 kg ağırlığında geyik türü olabildiği gibi 800 kg.dan daha ağır geyik türleri de vardır.
Geyikler Nerede Yaşar?
Oldukça geniş bir yaşam alanları vardır. Nitekim Antarktika kıtası hariç tüm kıtalarda geyiklere rastlamak mümkündür. Dağlık bölgelerde, sıcak ve ıslak yağmur ormanlarında olmak üzere çeşitli habitatlarda yaşama imkanları vardır. Afrika’da yaşayan tek geyik türü ise Berberi kızıl geyiğidir.
Geyiklerin Özellikleri Nelerdir?
- Gözleri başlarının yan tarafında olduğu için geniş bir görüş açıları vardır. Dolayısıyla etraftan gelebilecek olan tehlikeleri kolaylıkla fark edebilirler. Koku ve işitme duyuları da fazlasıyla gelişmiştir. Başlarını hareket ettirmeden kulaklarının hareket ettirerek farklı yönlerdeki tehlikeleri algılayabilirler ve keskin koku duyuları ile çok uzak mesafelerdeki yırtıcıları da fark edebilirler. Ayrıca 3 metreye kadar sıçrayabilirler ve iyi yüzerler.
- Geyik boynuzları bol miktarda sinir ve kan damarlarıyla örülüdür. Kadife denilen tüylerle kaplı boynuzlar çok hızlı büyür ve yeterli olgunluğa ulaştığında dökülür. Boynuzlar her yıl düşer ve yeniden çıkar.
- Otoburdurlar ve ot, ince dal, meyve , tohum, mantar vs. yiyerek beslenirler. Günde 4 kiloya kadar yiyecek tüketirler. Her ne kadar otobur olsalar da bazı geyik türlerinin zaman zaman kuş, balık ya da ölü tavşan eti yediği bilinmektedir. Bu durum fosfor ve kalsiyum gibi mineral eksikliğinde ve bitki örtüsünün olmadığı kış aylarında görülür.
- Ağaçların, geyiklere karşı ilginç bir savunma mekanizması vardır. Aşırı miktarda asit üreterek kendilerini acı hale getirirler ve böylece geyiklerin yemesini engellemiş olurlar.
- Sosyal hayvanlardır ve bazı geyik grupları 100 bin üyeyi bulabilir. Görsel, sesli ve kimyasal yollarla birbirleriyle iletişin kurarlar. Vücutlarından bir çeşit koku salgılarlar ve bu koku diğer geyiklere bazı mesajlar verebilir.
- Geyikler, 6-8 aylık bir gebelik sürecinden sonra (gebelik süresi türlere göre değişir) genellikle tek yavru, bazen iki yavru, nadiren de olsa üç yavru dünyaya getirirler. Yavrular doğduklarında beyaz beneklere sahiptir ve büyüdükçe bu benekler kaybolur. Yavru geyik, doğduktan sadece 10 dakika sonra ayakta durabilir, yedi saat sonra da yürüyebilir.
- Yavru geyiklerin algılanabilir bir kokusu olmadığı için yırtıcı hayvanlardan doğal olarak korunabilirler. Hatta anneler, yavrularının kakalarını yiyerek onlara dair geride herhangi bir koku kalmaması için çabalar. Anneleri 1-2 yıl boyunca yavrularının yanından ayrılmaz ve gün içinde pek çok kez besler.
- Ancak hamile bir geyik eğer yiyecek bulamazsa ve bu nedenle çok zor durumda kalırsa karnındaki fetüsü doğal yollarla sindirebilir.
- Geyikler çok hassas kalpli annelerdir. Zira anne geyik sadece kendi yavrularının değil insan yavrularının ve diğer memelilerin çağrı ya da çığlıklarına kendi yavruları gibi tepki verirler.
- Geyikler 20 yıla kadar yaşayabilir ancak pek çok geyik 20 yaşını göremeden ölebilmektedir.
Geyik Türleri Nelerdir?
50 civarından geyik türü olduğunu söylemiştik ve dünyada yaklaşık 30 milyon geyik olduğu düşünülmektedir. Başlıca geyik türleri şöyledir;
Beyaz kuyruklu geyik, Alageyik, Ren geyiği, Kanada geyiği, Katır geyiği…
Geyikler vahşi hayvanlardır ve Ren geyiği, tek evcil geyik türüdür.
Çin su geyiği, boynuzları olmayan tek geyik türüdür.
Boynuz, sadece erkek geyiklerde olur. Dişi ren geyiği boynuzları olan tek dişi geyik türüdür. Ancak erkek geyiklerin boynuzlarından daha küçük boynuzları vardır
En büyük geyik türü İrlanda Dev Geyiği’ydi ancak 11 bin yıl önce nesli tükendi.
Hikayelerde, mitlerde sıklıkla duyabileceğimiz beyaz geyikler gerçek hayatta da vardır. Lösizm adı verilen durum nedeniyle geyiğin rengi beyaza döner.
Dünyanın en büyük geyiği Sığın geyiğidir. Sığın geyiği en çok Kanada ‘da görülür. Ağırlıkları 700 kg.a kadar çıkabilir. Omuz yükseklikleri ise 2 metre kadardır.
Geyiklerin Nesli Tükeniyor mu?
Ne yazık ki bazı geyik türlerinin nesli tehlike altında. Domuz geyiği, İran alageyiği, kalamya geyiği, bawean geyiği gibi geyik türleri IUCN’nin kırmızı listesinde, yani nesli tükenmekte.
Geyikler İnsanlar İçin Tehlikeli mi?
Geyikler her ne kadar otobur olsa ve saldırgan olmasalar da ABD’de köpekbalıklarından daha fazla insan ölümüne sebep olmaktadırlar. (Yılda yaklaşık 200 insanın ölümüne sebebiyet verirler) Nitekim Kuzey Amerika’da geyikler, tüm memeli hayvanlar arasında insanlara yönelik en büyük tehdit olarak kabul edilmektedir. Bunun sebebi ise yoldan geçen geyiklerin araba kazalarında sebep olmasıdır.
Bu içeriğimizde “Geyik Nasıl Bir Hayvandır?” sorusunu detaylarıyla cevaplamaya çalıştık. Tüm bunların dışında son bir bonus bilgi: Yakushima adındaki bir Japon adasında makak maymunları, geyiklerin bakıcılığını üstlenmiştir. Geyikler de makak maymunlarını sırtlarında taşıyarak onlara “taşımacılık” hizmeti sunar.