Asteroit Nedir? Asteroitlerin Özellikleri Nelerdir?

Asteroit Nedir

Asteroit nedir? Hangi gök cisimlerine asteroit denir? Güneş Sisteminde sekiz gezegen vardır ve bu gezegenler Güneş’in etrafında belli bir hızla dönerler. Ancak Güneş’in etrafında dönen her nesne ya da gök cismi bir gezegen değildir. Örneğin asteroitler…

Asteroit Nedir?

Güneş Sistemi bundan 4,5 milyar yıl önce, dev bir gaz ve toz bulutunun çökmesiyle oluşmuştur. Güneş’in bu yolla oluşumundan arta kalanlar ise asteroitleri oluşturmuştur.

Asteroit, Güneş’in etrafında dönen minik metalik ya da kayalık cisimlerdir. Gezegenlerden çok daha küçüktürler ve sayıları çok fazladır. Bazen küçük gezegenler olarak da tanımlanırlar. Bunların pek çoğu Mars ve Jüpiter gezegenlerinin yörüngeleri arasındaki ana asteroit kuşağındadır. Dünya’ya yakın asteroitlere NEO adı verilir.

Asteroitlerin Özellikleri Nelerdir?

Atmosferleri yoktur. Hem boyutları hem şekilleri büyük farklılıklar gösterir. Peki asteroitler neye benzer? Öncelikle gezegenler gibi yuvarlak değil pürüzlü bir yapıları vardır ve düzensiz şekillere sahiptirler. Küçük bir kısmının şekli küreye benzer ve çukurlu yani kraterlidir. Bazı asteroitlerin küçük uydusu vardır.

Asteroitler
Asteroitlerin Boyutları ve Şekilleri Birbirinden Farklıdır

Ana kuşaktaki asteroitler Dünya ile aynı yönde döner ve Güneş’in etrafındaki turlarını 3-6 yıl arasında tamamlarlar.

Yapısal açıdan ise çoğu kayadan oluşmakla birlikte bazılarında nikel, demir bulunabilir.

Üç tip asteroit vardır;

C tipi denilen (kondrit) asteroitler en yaygın asterotilerdir. Karbonlu bir yapıları vardır. Bilinen asteroitlerin %75’i karbondur.

M tipi asteroitler metaliktir. Yani nikel ve demirden oluşur.

S tipi asteroitler ise silikatlıdır.

Asteroitler arasındaki bu bileşim farklılıkları Güneş’ten uzaklıklarından kaynaklanır.

Asteroitlerin yörüngeleri, Jüpiter’in yerçekimi nedeniyle ya da diğer gök nesneleri ile karşılaşmalardan dolayı değişebilir. Hatta bu karşılaşmalar sonucu asteroitler ana kuşağın dışına çıkabilir. Nitekim başıboş olarak nitelendireceğimiz bu asteroitler zaman zaman Dünya’ya ve diğer gezegenlere çarpmaktadır.

Asteroitler
Asteroitler

Kaç Tane Asteroit Vardır? Büyüklükleri Ne Kadardır?

Bilinen asteroitlerin sayısı 1 milyon kadardır. Her ay bu keşiflere binlercesi eklenmektedir.

Asteroitler, meteoritlerden büyük, cüce gezegenlerden küçüktür. Boyut açısından da birbirlerinden oldukça farklıdırlar. Bir toz parçası kadar olanları da vardır, bir çakıl taşı kadar olanları da… Diğer yandan 10 metre çapından daha küçük asteroitler de vardır. Ana asteroit kuşağında yer alan tüm asteroitlerin toplam kütlesi Ay’dan daha azdır.

En büyük 3 asteroid; 950 km. çapındaki Ceres ile 500 km. çapındaki Pallas ve Vesta’dır. Ceres, cüce gezegen olarak nitelendirilmektedir.

Ayrıca bknz;

Göktaşı ve Meteor Arasındaki Fark Nedir?

Bunları da beğenebilirsiniz
Bu Konu Hakkında Siz Ne Düşünüyorsunuz?