Dünyanın En Büyük Kartalı; Filipin Kartalının Özellikleri
Dünyanın en büyük kartalı Filipin Kartalı nasıl bir hayvandır ve özellikleri nelerdir? Yırtıcı bir kuş olan kartalların bir çok alt türü bulunuyor. Bu türlerden biri de Filipin Kartalı’dır. Filipin kartalı tüm kartal türleri içinde en büyük kartal türüdür. Maymun Yiyen Kartal olarak da adlandırılır.
Kartallar hakkında detaylı bilgi için Kartalın Özellikleri, Kartal Türleri başlıklı içeriğimizi inceleyebilirsiniz.
Bu Yazının İçindeki Başlıklar
Filipin Kartalının Özellikleri
Filipinlerin ulusal kuşu olan Filipin Kartallarının boyu 85-103 cm. arasında değişir. Kanat açıklığı yaklaşık 250 cm.dir. Ağırlıkları ise 5-8 kg.dır. (Harpia Kartalı ağırlık bakımından Filipin Kartalından daha büyüktür.) Tüyleri kahverengi-beyazdır ve baş tepesi tüylüdür. Gözleri ise mavi-gridir.
Nesli tükenmekte olan bir türdür ve bu “kritik derecede” tanımlanmıştır. Bunun en büyük sebeplerinden biri yaşadıkları bölgede ormanlık alanların azalmasıdır. Nesli kritik düzeyde tükenmekte olan bir tür olduğu için bir Filipin kartalını öldürmek Filipin yasalarına göre 12 yıla kadar hapis ve ağır para cezası ile cezalandırılmaktadır. Ortalama ömürleri 50 yıldır.
Filipin Kartalı Nerede Yaşar?
Sadece Filipin’de görülebilen bu kartal türü Filipindeki Luzon, Samar, Leyte ve Mindanao olmak üzere dört büyük adada yaşar. En çok Filipin kartalı Mindanao’dadır. Diğer üç adada ise sadece birkaç tane Filipin Kartalı yaşar.
Filipin Kartalı Ne Yer?
Filipin kartalı diğer kartal türleri gibi büyük bir avlanma yeteneğine sahip bir hayvandır. Yaşadıkları bölgede hemen her hayvan onların yiyeceği olabilir. Eskiden maymun yiyen kartal olarak adlandırılırlardı çünkü sadece maymun yiyerek beslendikleri sanılıyordu. Ancak daha sonra fark edildi ki bir çok hayvan Filipin kartallarının yiyeceği olabilir. Örneğin yarasa, geyik, maymun, kuş, fare, tilki, yılan, kertenkele, sincap ve hatta domuz ile köpek Filipin kartalının avıdır.
Peki Filipin Kartalları nasıl avlanır? Bir yere tüneyerek hiç hareket etmeden uygun zamanı beklerler. Bazen kartal çiftleri birlikte avlanır. Biri avın dikkatini dağıtırken diğeri avın arkasından saldırır.
Filipin Kartalının Yavruları
Diğer bir çok kartal türü gibi Filipin Kartalları da tek eşlidir. Eşlerden biri ölürse diğer kartal kendine yeni bir eş bulur. Temmuz ayı genelde üreme zamanıdır. Yuvalarını yerden en az 30 metre yükseklikte yaparlar. Dişi Filipin Kartalı bir ya da iki yumurta bırakır. Kuluçka süresi ise 2 aydır. Kuluçka sürecinde dişi kartalla birlikte erkek kartal da görev alır. Aynı şekilde yumurtadan çıkan yavru kartalların beslenmesinde de erkek kartal yardımcı olur. Yavrular yedi haftalık olana kadar da onları yağmur ya da güneşten korurlar. Anne ve baba, yavrularının bakımını yaklaşık 2 sene boyunca sürdürür.