Cennet Kuşu Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır? Cennet Kuşu Çiçeği (Starliçe) Hakkında Bilgi

Cennet Kuşu Çiçeği Bakımı

Tropikal bir bitki olan Cennet Kuşu Çiçeği  bakımı nasıl yapılır? Cennet Kuşu Çiçeği ya da diğer adıyla Starliçe, Güney Afrika kökenli bir bitkidir ve bu topraklarda “turna çiçeği” adıyla bilinir. Kuş kafasını andıran görünümü ve çiçeklerinin muhteşem renkleri nedeniyle bu isimle anılır.

1700’lü yıllardan itibaren başta İngiltere olmak üzere pek çok ülkede yetiştirilmeye başladı. Starliçe ismi dönemin İngiltere kraliçesi Charlotte’un doğduğu yer olan Strelitz’den gelir. Ülkemizde ayrıca papağan çiçeği ismiyle de bilinir. ABD’nin Florida ve Kaliforniya eyaletleri önemli yetiştirilme bölgeleridir. Los Angeles’ta ise cennet kuşu çiçeği şehrin resmi çiçeği olarak kabul edilmiştir.

Bu çiçeğe adını veren kuş türü hakkında bilgi için Cennet Kuşu başlıklı içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

Cennet Kuşu Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır? Evde Nasıl Yetiştirilir?

Dayanıklı bir bitki olduğu için her ortama uyum sağlayabilir. Bu nedenle ister evinizde, ister iş yerinizde, balkonlarınızda hiç zorlanmadan bu çiçeği yetiştirebilir; bulunduğunuz ortama olağanüstü bir güzellik katabilirsiniz.

Bitkilerin bakımında, bulundukları yer çok önemlidir. Dayanıklı bir bitki olsa da cennet kuşu çiçeğini koymak için de uygun bir yer bulmak gerekir.

Cennet Kuşu Çiçeği
Cennet Kuşu Çiçeği

Ne Kadar Işık Almalıdır?

Sıcağı, güneşi ve nemi çok sever. Güneş ışığı alan bir yere koyduğunuzda yerini oldukça sevecektir. Ancak yaz mevsiminde öğle güneşinin yakıcı sıcağına uzun süre maruz bırakmamakta fayda var. En ideali doğu ya da batı cepheye bakan bir pencerenin kenarına ya da balkona koymaktır. Kuzey cepheden kaçınılmalıdır.

Ne Kadar Isı Olmalıdır?

Karanlıktan ve soğuktan hiç hoşlanmaz. Karanlık ve soğuk ortamda yaşayamaz. Bu nedenle kış mevsiminde balkona koymak yerine iç mekanda bakılması uygundur. Bulunduğu ortamda cereyana maruz kalmamalıdır.

Ne Kadar Su Almalıdır?

Çok fazla sulamamak gerekir. Elinizle kontrol ettiğinizde toprağı kurumuş ise sulamanın zamanı gelmiştir. Sürekli nemli tutulmalıdır. Yaz mevsiminde haftada bir kere, kış mevsiminde ise iki haftada bir ya da on günde bir sulamanız yeterli olacaktır.

Nasıl bir suyla suladığınız da bu bitkinin yetiştirilmesinde dikkat edilmesi gereken bir husustur. Bitkiyi sulayacağınız su dinlendirilmiş içme suyu olmalı ve asla soğuk ve kireçli su olmamalıdır. Suyun oda sıcaklığında olması gerekir. Kireçli suya maruz kaldığı takdirde yaprakları kararabilir.

Gereğinden fazla sularsanız da yaprakları sararır.

Eğer yaprakları kıvrılırsa bu da daha fazla sıcaklık ve neme ihtiyaç duyduğu anlamına gelir.

Bitkiniz büyüdükçe yapraklarında yırtılmalar gözlemlenebilir. Bu aslında normal bir durumdur. Ancak çok rüzgarlı bir ortamda bulunmaması gerekir.

Bitkinizin sağlıklı bir şekilde fotosentez yapmaya ihtiyacı vardır. Bu yüzden arada bir yapraklarını bir bezle silebilir, yapraklarına su püskürtebilirsiniz.

18-24 ay arasında saksı değişimi yapabilirsiniz. 1,5 seneden önce saksı değişimi yaptığınızda bitkinin kök yapısı zarar görebilir. Saksının boyutu da önemlidir. Yeni saksı, mevcut saksıdan 2-4 cm. çapında daha büyük olmalıdır.

Bitkinin bakımında diğer önemli püf noktası yeni büyüme döneminde her hafta organik gübre vermektir.

Cennet Kuşu Çiçeği (Starliçe)
Cennet Kuşu Çiçeği (Starliçe)

Cennet Kuşu Çiçeğinin Özellikleri Nelerdir?

Özgürlüğün, ölümsüzlüğün, sevgi ve sadakatin sembolüdür. Cennet Kuşu Çiçeği ile ilgili en ilginç özelliklerden biri çiftlerin 9. Evlilik yıldönümlerinde bir hediye olarak tercih edilmesidir. Ülkemizde de erkeğe hediye edilen tek çiçek olma özelliği de taşır. Özellikle de erkek sporculara, elde ettikleri başarılarından sonra hediye edilir.

Cennet Kuşu Çiçeğini kedi ve köpek gibi evcil hayvanlarınızın ulaşamayacağı yerlere koymalısınız. Aksi takdirde bu hayvanlarda hafif derece zehirlenmeye yol açabilir.

Cennet Kuşu Çiçeği Ne Kadar Büyür?

Dayanıklı bir bitki olması nedeniyle ev ortamında bakmak için ideal olmasına rağmen ne kadar büyüdüğünü göz önünde bulundurmak gerekir. Çünkü cennet kuşu çiçeği 2 metreye kadar büyüyebilir. Nitekim dış mekanlarda uygun ortam olduğunda kendi kendine büyüyerek yapraklarının boyunu aşan çiçekleri görsel bir şölene yol açar.

Cennet Kuşu Çiçeği Ne Zaman Çiçek Açar?

Cennet Kuşu Çiçeği uygun koşullar sağlandığı takdirde 3-5 yaşında çiçek açmaya başlar. İlkbahar geldiğinde çiçek açmaya başlar ve yaz sonuna kadar devam eder. Eğer bu süre içinde çiçeklenmeye başlamadıysa yeteri kadar ısı, ışık ve nem alamamış demektir.

Cennet Kuşu Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Cennet Kuşu Çiçeği iki yöntemle çoğaltılabilir; Tohumla ve Köklerinden çoğaltma ile

Tohumla Çoğaltma; Nemli ve geçirgen bir toprağı kullanarak bitkiyi dikin. Can suyunu verin ve uygun, ışık alan bir yere koyun. Bunun için en uygun dönem ilkbahardır.

Köklerden ayırma; tohumla çoğaltmadan daha hızlı bir yöntemdir. Yeteri kadar gelişmiş olan kökleri makas ile kesip ayırın ve yeni saksısına alarak ekin. Bu işlemi yapmak için en uygun dönem ise Temmuz ayıdır.

Cennet Kuşu Çiçeğinin Türleri Nelerdir?

Cennet Kuşu çiçeğinin bir kaç türü vardır;

Starliçe Regina: Boyu 1,5 metreyi bulabilir. Çiçekleri mavi ve turuncudur. Evde en çok yetiştirilen türüdür.

Starliçe Nikolay: Dev starliçe olarak da bilinen bu türün yaprakları oldukça geniş ve büyüktür. 8 metre gibi devasa bir boyuta kadar ulaşabilir. Çiçekleri griye çalan beyaz renktedir. Çiçeklerinin sapları ise çoğunlukla pembedir.

Starliçe Juncea; Bodur starliçe olarak da bilinir. İnce ve uzun yapraklıdır. Rengarenk çiçekleri vardır.

Starliçe Caudata; Dağ Cenneti Kuşu adıyla da bilinir ve boyu 7,5 metreyi bulur. En nadir türüdür.

Bunları da beğenebilirsiniz
Bu Konu Hakkında Siz Ne Düşünüyorsunuz?