Rakun Nasıl Bir Hayvandır? Rakun Tehlikeli midir?
Rakun nasıl bir hayvandır? Rakun tehlikeli midir ve özellikleri nelerdir? Bu içeriğimizde rakunun tehlikeli bir hayvan olup olmadığına yanıt ararken; yüzünde maske varmış gibi bir izlenim yaratan, uzun tüylü şahsına münhasır bu hayvanın özelliklerini inceliyoruz.
Bu Yazının İçindeki Başlıklar
Rakun Nasıl Bir Hayvandır?
Uzunluğu ortalama 50-60 cm, ağırlığı ise 25 kg.ye kadar çıkabilir. Vücut ağırlıkları değişkenlik gösterir. Memeliler arasında en değişken büyüklükteki hayvandır. Erkek rakunlar dişilere göre daha ağırdır. Rakunlar kışın yağ depolarlar. Bu yüzden kış aylarında, diğer mevsimlerde olduğundan iki kat daha ağır olurlar. Bu güne kadar bilinen en büyük rakunun ağırlığı 28 kg. uzunluğu ise 140 cm.dir. Ön pençeleri, maskeli gibi yüzü ve halkalı şekillerin olduğu kuyruğu en tipik özellikleridir. Ayrıca çok zeki hayvanlardır. Gri renkli kürkü soğuklara karşı en büyük koruyucusudur. Genellikle bir gece hayvanıdır ve bir omnivordur. (Omnivor hem bitki hem hayvan maddeleri ile beslenen hayvanlara denir.) 22 alt türü vardır.
Bacakları kısadır ve hızlı koşamazlar. Su içinde birkaç saat boyunca kalabilirler. Dokunma duyusu çok güçlüdür. Ön patileri fazlasıyla duyarlıdır.
Rakunların renk körü oldukları bilinmektedir. Koku ve işitme duyuları da gelişmiştir ancak görme duyuları fazla gelişmiş değildir.
Yalnız yaşayan hayvanlar değildirler. Dişi rakunlar küçük gruplar halinde bir arada yaşarlar. Erkek rakunlar ise çiftleşme mevsimi süresince genellikle 4’lü gruplar halinde bir arada bulunurlar. Amaç yabancı erkek rakunlara karşı konumlarını korumaktır.
Rakun Nerede Yaşar?
Kuzey Amerika başta olmak üzere Avrupa, Kafkasya ve Japonya rakunların yaşadıkları yerlerdir. Genellikle ormanlarda yaşarlar. Ancak dağlık bölgelerde, kıyı bataklık alanlarda hatta şehirlerde de görülürler.
Türkiye’de Rakun Yaşar mı?
Rakunu, başka bir hayvan türü olan “rakun köpeği” ile karıştırmamak gerekiyor. Rakun köpeği hem rakun hem köpeğe benzer görüntüsü nedeniyle bu isimle anılan başka bir türdür. Yani rakun, bir köpek değildir. Rakun ise Türkiye’de yaşayan bir hayvan türü değildir.
Rakun Tehlikeli midir?
Öncelikle rakunun yırtıcı bir memeli olduğunu belirtelim. Son derece zekidirler ve bir tilkiden daha kurnaz oldukları belirtilir. İnsanlardan kaçmazlar. Hatta Amerika Birleşik Devletleri gibi bazı ülkelerde evcil hayvan olarak beslenmesi yasaldır. Ancak uzmanlar, rakunların evcil hayvan olarak bakılmasını tavsiye etmiyor. Birincisi rakunlar kuduz virüsü taşıyabilir. İkincisi doğası gereği evcil bir tür değildir. Her ne kadar zararsız bir karakteri olsa da zaman zaman agresifleşebilir, saldırganlaşabilir, ısırabilir. Davranışlarını ön görmek zor olabilir.
Avrupa Birliği’nin tamamında rakunların ithal edilmesi, yetiştirilmesi, ticarileştirilmesi yasaktır.
Rakun Ne Yer?
Geceleri daha aktif olmasına rağmen yiyecek arayıp bulmak için gündüzleri de aktif olabilir. Yiyecekleri çok çeşitli olabilir. İlkbahar ve yaz aylarının başında daha çok böcek, solucan, meyve ve kuruyemişlerle beslenmeyi tercih ederken; yaz mevsimi sonunda ve sonbaharda, kış için ihtiyacı olan yağları oluşturmak ve depolamak için kalori kaynağı olan kuruyemiş ve meyve gibi yiyeceklerle beslenirler.
Kerevit, böcek, balık, amfibi ve kuş yumurtaları diğer yiyecekleri arasındadır.
Üreme
Çiftleşme dönemi genellikle Ocak-Mart ayları arasıdır. Ancak bu durum türlere ve yaşadıkları bölgelere göre değişiklik gösterebilir.
Gebelik süresi yaklaşık 2 aydır. 2 aylık gebelik sürecinin sonunda 2-5 arası yavru dünyaya getirirler. Yavruların bakımında erkek rakunun herhangi bir rolü yoktur. Yavrular 1 buçuk-2 aylık olduklarında yuvanın dışına çıkmaya ve anne sütü dışında farklı şekillerde beslenmeye başlarlar. Dolayısıyla anne, yavrularını daha az emzirmeye başlar. Yaklaşık 4-5 aylık olduklarında da sütten kesilirler.
Ortalama yaşam süreleri 20 yıldan fazladır. Ancak bu esaret altındaki rakunlar için geçerlidir. Zira vahşi doğadaki yaşam süreleri ancak 2-3 yıl kadardır. Yaşamlarının ilk yılında pek çoğu araba altında ezilme, avlanma, kötü hava koşulları gibi farklı etkenler sebebiyle ölebiliyor.