Antik Mısır’da Eğlence; Eski Mısır’da Eğlence Anlayışı ve Festivaller

Antik Mısır’da eğlence anlayışı nasıldı? Antik Mısır’da günlük hayatı burada, Antik Mısır’da din ve inanç konusunu burada ele almıştık. Bu içeriğimizde ise Eski Mısırlıların eğlence anlayışı ve festivallerini ele alıyoruz.

Antik Mısır’da Eğlence

Antik Mısır’da eğlence amaçlı çeşitli etkinlikler yapılırdı. Çoğu toplumda olduğu gibi zenginlerin eğlence için daha fazla vakti vardı ancak köylüler de eğlence ve festivallerde yer alırdı. Eski Mısır’daki bazı eğlenceler şöyleydi;

Avlanma

Avlanma sadece yiyecek amaçlı değil, eğlence amaçlı da yapılırdı. Zenginlerin ya da firavunun avlanması için aslan ve su aygırı gibi büyük hayvanlar kapalı alanlara getirilir ve bu şekilde avlanmaları sağlanırdı. Avcılar mızrak ve ok gibi silahlar kullanırdı.

Masa Oyunları

En popüler masa oyunlarından biri mehendi. Sarmal yılan şeklinde boşlukları olan yuvarlak tahta üzerinde oynanan bir masa oyunuydu.

Spor

Spor etkinlikleri genellikle genç erkekleri savaşa hazırlamaya hizmet ederdi. Güreş, araba yarışları, okçuluk, yüzme en sevilen sporlardandı.

Hikaye Anlatımı

Eski Mısır’da halkın çok büyük bölümü okuma yazma bilmezdi. Bunun da etkisiyle hikaye anlatıcılığı önemliydi. Hikaye anlatıcıları Mısır tanrıları, aşk, savaş kahramanları ve maceralar hakkında popüler hikayelerle dinleyiciyi saatlerce büyülerdi.

Antik Mısır’da Festivaller

Eski Mısırlıların eğlence anlayışında festivaller son derece önemli bir yere sahipti ve çok çeşitli festivaller gerçekleştirilirdi. Bunlardan bazıları tüm ülkeyi kapsarken bazıları ise şehirlerde yapılan yerel festivallerdi. Bunlardan bazıları Gökyüzü Festivali, Çömlekçi Çarkı festivali, Yeni Yıl Festivali gibi isimlere sahipti. Bazı bölgelerde sadece bir yıl içinde 50 farklı festival olurdu. Bunlar bazen eş zamanlı gerçekleştirilirdi.

Festivaller müzik eşliğinde yiyecekten kıyafete pek çok ürünün satıldığı, geçit törenlerinin yapıldığı eğlencelerdi. Rahipler ise festivalin yapıldığı şehrin tanrısının heykelini taşırdı.

Bazı festivallerde rahipler bir masa kurar ve halkın rüyalarını para ya da eşya alma karşılığında yorumlardı.

Geçit törenleri tekrar tekrar yapılırdı. İnsanlar tanrılara adaklar sunardı. Festivallerin en büyük amacı tanrılara hediyeler verip onlara şükretmekti.

En önemli üç festival; Wepet Renpet, Opet ve Khoiak Festivaliydi.

Wepet Renpet Festivali

Yılbaşı festivali olan Wepet Renpet “yılın açılışı” anlamına gelirdi. Her yıl aynı günde yapılmaz, tufanın olduğu dönemde yapılırdı. Tufanın gerçekleşeceği dönem ise yıldızlardan anlaşılırdı. En parlak yıldız Sirius eğer 70 günden fazla bir süre görülmezse tufanın yaklaştığını anlarlardı. Bu festival bir yenilenme zamanı olarak kabul edilir, çeşitli ziyafetler düzenlenird.

Opet Festivali

Üç hafta sürerdi ve üç Mısır tanrısının anısına yapılırdı. Thebes şehrinde yapılan bu festivalde büyük ziyafetler verilirdi. Halk çeşitli hediyeleri tapınağa götürür ve böylece rahiplerin bu hediyeleri tanrılara ulaştırması sağlanırdı.

Khoiak Festivali

Osiris’in, kardeşi Seth tarafından öldürülmesi anısına yapılırdı. Osiris’in ölüp tekrar geri dönmesi nedeniyle yapılan bir festivaldi. 30 gün süren bu festivalde insanlar çömlekler yapıp çiçekler dikerek tanrılara sevgilerini gösterirlerdi.

Bunları da beğenebilirsiniz
Bu Konu Hakkında Siz Ne Düşünüyorsunuz?