Ornitorenk Nedir? Ornitorenk Nasıl Bir Hayvandır?
Ornitorenk nedir ve nasıl bir hayvandır? Özellikleri nelerdir? İlk bakışta birkaç hayvanın birleşiminden meydana gelmiş hissi yaratan ornitorenkler gerek dış görünümleriyle gerekse bir takım özellikleriyle oldukça ilginç hayvanlardır.
Bu Yazının İçindeki Başlıklar
Ornitorenk Nedir?
İngilizce’deki adı platypus; düz ayak anlamına gelmektedir. Ornitorenk gagalı bir yarı deniz memelisidir. Memeli bir hayvan olmasına rağmen yumurtlar ve bu da onları oldukça ilginç kılar. İlk keşfedildiklerinde görünümleri bilim insanlarını fazlasıyla şaşırtmıştı. Çünkü bir ördek gibi gagası, kunduz gibi bir vücudu vardı ve yumurtlayan bir memeliydi!
Ornitorenk Nerede Yaşar?
Avustralya’nın doğusu ve Tazmanya’ya özgü bir hayvandır. Tıpkı koala ve kanguru gibi bu bölgenin simgesi haline gelmiş bir hayvandır. Soğuk tepelerden kıyı yağmur ormanlarına kadar geniş bir alanda, nehirlerde yaşarlar.
Ornitorenkin Özellikleri Nelerdir?
Ortalama ağırlıkları 1-2 kg olup boyları da 50 cm kadardır. Ancak dişi ornitorenk erkeklere göre daha küçüktür. Geniş ve düz kuyruklarını yağ depolamak için kulanırlar. Bilindik memeli hayvanlardan ziyade bir ördek gibi perdeli ayakları ve genişçe bir gagası vardır. Bacaklarının, vücutlarının altında değil de yanında olması da diğer ilginç özelliğidir.
Erkek ornitorenklerde, dişi ornitorenklerde olmayan bir özellik vardır: zehirli mahmuzlar. Erkek ornitorenklerin arka ayak bileklerinde yer alan bu zehir insanlar için ölümcül olmasa da düşmanını etkisiz hale getirip oldukça acı verebilir. Hatta bu acı haftalarca sürebilir, yara ve ödeme sebep olup tüm vücuda yayılabilir. Bu zehrin sebep olduğu ağrıyı dindirebilecek bir ağrı kesici yoktur. Küçük hayvanlar için bu zehir ölümcül bir etkiye sahiptir. Erkek ornitorenkler bu zehri arka ayaklarındaki bir çeşit salgı bezinden üretir.
Elektrik algılama duyusuna sahiptirler. Vücutlarının yarattığı elektrik sayesinde avlarını bulurlar. Bu elektro alıcılar gagalarının ucundadır.
Vücutları düşük sıcaklığına karşı dayanıklıdır çünkü tüyleri vücutlarını oldukça sıcak tutar. 5 derece altındaki soğuk sularda bile saatler boyunca yiyecek ararken vücut sıcaklığını koruyabilir. İyi bir yüzücüdür ve günlerinin büyük bölümünü bu şekilde suların altında yiyecek aramakla geçirir. Su altında yüzerken gözleri, burnu kulakları sıkıca kapalıdır. Gagasının yardımıyla yönünü ve avını bulabilir. Gagasının yardımıyla akarsu dibini kazar, “elektroreseptörleri” sayesinde avının kas kasılmalarının ürettiği minik elektrik akımlarını algılayabilir.
Ornitorenk Ne Yer?
Su altında bulduğu solucan, böcek larvaları, karides, kerevit vs. ornitorenklerin besin kaynağıdır. Günlük olarak, vücut ağırlıklarının %20’si kadar yiyecek tüketmeleri gerektiğinden günde yaklaşık on saati yiyecek arayıp bulmakla geçirmeleri gerekmektedir.
Üreme
Çiftleşme Haziran-Ekim ayları arasındadır. Genelde 2 yumurta bırakırlar. Kuluçka süresi ise on gündür. Anne, yavrularının yanından sadece yiyecek bulmak ve kendini ıslatmak için ayrılır. Yuvadan kısa süreliğine ayrılırken yuvanın girişini toprak ile kapatmayı ihmal etmez. Böylece yavrularını koruma altına almış olur. Anneleri tarafından emzirilen yavrular doğduktan 3-4 ay sonra ilk kez suya girerler. 17 aylık olduktan sonra da artık yuvayı terk etmenin zamanı gelmiştir.
Ornitorenklerin ömrü 17 yıl kadardır. Yılanlar, su fareleri, şahin, baykuş ve kartallar tarafından avlanabilirler. Ancak yine de vahşi doğadaki ölüm oranları yüksek değildir.
Ornitorenklerin Nesli Tükendi mi?
Ornitorenkler, 20. yüzyıl başlarında kürkleri için yoğun bir şekilde avlanmaktaydı. Koruma altına alma çalışmaları sayesinde günümüzde soyu tehlike altında değildir. Ancak doğal yaşam alanlarının bozulması ve su kirliliğine olan hassasiyetleri nedeniyle nesli uzun vadede tehdit altına girebilir.