Fok Nasıl Bir Hayvandır? Fok Balığı Hakkında Bilgi

Fok Nasıl Bir Hayvandır

Fok nasıl bir hayvandır ve özellikleri nelerdir? Oldukça sevimli olan fok balıkları yüzgeçayaklılarındandır. Dünyamızda 25 milyon yıldan beri varlıklarını sürdürmekte olan fok balıklarının özelliklerine bakalım;

Fok Nasıl Bir Hayvandır?

Hem karada hem denizde yaşayan etobur deniz canlılarıdır. Bilim insanları yaptıkları araştırmalar neticesinde fokların; ayı, kokarca ve porsuklarla akraba olduklarını ortaya koydu.  Antarktika gibi soğuk denizlerde yaşarlar.

Fok Türleri Hawaii Foku
Hawaii Foku

Fok Türleri Nelerdir?

Foklar, deniz aslanları ve morslar gibi deniz memelilerinin yüzgeçli takımındandırlar. Yeryüzünde 33 farklı yüzgeçayaklı türü vardır ve foklar deniz memelileri arasında tür bakımından en zengin sınıfı oluştururlar.

Bazı fok türleri şöyledir;

Akdeniz foku, Hawaii foku, Karayip foku, At foku, Pars foku, Sakallı fok, Balonlu fok, Baykal foku, Boz fok, Çizgili fok.

İşitme yetenekleri türler arasında farklılık gösterir. Kulaksız fok adıyla bilinen fokların aslında kulakları vardır. Ancak onların kulakları deri yüzeyinin altındadır. Foklar genel olarak su altındaki seslere çok duyarlıdır. Kendi yavrularının yaptığı çağrılara da, başka yavru fokların çağrılarından daha duyarlıdırlar.

Baykal foku, en küçük fok türlerinden biridir. Sibirya’da bulunan ve dünyanın en eski ve en derin gölü olan Baykal Gölü’nde yaşayan Baykal foku, dünyanın tek tatlı su yüzgeçlisidir.

Deniz fili, dünyanın en büyük fok türüdür.

Bazı fok türleri, diğer bazı fokları yiyerek beslenebilirler. Leopar foku bunlardan biridir. Ancak yine de çoğunlukla kabuklular, balıklar ve deniz kuşlarıyla beslenirler.

Yengeç fokları, dünyada en fazla sayıda bulunan fok türüdür.

Günümüzde bazı deniz foklarının nesli ne yazık ki tükenmiştir. Karayip Keşiş Foku ve  Japon Deniz Aslanı, nesli tükenen fok türlerindendir.

Akdeniz Foku
Akdeniz Foku

Fokların Özellikleri Nelerdir?

Fokların kanlarında -tıpkı sigara içenlerde olduğu gibi- yüksek düzeyde karbonmonoksit bulunur. Bunun sebebinin, derin dalışlarda uzun süre nefeslerini tutması olduğu düşünülmektedir. Ayrıca dalış yaptıklarında beyin sıcaklıkları 3 derece kadar düşer. Bu da beyinlerinin oksijen ihtiyacını azaltır ve böylece dalış kapasiteleri artar. Nitekim yiyecek bulabilmek için gerekirse 2000 metreye kadar dalabilirler. Nefeslerini 2 saat kadar tutabilirler. Bıyıkları sayesinde derin sularda avlarını tespit edebilirler.

Su altında uyuyabilen foklar sadece balina ve köpekbalığı gibi yırtıcılardan kaçmak, çiftleşmek, doğum yapmak için karaya çıkarlar.

Foklar insanlara saldırmazlar, yani tehlikeli değildirler.

Yılda bir kez bir yavru dünyaya getirirler. Gebelik süreleri yaklaşık 11 aydır.  Anne fok, yavrusunu 1 ay emzirir ve bu süre boyunca yemek yemez. Bunun yerine vücudundaki yağ depolarını kullanır. Fok sütü %50 oranında yağ içerir ve bu nedenle fok yavruları günde 2 kilo alır. Anne ve yavru fok çağrı yoluyla birbirlerini tanıyabilirler. Alaska’da yapılan bir araştırma 4 yıllık uzun bir ayrılıktan sonra bile anne ile yavru fokun birbirini tanıyabildiğini ortaya koymuştur.

Ortalama ömürleri 25-30 yıldır. Dişiler genellikle erkeklerden daha uzun yaşar.

Boyları 1 metre ile 5 metre arasında değişir. Ağırlıkları ise 45 kg ile 3200 kg arasında değişir.

Yengeç Foku
Yengeç Foku

Fok Ne Yer?

Balık, kalamar, karides ve zooplankton, fokların temel yiyeceklerindendir. Büyük fok türleri günde 10 kilo yiyecek tüketebilir. Leopar fokları ise penguenleri ve diğer fok türlerini yiyebilir.

Fokların Nesli Tükeniyor mu?

Karayip fokunun ve Japon deniz aslanının neslinin tükendiği 2008 yılında ilan edildi ve diğer türler de yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak şekilde avlandı.

Avlanma, deniz kirliliği, habitat kaybı, yerel halkla çatışmalar gibi sebepler fokların neslini tehlikeye atmaktadır. Kuzey Kutbu’nda yaşayan sakallı ve halkalı foklar, deniz tuzu habitatları eridiği için nesli tehlike altında türler ilan edildi.

Bunları da beğenebilirsiniz
Bu Konu Hakkında Siz Ne Düşünüyorsunuz?