Bentonit Nedir? Bentonit Kilinin Faydaları Nelerdir?
Bentonit nedir ve bentonit kilinin faydaları nelerdir? Bentonit pek çoğumuzun belki de ilk kez duyduğu bir kelime olsa da özellikle son günlerde oldukça popüler ve yaygın olarak kullanılan bir maddedir. Bu içeriğimizde bentonit hakkında detaylıca bilgi vererek kişisel kullanımda hayli popülerleşen bentonit kilinin faydalarını ele alıyoruz.
Bu Yazının İçindeki Başlıklar
Bentonit Nedir?
Alüminyum ve magnezyum açısından zengin kil minerallerinden oluşan bentonit; volkanik kül, tüf ve lavların kimyasal ayrışması sonucunda oluşur. İnce ve yumuşak bir dokusu vardır. Su ile karıştırıldığında macun kıvamını alır.
Volkanik bir madde olan bentonitin adı Amerika’nın Wyoming eyaletindeki Fort Benton bölgesinden gelir. Bentonit kili Fransa’da Montmorillonit olarak bilinir.
Dünyanın hemen her yerinde bulunabilen bentonitin Türkiye’de bulunduğu yerler;
Malatya, Elazığ, Eskişehir, Ankara, Çankırı, Trabzon, Ordu, tokat, Gelibolu Yarımadası’dır.
ABD, Çin ve Yunanistan, bentonit üretiminde dünyada ilk sırada yer almaktadır.
İki tür bentonit kili vardır;
- Kalsiyum Bentonit
- Sodyum Bentonit
- Kalsiyum bentonit kişisel olarak vücuda sürülerek, içilerek ya da yiyilerek kullanılır.
- Sodyum bentonit ise endüstriyel amaçlarla kullanılmaktadır.
Yüksek dereceli doğal sodyum bentonit en fazla ABD ve Türkiye’de çıkarılır
Kalsiyum bentonit ABD, Almanya, Türkiye, Yeni Zelanda, Hindistan, Yunanistan ve Çin’de çıkarılır.
Karışık sodyum/kalsiyum bentonit ise Yunanistan, Avustralya, Hindistan, Rusya ve Ukrayna gibi ülkelerde çıkarılır.
Bentonit yaygın olarak bulunmasının yanı sıra işlevsel olması nedeniyle bir çok alanda da kullanılmaktadır.
Kağıt, lastik, gıda, gübre, boya, seramik ve ilaç sanayii bentonit kilinin kullanım alanlarından sadece bir kaçıdır. Sıvı ile teması halinde şişip topaklaştığı için kedi kumu olarak da yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
Bentonit Kili Faydaları Nelerdir?
Bentonit kili yeni bir şey değil. Zira binlerce yıldan beri insanoğlu çeşitli amaçlarla bentonit kilini kullanmış. Bentonitin ilk kez MÖ 6. Yüzyılda Kıbrıs Adasında yünlerin yağını almak için kullanıldığı biliniyor.
Özellikle sağlık alanında; yağ ve toksinleri arındırmak amacıyla bentonit kilinden faydalanmışlar. Kalsiyum, magnezyum ve demir gibi pek çok mineral barındırması sağlık açısından faydalı bir madde olduğunu gösteriyor.
Bentonit kili kir ve yağ gibi bileşenleri moleküllerine ayırarak kendine çeker ve vücuttan uzaklaştırır. Vücutta hem detoks etkisi yaratan hem de bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinen bu mucizevi doğal maddenin faydalarına bakalım;
Detoks Etkisi Yaratır
Uygun şekilde tüketildiğinde vücudun toksinlerden arındırılmasını sağlar. Bilimsel araştırmalar, bentonit kilinin vücuttaki toksinleri azalttığını ortaya koymuştur. Bentonit ağız yoluyla alındığında zararlı maddelerin kana karışmasını engelleyip vücuttan atılmasını sağlar.
Saç ve Cilde İyi Gelir
Bentonit kili yüz maskesi olarak kullanıldığında sivilcelere iyi geldiği ve yağlı cilt üzerinde olumlu sonuçlar ortaya koyduğu bilinmektedir. Çünkü bentonit kili sebum gibi istenmeyen maddeleri temizleyerek sivilcelerin iyileşmesine yardımcı olur.
Sebum üretimini azaltan kil, cildi pürüzsüzleştirir ve daha sağlıklı ve genç bir cilt görünümü elde edilmesini sağlar. Ayrıca sedef ve egzama gibi cilt rahatsızlıklarına da iyi gelir.
Saç ve saç derisini de iyi gelir. Saçlardaki kepek oluşumunu önler, saç derisini besler ve daha sağlıklı ve parlak saçlara sahip olmanızı sağlar. Özellikle kıvırcık saçları nemlendirerek yumuşatır ve elektriklenmesini önler. Saçların daha hızlı uzamasını sağlar ve sağlıklı bir saç derisine sahip olmanızı sağlar.
Halihazırda piyasadaki birçok yüz maskesi içeriğinde bentonit kili barındırır. Ayrıca yüz maskesi formunda bentonit kili de piyasada bulunmaktadır.
Sindirim Sistemini Destekler
Toksinlere yapışmak suretiyle sindirim sistemini düzenler ve böylece kabızlığa iyi gelir. Öte yandan rotavirüs gibi şiddetli ishale yol açan virüsün çoğalmasını engellemeye yardımcı olduğu bilinmektedir. Bentonit kilinin içindeki mineraller de rotavirüsü yok etmeye yardımcıdır. Kısacası bağırsaklardaki bakterilere ve virüslere karşı savunarak vücudu bunlardan korur. Ancak bu hastalıklar için başlı başına bir tedavi yöntemi olarak kullanılmamalıdır.
Bebeklerde Pişik Tedavisine Yardımcıdır
Bentonit kilinin bebeklerde oluşan pişikleri azaltmakta ve iyileştirmekte etkili olduğu bilinmektedir. Bazı pişik kremleri içeriğinde bentonit kili barındırmaktadır.
Güneşten Koruma Sağlar
Bentonit içeren güneş kremleri güneşten koruma konusunda etkilidir ve cildi zararlı ultraviyole ışınlarından korur.
Ağır Metallere Karşı Koruma Sağlar
Bentonit kili negatif yüke sahip olduğu için ağır metallere karşı vücudu korur. Çünkü ağır metaller pozitif yüklüdür ve bu nedenle ağır metalleri kendine çekebilir. Özellikle kurşun gibi ağır metalleri vücuttan arındırmakta etkilidir.
Ağız Sağlığı
Bentonit kili içeren diş macunları ağız içini arındırmak ve dişleri beyazlatmak konusunda oldukça etkilidir.
Maddeler Halinde Bentonit Kilinin Faydaları
Bentonit kilinin saymakla bitmeyen faydalarını özetleyecek olursak;
Vücudun alkali dengesini sağlamaya yardımcı olur.
Vücudu toksinlerden ve ağır metallerden arındırır
Antibakteriyel özelliklere sahiptir ve vücudu zararlı bakterilere karşı korur
Virüslere karşı savaşır
Kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir ve potasyum gibi mineraller açısından zengindir
Vücudun sebum üretimini dengeler
Kolesterolün düşürülmesinde etkilidir.
Saç ve cilde iyi gelir.
Evcil hayvanlarda bulantı ve kusmaya iyi gelir.
Vücuttaki kimyasal ve toksinleri emrek minerallerini serbest bırakır. Ayrıca hücrelerin oksijen almasına yardımcı olur.
Bentonit Kili Risk Faktörleri Nelerdir?
Yapılan araştırmalara göre önerilen miktarlarda kullanıldığında bentonit kilinin ciddi yan etkilere sebep olmadığı bilinmektedir. Ancak bentonit kili topraktan elde edildiği için ağır metaller içermesi söz konusu olabilir. Bu nedenle bentonit kili kullanmak istiyorsanız mutlaka bilinen, güvenilir ve saygın bir firmanın marka ürününü kullanmalısınız. Her koşulda bentonit kili kullanmadan önce bir doktora danışılmalıdır.
Siz De Bir Yorum Bırakın! Yorumlarınız bizim için çok değerli.