Deniz Fili Nedir? Deniz Fili Nasıl Bir Hayvandır ve Özellikleri Nelerdir?

Deniz Fili Nedir

Deniz fili nedir? Dünyanın en büyük canlılarından biri olan deniz fili nasıl bir hayvandır ve özellikleri nelerdir? Bu içeriğimizde deniz filleri hakkında şaşırtıcı gerçeklere değiniyoruz.

Deniz Fili Nedir?

Deniz fili fokgiller ailesindendir ve morsa benzer. Phocidae yani fok ailesinin kulaksız fok alt takımının üyeleridirler. Dünyanın en büyük fokudur. Burunlarının fil hortumuna benzemesi nedeniyle deniz fili olarak adlandırılmışlardır. Ancak bu burun yapısı sadece yetişkin erkek bireylere özgüdür.

Kuzey deniz fili ve güney deniz fili olmak üzere iki türü vardır. Kuzey fil fokları Kanada ve Meksika’da; güney fil fokları ise Arjantin, Yeni Zelanda ve Güney Afrika kıyılarında, Antarktika sularında yaşar.

Güney deniz fili, kuzey deniz filinden daha büyüktür. Erkek deniz filinin ortalama ağırlığı 3 ton, uzunlukları ise 5 metreyi bulabilir. Buna karşılık dişilerin ağırlığı yaklaşık 1 ton, uzunlukları ise 3 metre kadardır.

Deniz Fili Özellikleri
Güney deniz fili, 3 ton ağırlığı, 5 metre uzunluğu ile dünyanın en büyük fokudur

Deniz Filinin Özellikleri Nelerdir?

Derilerinin altında onları soğuk sudan koruyan kalın bir yağ tabakası vardır. Her yıl deri ve kürkleri değişir. Deri değiştirme sürecinde soğuğa karşı hassas olurlar.

Güney deniz fili, kuzey deniz filinden daha uzun ömürlüdür. Güney deniz filinin ömrü 20 yıl, kuzey deniz filinin ömrü 9 yıldır. Dişi deniz filleri, erkek bireylerden daha uzun yaşar.

Yalnız yaşarlar ve çiftleşme döneminde bir araya gelirler. Erkekler çiftleşme döneminde kavgacıdır. Burunlarını şişirip (burunlarını balon gibi şişirebilirler) çeşitli sesler çıkararak birbirlerine üstünlük sağlamak için dövüşürler ve çoğu zaman birbirlerini yaralarlar. Bu sırada ortalama 50 kişilik gruplardan oluşan dişiler ise sahilde “tembel tembel” uzanmaktadır. Bu dişi grubuna harem adı verilir. Çiftleşmesi tamamlanan dişi doğrudan okyanusa geri döner.

Gebelik süresi 11 aydır ve yılda tek bir yavru dünyaya getirirler. Bilim insanları, deniz yüzeyi sıcaklığı yüksek olduğunda erkek yavru dünyaya gelme olasılığının daha fazla olduğunu tespit etmiştir. Yenidoğan bir deniz fili yavrusu 50 kg. ağırlığındadır. Sadece 3 ay içinde ağırlığı 150 kg.a çıkar.

Deniz fillerinin sütlerinin yağ oranı inanılmaz derecede yüksektir. İnsan sütündeki %4 yağ oranına karşılık deniz fili sütünün yağ oranı %50’den fazladır. Anne deniz fili, yavrusunu 1 ay emzirir. Emzirme döneminde anne, hiç yemek yemez.

Deniz Filleri
Dişi deniz filleri

Deniz Fili Ne Kadar Derine Dalabilir?

Hem karada hem denizde yaşarlar. Hayatlarının %20’si karada, %80’i ise okyanusta geçer. Başka bir deyişle yılın sadece iki ayını karada geçirirler. İnanılmaz büyük cüsselerine rağmen insanlardan daha hızlı koşabilirler. Denizdeki hızları ise saatte 10 km’ye kadar çıkabilir. Dişi bir deniz fili günde yaklaşık 100 km yüzer. Yiyecek aramak için göç ederler ve aylarca okyanusta kalıp derin sulara dalarak yiyecek ararlar. Kış geldiğinde üremek ve doğum yapmak için karaya çıkarlar.

Karaya çıktıklarında, depoladıkları yağı enerjiye ve suya dönüştürürler. Nefes alma hızlarını ve hareketlerini en aza indirirler. Böylece enerji ve su tasarrufu yaparak karada daha kolay yaşarlar.

Çok derinlere dalabilirler. Bir deniz fili, okyanusun 1-2 km derinliklerine kadar dalabilir ve su altında iki saat kalabilirler. Diğer hayvanlara göre daha fazla oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerine sahip olmaları ve miyoglobin ile kaslarda oksijen depolayabilmeleri sayesinde bu kadar derine dalabilir ve uzun süre su altında kalabilirler.

Deniz Fili Hakkında Bilgi
Yavrusunu emziren dişi deniz fili

Deniz Fili Ne Yer?

Deniz fili etoburdur. Kalamar başta olmak üzere ahtapot, yılan balığı, vatoz, kabuklular, balık ve kriller onların besin kaynaklarıdır. Bazen penguenleri bile yedikleri bilinir. Keskin gözleri ve bıyıklarındaki titreşim, avlanmalarında yardımcı olur. Köpekbalıkları ve katil balinalar ise onların korkulu rüyalarıdır.

Deniz Filinin Nesli Tehlike Altında mı?

Deniz filleri etleri ve kürkleri için o kadar çok avlandı ki 19. yüzyılın sonlarında kuzey foklarının neslinin tükendiği sanılıyordu. Ancak 1910’da Meksika’da üreme kolonisi bulundu ve deniz filleri koruma altına alındı. Günümüzde deniz filleri artık tehlike altında değil.

Bunları da beğenebilirsiniz
Bu Konu Hakkında Siz Ne Düşünüyorsunuz?