Cennet Kuşu Özellikleri Nelerdir? Cennet Kuşu Nerede Yaşar?

Cennet Kuşu Özellikleri

Cennet kuşu özellikleri nelerdir? Cennet Kuşu nasıl bir hayvandır? Cennet kuşunun 15 cinsi vardır. Bu 15 cins, 42 alt türe ayrılır. Dolayısıyla büyüklükleri, renkler, bazı davranışları açısından türlere göre farklılıklar görülür.

Cennet Kuşu Özellikleri Nelerdir?

Boyları, türlerine göre 15 cm. ile 45 cm arasında değişir. Cennet kuşlarının gaga yapıları ya da tüylerinin özellikleri de türlerine göre önemli farklılıklar gösterir. Örneğin bazı cennet kuşu türlerinde uzun ve kıvrık bir gaga yapısı görülürken bazı türlerinde küçük ve ince yapılıdır. Bazılarının tüyleri daha canlı renklere sahipken bazı türlerin tüyleri ise daha mat ve soluktur. Türlerin bazıları tek eşli iken bazıları ise çok eşlidir.

Dans Eden Bir Cennet Kuşu
Dans Eden Bir Cennet Kuşu

Genel olarak yaşadıkları yerler Endonezya, Papua Yeni Gine ve Avustralya’nın doğusudur. Yağmur ormanları doğal yaşam alanlarıdır.  Deniz seviyesinde tropikal ormanlardan yüksek dağ ormanlarına kadar yayılan bir yaşam alanları vardır. Ancak Yeni Gine ve Avustralya parklarında ve ağaçlık alanlarda da cennet kuşu görmek imkansız bir şey değildir.

En büyük cennet kuşu türü büyük cennet kuşudur. En küçük cennet kuşu türü ise kral cennet kuşudur. Genellikle kırmızı renkte olan kral cennet kuşları Yeni Gine’nin ormanlarında yaşarlar.

Cennet kuşlarının en önemli özellikleri göz alıcı renkleri ve sanatsal kur gösterileridir. Erkek cennet kuşları dişileri etkileyebilmek için harika kur gösterileri sergiler. Birbirinden farklı ötüşleri vardır. Bu yeteneklerini en çok üreme döneminde dişiye kur yaparken gösterirler ve dişiyi bu şekilde etkilemeye çalışırlar. Yetişkin erkekler muhteşem görünümdeki tüylere sahiptir ve kuyruklarının şekli de tüyleri gibi farklı farklıdır. Tüylerinin ve kuyruklarının güzelliğinin farkındadırlar ve bu güzelliği dişilerini etkilemek için kullanırlar. Bazı durumlarda birkaç erkek cennet kuşu bir araya gelerek beraberce dans edip dişiyi bu şekilde etkilemeye çalışır.

Ancak erkekler yuva yapmak ve yavruların bakımı konusunda pek de hevesli değildir. Bu sorumluluklar dişiye aittir. Dişiler ağaçlara, eğrelti otu ve dalları kullanarak fincan şeklinde bir yuva yapar. Bazı cennet kuşu türlerinde ise yuva yapmak ve yavruların bakımı hem erkek hem dişinin sorumluluğundadır.

Yuvalarını ağaçlara yaparlar. Bazı türleri tek bir yumurta bırakırken bazıları ise 2-3 yumurta bırakır. Yaklaşık 3 hafta sonra çatlayan yumurtalardan çıkan yavrular yumurtadan çıktıktan sonra 1 hafta içinde gözlerini açar. 1 ay sonunda yuvalarından ayrılırlar. Dişilerin olgunlaşma süresi 1 yıldır ancak erkeklerin olgunlaşması 4-7 yıl sürebilir.

Meyve ve eklembacaklılarla beslenirler. Bazı cennet kuşu türleri tohum, kurbağa ve hatta yavru kuş yiyerek de beslenir. Hayvanat bahçesindeki cennet kuşları elma ve kavun gibi meyvelerle beslenir. Üreme mevsimlerinde ise bu kuşlara un kurtları ya da cırcır böcekleri verilir.

Vahşi doğadaki yaşam süreleri sadece 7-8 yıl kadardır. Hayvanat bahçelerinde 30 yıla kadar yaşadıkları biliniyor.

Cennet kuşlarının tüyleri Yeni Gine’de insanlar tarafından, bir takım ritüeller için kıyafetlerinde bir aksesuar olarak kullanılır. Papua Yeni Gine’nin bayrağında da cennet kuşu simgesi yer almaktadır. Eskiden de kıyafetlerde bir aksesuar olarak modaydı. Tarihte cennet kuşu tüylerinin güç ve zenginlik sembolü olarak kullanıldığı biliniyor. Ancak cennet kuşlarının tüyleri için avlanması ve doğal yaşam alanlarının yok edilmesi, bazı türlerin neslinin tehlike altına girmesine neden oldu.

Cennet kuşunun adının verildiği Cennet Kuşu Çiçeği hakkında bilgi için Cennet Kuşu Çiçeği başlıklı içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

Bunları da beğenebilirsiniz
Bu Konu Hakkında Siz Ne Düşünüyorsunuz?