Kurbağanın Özellikleri Nelerdir? Kurbağa Nasıl Bir Hayvandır?
Kurbağanın Özellikleri Nelerdir? Kurbağa nasıl bir hayvandır ve özellikleri nelerdir? Bu içeriğimizde kurbağalar hakkında bilgi veriyoruz.
Dünyada beş binden fazla türü olan kurbağalar kahverengiden griye, yeşilden sarıya, maviden siyaha bir çok renkte olabilirler. Hemen hemen hepimiz en az bir kez bu hayvanlardan görmüşüzdür. Çünkü onların yaşam alanları o kadar geniştir ki her yerde karşımıza çıkmaları mümkündür.
Bu Yazının İçindeki Başlıklar
Kurbağanın Özellikleri Nelerdir
Kurbağalar amfibi sınıfına girerler ve omurgalıdırlar. Kuyruğu olmayan, kısa ve kalın gövdeli, çıkıntılı gözlü, genellikle etçil bir hayvandır. Binlerce türü olduğu için her türünün özelliği elbette farklıdır. Derilerinin yapılarından ses özelliklerine, yaşam tarzlarına kadar bir çok alanda ilginç özelliklere sahiptirler. Atlamak, koşmak, tırmanmak, yüzmek ve hatta kaymak gibi yeteneklerin hepsini bir arada barındırırlar. Başlarının iki tarafında deri ile kaplı kulak zarı vardır. Suyun altında rahatça duyabilirler. Dişleri ise yoktur. Bu yüzden yiyeceklerini doğrudan yutarlar.
Deri Yapısı Nasıldır?
Yarı geçirgen cilt yapıları vardır. Bu geçirgen yapı sayesinde oksijen derilerinden geçer. Böylece toprak altında kalabilir ya da derilerinden nefes alabilirler. Ciltleri aynı zamanda pürüzsüz ve siğilimsidir. Cildin solunum organı olarak görev yapabilmesi için nemli ortama ihtiyacı vardır. Baş ve sırt kısımlarında toksik maddeler yayan bezleri vardır. Bu salgı yapışkandır ve cildin nemli kalmasını sağlar. Aynı zamanda küf ya da bakterilere karşı koruma sağlar. Bu sıvı ve kaygan salgılar kurbağaların yırtıcılardan kaçmasını kolaylaştırır. Soğukkanlı canlılardır ve vücut sıcaklıklarını belli bir düzeyde tutmak zorundadırlar. Isınmak için güneşe ya da daha ılık bir yere geçebilir, çok ısınırlarsa da daha serin bir yere geçerler.
Derileri suya olduğu kadar oksijen ve karbondioksite karşı da geçirgendir. Kan damarları cildin yüzeyine yakındır. Göğüs kaslarının solunumda görevi yoktur. Aynı zamanda kaburga ve diyaframları da yoktur. Bunun yerine boğazını şişirerek burun deliklerinden hava çeker.
Bazıları bukalemuna benzer şekilde renk değiştirme ve kamufle olma yeteneğine sahiptir. Ancak bu hayvanlarda renk değiştirme yeteneği sınırlıdır. Örneğin ağaç kurbağası beyazdan yeşil ve kahverengine dönerken bazıları gece ve gündüz arasında renk değiştirir. Bunun nedeni ışık ve nemin pigment hücrelerini uyarması ve genişleyip büzülmesine sebep olmasıdır.
Ayak ve Bacakları
Bacaklarının yapısı türlerine göre büyük farklılıklar gösterir. Uzun arka bacakları sayesinde iyi sıçrar, avlarını kolayca yakalayabilir ya da av olmaktan kaçabilirler. Perdeli ayakları olsa da bu özellik de türlerine göre değişir. Bazı türlerde ayaklar tamamen perdeli iken bazı türlerinde yarı perdelidir.
Muazzam bir atlama yeteneğine sahiptirler. Örneğin çizgili roket kurbağası 2 metreden fazla sıçrayabilir. Bu, vücut uzunluğunun elli katından fazladır.
Dilleri ve Sesleri
Dilleri ağzının içinde kıvrık haldedir. Ayrıca yapışkan ve yarıktır. Ani bir hızla dillerini uzatıp çekebilirler. Ancak bazı kurbağa türlerinin dili yoktur ve yiyeceklerini elleriyle ağızlarına atarlar.
Sesleri çok güçlüdür ve oldukça gürültücü olabilirler. Erkekler çiftleşme döneminde yüksek sesler çıkarırlar. Bazıları tehlike altında olduklarında özellikle ağızları açık şekilde bağırmaya ve o tehlikeden bu şekilde kurtulmaya çalışırlar.
Ne Yerler?
Bazı türler dışında genellikle etobur hayvanlar olduklarını söylemiştik. Başlıca besin kaynakları eklembacaklılar, solucan, salyangoz ve sümüklüböcekler gibi omurgasızlardır. Bunların dışında daha büyük türler küçük memeliler ve balıklarla beslenir. Kendileri ise bir çok yırtıcı hayvanın saldırısına uğrar.
Kurbağalar Kış Uykusuna Yatar mı?
Bazı türlerinin kış uykusuna yattıkları bilinmektedir. Bazıları ise donmuş olsalar da hayatta kalabilirler. Çünkü metabolizmaları çok yavaşlar, temel organları yüksek konsantrasyonda glikoz ile donmaya karşı korunur. Solunumuna devam eder ve ortam ısısı yükseldiğinde kalbi tekrar atmaya başlar.
Kurbağalar Kaç Yıl Yaşar?
Bu sorunun net bir cevabı yoktur. Çünkü yaşam süreleri de türlerine göre farklılık gösterir. Bazı türleri 40 yıl yaşayabilirken bazılarının ömrü, 24, bazılarının 14’tür.
Kurbağalar Nerede Yaşar?
Yaşam alanları oldukça geniştir. Dünyanın hemen hemen her yerinde yaşarlar. Başka bir deyişle Antarktika dışındaki tüm kıtalar onların yaşam alanlarıdır. Ancak en fazla yaşadıkları bölge tropik yağmur ormanlarıdır. Tatlı suda ve karada yaşarlar. Yumurtalarını genellikle suya bırakırlar. Yavruları küçük siyah bir kuyruktan ibaret görünen larvalardır ve suda yaşarlar. Otçuldurlar ve suyun içindeki algleri yiyerek beslenirler. Yavru kurbağalar çok hızlı büyürler.