Orta Çağ’da Kullanılan Silahlar; Orta Çağ Silahları Nelerdir?

Orta Çağ'da Kullanılan Silahlar

Orta Çağ’da kullanılan silahlar nelerdir? Orta Çağ; 375 Kavimler Göçü ile başlayıp 1453 İstanbul’un Fethi’yle sona erdiği kabul edilen dönemdir. Özellikle Avrupa tarihi açısından bakıldığında Orta Çağ, oldukça kaotik bir dönem olarak ön plana çıkmaktadır. Haçlı Seferleri, Yüzyıl Savaşları, Güllerin Savaşı gibi önemli ve büyük savaşlar bu dönemde gerçekleşmiştir. Peki Orta Çağ’da yapılan savaşlarda ordular hangi silahları kullanırlardı?

Orta Çağ’da Kullanılan Silahlar

Bir Orta Çağ askerinin savaşta kullanabileceği çok sayıda farklı silah vardı. Orta Çağ silahları genellikle yakın dövüş için tasarlanmıştı. Kılıçlar, baltalar, gürz ve mızraklar bu silahlara birkaç örnek olarak verilebilir. Bu silahlar genellikle demir ya da çelikten yapılırdı. Bu nedenle etkili bir şekilde kullanabilmek ciddi bir beceri ve güç gerektirirdi.

Barutun geç orta çağ döneminde kullanılmasıyla birlikte ateşli silahlar geliştirildi ve böylece ateşli silahlar bir çok silahın yerini almaya başladı.

Bıçaklı Silahlar

Farklı boyutlardaki bu silahlar birebir yakın dövüş için kullanılırdı.

Balta

Kesici silahlar olan baltalar kalkanlar üzerinde etkiliydi. Oldukça keskin ve etkili olan baltalar çok fazla beceri gerektirmezdi. Tek ve çift başlı türleri olan baltalar bazen savaşçılar tarafından fırlatılarak kullanılırdı.

Kılıç

Kavisli ya da düz olabilen kılıçlar tek ve çift kenarlı olabilirdi.

Orta Çağ Kılıçları

Hançer

Kısa bıçaklar olan hançerler genellikle 15-50 cm olabilirdi ve ikincil, yani yedek silah olarak kullanılırdı.

Uzun Kılıç

Çift kenarlı bıçağı ve uzun kabzası olan uzun  kılıçlar, kullanan kişilerin birden fazla rakiple mücadele etmesine olanak tanır.

Geniş Kılıç

İki ucu da keskin olan geniş kılıçlar oldukça ağırdı ve kullanımı önemli ölçüde beceri ve güç gerektiriyordu. Zenginlik ve rütbeyi gösteren ayrıntılı tasarımlarıyla şövalyeler ve soylular arasında bir statü sembolüydü.

Orak Biçimli Ağır Kılıç

Baltaya benzer bir parçalama gücü vardı ve hafif zırhlı düşmanlar üzerinde etkiliydi. Nispeten hafif bir silah olması hızlı saldırılara imkan verirdi.

Claymore

İki elli büyük bir kılıçtır. Çapraz kabza tasarımıyla öne çıkar ve İskoç silahıdır. Genellikle ön cephedeki savaşçılar tarafından ağır süvarilere karşı koymak için kullanılırdı.

Katana

Geleneksel bir Japon kılıcı olan katana, Samuray silahı olarak bilinir. İki elle kullanım için kavisli ve tek kenarlıydı. Üretim süreci karmaşık ve sanatsaldı. Sert ama aynı zamanda esnek bir bıçaktı. Kenjutsu denilen dövüş sanatları katananın etkinliğini arttırdı.

Katana sadece savaşlarda kullanım açısından değil, Samuraylar arasında onur simgesi olması açısından da önemliydi.

Katana

Pala

Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da kullanılan pala, özellikle at sırtında yapılan saldırılarda kullanılırdı. Pala, aynı zamanda statü sembolüydü.

Messer

Bıçağa benzer kabzası olan tek kenarlı bir kılıçtır. Orta ve Doğu Avrupa’da kullanılan çok yönlü bir silahtır.

Estoc

Dar bir kılıçtır ve zırhlı rakiplere karşı savaşmak için kullanılırdı. Uzun, ince, sivri uçlu bıçağı, zırhın zayıf noktalarına saplamak için tasarlanmıştı.

Ağır Silahlar

Gürz ve çekiç gibi ağır silahlar geliştirilmiş zırhlara göre tasarlanmaktaydı.

Topuz

Baş kısmı taş, demir, bronz ya da çelikten yapılma, ahşap ya da metal saplı bir silahtı. Yapımı kolaydı ve maliyetli değildi. Genellikle piyadeler tarafından ya da at sırtında kullanılırdı.

Savaş Topuzu

Savaş Çekici

Baş kısmı genellikle demir ya da çelikten yapılırdı. Bazı çekiçlerin arka kısmında düşman atına saldırmak için kullanılan keskin bir sivri bir uç bulunurdu.

Döven

Esnek bir zincirle birbirine bağlanan bir sap ile vurucu bir kafa kısmından oluşurdu. Rakibin kalkanını veya savunma hareketlerini atlatması konusunda etkiliydi. Kullanımı zor olan bir yakın dövüş silahıydı.

Çeyrek Asa

Uzun bir tahta çubuk şeklinde olan bu silah çok yönlüydü ve kullanımı kolaydı.

Menzilli Silahlar

Düşmana uzaktan saldırmak için etkili olan menzilli silahlar arasında yay, arbalet ve tatar yayı en yaygın olanlarıydı.

Uzun Yaylar

Okçular, süvarilerin hücum etmesinden önce safları bozmak için düşmana seri şekilde ot atardı. Rakiplere tekrar tekrar ok atabilmek için çok iyi bir eğitim ve kondisyon gerekirdi.

Arbalet

Yaya benzeyen yatay silahlardır. Kullanmak için çok fazla beceri ve güç gerektirmezdi.

Orta Çağ’da Kullanılan Silahlar; Arbalet

El Topları

İlk ateşli silahlar olarak adlandırılabilir. Yaklaşık 300 metre menzilleri vardı. Tek bir kişi tarafından taşınabilirdi ancak çalışması için ikiden fazla askere ihtiyaç vardı. Topun doldurulması, nişan alınması ve topun yanındaki deliğe barutun doldurulmasıyla ateşlenirdi.

Kuşatma Silahları

Orta Çağ’da kullanılan sayısız silah içinde en önemlilerinden biri de kuşatma silahlarıydı. Düşman surlarını aşabilmek için kuşatma silahları olmazsa olmazdı.

Mancınık

Düşman surlarına ağır taşlar ya da yangın çıkarıcı maddeler fırlatabilen mancınıkın yapımı zaman, kaynak ve vasıflı iş gücü gerektirirdi. Ancak mancınıkın kuşatma potansiyeli son derece önemliydi.

Orta Çağ'da Kullanılan Silahlar; Balista
Balista

Balista

Büyük mermi fırlatıcıdır. Önemli miktarda kaynak ve uzmanlık gerektirdiği için yalnızca üst düzey askerler kullanabilirdi.

Bu silahlar dışında Orta Çağ’da pek çok silah kullanılırdı. Zaman içinde geliştirilen ve çeşitlenen Orta Çağ silahları, çağın gereklerine uygun olarak yerini büyük oranda ateşli silahlara bıraktı.

Bunları da beğenebilirsiniz
Bu Konu Hakkında Siz Ne Düşünüyorsunuz?