Türkiye’de Kokarca Var mı? Kokarcanın Özellikleri Nelerdir?

Türkiye'de Kokarca Var mı?

Türkiye’de kokarca var mı? Oldukça kötü kokulu bir sıvı püskürtmeleriyle bilinen kokarca neden kötü kokar? Kokarcanın özellikleri nelerdir? Bir çok farklı türü vardır ve bunlar arasında çizgili, kapüşonlu, benekli, domuz burunlu olarak adlandırılan türler vardır. Yakın zamana kadar gelincik ve porsuklarla aynı familyadan kabul edilseler de yapılan araştırmalar bunun doğru olmadığını göstermiştir.

Türkiye’de Kokarca Var mı?

Kokarcalar, ön pençeleriyle kazdıkları ya da başka hayvanlar tarafından kazılarak sonradan terk edilmiş küçük yuvalarda ya da kaya ve ağaç oyuklarında yaşarlar.  Dağlar, ormanlar ve hatta çöller onların yaşam alanı olabilir.

En yaygın yaşadıkları yer Amerika kıtasıdır. ABD’nin 17 eyaletinde evcil hayvan olarak beslemek yasaldır. Böyle bir durumda koku bezleri ameliyat ile çıkarılır. Evcil hayvan olarak en yaygın beslenen tür çizgili türlerdir.

Peki Türkiye’de kokarca var mı? Ülkemizde Diyarbakır, Siirt, Şırnak ve Şanlıurfa gibi Güneydoğu illerinde yaşarlar. Bu bölgelerde yaşayan türü “alaca”dır.

Kokarcanın Özellikleri Nelerdir?

Kokarca denilince ilk olarak aklımıza gelen renk siyah-beyazdır. Ancak bazıları kahverengi, gri ya da krem renklidir. Türlerine göre boyları ortalama 40 cm. ile 1 metre arasında değişir. Kusursuz bir koku alma ve işitme yetenekleri olsa da aynı şey görme duyuları için geçerli değildir. Görüş mesafeleri ancak 3 metre kadardır.

Gündüzden ziyade geceleri daha aktiftirler. Kış uykusuna yatmasalar da uzunca bir süre uyumayı tercih ederler. Kışın dişiler bir arada olmayı tercih ederken erkekler yalnız kalmayı tercih eder.

Kokarca
Kokarca

Kokarca İnsana Saldırır mı?

Bir insanı ısırması yaygın görülen bir şey değildir. Ancak evcil hayvan olarak besleniyorsa kendini savunmak adına ısırma refleksi gösterebilir. Ayrıca kuduz mikrobu taşıma tehlikeleri vardır. Normal şartlar altında insana saldırmaz ya da zarar vermezler. Kötü koku salgıları da insanlara zararsızdır.

Kokarcanın Ömrü Ne Kadardır?

Bu sorunun tek bir cevabı yoktur. Genel olarak doğadaki ömrü kısadır. Ortalama 7 yıl kadar yaşasalar da pek çoğu sadece 1 yıl kadar yaşayabilir. Esaret altında olduğunda yaşam süresi 10 yıldan fazla olabilir.

Kokarca Nasıl Ürer?

Uzun ön pençeleri bir yuva yapmak amacıyla toprağı kazmak için oldukça idealdir.  Çok eşli bir yapıya sahiptirler ve genelde ilkbaharda çiftleşirler. Ortalama gebelik süre 2 aydır. Bu iki aylık gebelik süreci sonunda 4 ila 7 yavrusu olur. Yenidoğan yavrular görmez ve duymazlar. Üç haftalık olduklarında gözleri açılır, iki aylıkken de sütten kesilirler. Ortalama bir yıl anneleriyle birlikte kalırlar. Anne, kötü koku püskürterek yavrularını tehlikelere karşı korur. Babanın ise yavruların bakımı konusunda herhangi bir katkısı yoktur.

Kokarca Ne Yer?

Daha çok etçil beslenmeyi tercih ederler ve yiyecek konusunda pek de seçici sayılmazlar. Tavşan, böcek, solucan, kertenkele, kurbağa, yılan, arı, kuş ve köstebek yiyerek beslenirler. Bunlar dışında çilek, yaprak, mantar ve fındık da severler. Bal arılarının en büyük düşmanlarıdır. Arı kovanlarını sarsarak bekçi arıların çıkmasını sağlar ve yer. Bu yöntemi yavrularına da öğrettikleri bilinmektedir. Toprağı kazarak buradan buldukları kurtçukları ya da solucanları da yerler.

Kokarca Neden Kötü Kokar
Kokarca Neden Kötü Kokar

Kokarca Neden Kötü Kokar?

Kötü koku salgısı en tipik savunma mekanizmasıdır. Bu sayede kendilerini düşmanlarından korurlar. En büyük özelliği olan kötü koku salgısı, anüslerinin iki tarafında bulunan iki bezeden çıkar. Yaklaşık 5 metreye kadar etki alanı vardır ve bir çeşit kimyasal içerir. Bu koku o kadar güçlüdür ki bir ayı bile bu kokudan hemen kaçar. Kötü kokulu bu spreyin geçici olarak kör edebilme özelliği bile vardır. Bu sıvıyı arka arkaya 5-6 kere püskürtebilirler. Kurt, tilki gibi yırtıcıların pek çoğu kötü kokulu bu sıvıdan çekindikleri için genellikle onlara saldırmayı tercih etmezler. Ancak büyük boynuzlu baykuş belki de en azılı düşmanlarıdır. Çünkü her şartta büyük boynuzlu baykuş saldırma potansiyeline sahiptir.

Düşmana karşı kokuyu püskürtmeden önce ayağa kalkma, ön patilerini yere vurma gibi çeşitli hareketler uyarmayı dener. Bu uyarılar fayda etmezse kötü kokuyu püskürtür.

Peki kokusu nasıldır? Yapılan tarife göre sarımsak, yanık plastik karışımı bir kokuları vardır.

Kokarcalar, diğer kokarcalara karşı bu sıvıyı püskürtmezler. Özellikle çiftleşme mevsiminde dişi için mücadele etmeleri gerektiğinde bunun için pençelerini ve dişlerini kullanırlar.

Bunları da beğenebilirsiniz
Bu Konu Hakkında Siz Ne Düşünüyorsunuz?