Kartalın Özellikleri, Kartal Türleri – Kartallar Hakkında Bilgi

Kartalın Özellikleri

Yırtıcı bir kuş olan kartal nasıl bir hayvandır? Kartalın özellikleri nelerdir? Kartalın Avrasya, Afrika, Amerika ve Avustralya’da olmak üzere 60’tan fazla türü vardır. Bu içeriğimizde kartal hakkında bilgi veriyoruz.

Kartalın Özellikleri Nelerdir?

Kartallar asil, keskin bakışlı, güçlü kuşlardır. “Kuşların Kralı” unvanını bu yüzden fazlasıyla hak ederler. Kartallar diğer yırtıcı kuşlardan daha büyüktür. Bununla birlikte dişi kartallar erkek kartallardan daha büyüktür. Üstün bir uçma yeteneği olan hayvanlardır. Avının korkulu rüyasıdır. Çok iyi birer avcı olmaları kartalın özelliklerinden bir diğeridir. Çünkü gözleri çok keskindir. Yüksekten uçarken yerdeki küçücük şeyleri bile görebilirler. Avını gördüğündeyse büyük bir atiklikle yere inerek avını yakalar. Kartalın elinden kurtulmak zordur. Pençeleri de çok güçlüdür, ucu çengel biçimindeki gagasıyla avını parçalayarak mideye indirir.

Kartalların bir çok türü vardır ancak en genel ayrımıyla 4 ana grupta toplanırlar. Bu kartal çeşitleri balık kartalları, çizilmiş kartallar, yılan kartalları ve Harpia kartallarıdır.

Bu dört grup kartalın özellikleri kısaca şöyledir; Balık kartalları suya dalabilen tek yırtıcı kuş olma özelliğini taşır. Balıkları avlamak için suyun bir metre derinliğine kadar dalabilirler. Kurbağa ve yılan gibi besin kaynaklarını tüketse de bunlar istisnadır ve sürekli balık yiyerek beslenirler. Aynı şekilde yılan kartalları da ağırlıklı olarak yılan ve diğer sürüngenleri yiyerek beslenirler. Harpia kartallarının diğer adı dev orman kartallarıdır. Tropik ormanlarda yaşarlar ve çok büyüktürler. Dünya’nın en büyük kartalı olan Filipin Kartalı bu gruptandır.

Kartallar
Kartalın Özellikleri

Kartallar Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yazımızın bu bölümünde; kartalın özellikleri içinde sayabileceğimiz ve yukarıda belirttiklerimizin dışında, çok merak edilen diğer yönlerini de soru ve cevaplar şeklinde sıralamaya çalışacağız. Hadi başlayalım.

Kartallar Nerede Yaşar?

Belli bir yaşam alanı olmaması kartalın özelliklerinden biridir. Dünya’nın hemen hemen her yerinde ve her alanda görülürler. Tropik yağmur ormanlarında ya da kurak çöllerde kartal görmek mümkündür. Türkiye’de kartal yaşar mı? sorusunun cevabı da evettir. Ülkemizde dağlık alanlarda da kartallar yaşar.

Kartal Nasıl Ürer?

Erkek ve dişi kartalın kendilerine has şöyle bir kur yöntemi vardır; Havada pençeleriyle birbirine tutunarak hızla alçalır, tam yere çakılacak gibi olurken birbirlerini bırakır ve tekrar yukarı doğru uçarlar. Yuvalarını daha çok yüksek kayalık alanlara yaparlar. Ayrıca yuvaları oldukça büyük olur ve yuvalarına sadıktırlar, uzun yıllar terk etmezler.

Erkek ve dişi, kuluçkaya yatma görevini paylaşır ve bu görevi nöbetleşe yaparlar. Dişi, iki yumurta bırakır. Yavruların bakımında da anne ve baba, ortak bir sorumluluk üstlenirler. Yavrularına beslenmeleri için fareden balığa, tavşandan ördek, yılan ve sincaba kadar pek çok yiyecek getirirler. Kartal ile ilgili ilginç özelliklerden bir tanesi; yumurtadan çıktıktan sonra kardeşlerden birinin diğerini öldürmesidir. Anne ya da baba da bu durumu engellemez.

Kartallar En çok Neyi Sever?

Kartallar avcı ve etçil bir tür olduklarından, et ihtiyacını karşılayacak hemen hemen her şeyi yiyebilirler. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi özellikle fare, balık, tavşan, ördek, yılan, sincap gibi besin kaynakları favorileridir. Ancak bunlardan farklı olarak daha büyük avları da tercih edebilirler. Geyik, tilki, koyun, keçi gibi hayvanları avlamak da en sevdikleri şeyler arasında gösterilebilir.

Kartal Gözü Ne Kadar Uzağı Görür?

Gözlerindeki 2 retina sayesinde kuşlar arasında en muhteşem görüşe sahip tür kartallardır. Kartalın özellikleri içinde en can alıcı yönlerden biri de budur. O kadar keskin bir görüşe sahiptirler ki 1-2 kilometre uzaklıktan; sincap, fare ya da tavşan gibi avlarının otlar arasındaki hareketlerini görebilir ve avına odaklanabilirler.

Kartalların Gözleri Neden Kapatılır?

Bu uygulama genellikle kartalları av arkadaşı olarak kullanan Orta Asya topluluklarında kullanılır. Keskin görüş kabiliyetleri nedeniyle, özellikle Moğol ve Türklerin geniş bozkır düzlüklerinde en hayati av ortağıdırlar. Avlanma öncesi kartalın gözünün kapatılması; sakin ama her an sadece ava odaklanabilir kalmalarını sağlayabilmek içindir.

Kartallar Kaç Yıl Yaşar?

Kartalların yaşam süreleri türlerine göre değişiklik gösterir. Bazı kartal kuşu türlerinin ortalama yaşam süresi 14 ya da 20 yılıken, bazılarının ise 50 ya da 70 yıla kadar çıkabilir.

Kara Kartal
Kara Kartal

Bir Simge Olarak Kartal

Bazı uygarlıkların mitolojisinde kendine yer edinmiş olması kartalın özellikleri arasındadır. Örneğin Sümer mitolojisinde Kral Etana’nın bir kartal tarafından cennete taşındığına inanılırdı. Yunan mitolojisinde de kartal tanrıların tanrısı Zeus’un koruyucu hayvanıdır.

Sadece mitolojide değil aynı zamanda ülkelerin bayraklarında, hanedan armalarında kartal simgesi, yaygın olarak kullanılmıştır. “Kuşların Kralı” olarak kabul edilmesinden mütevellit tarihte hanedanların armalarında kullanılmıştır. Tarihe dönüp baktığımızda “Aslan” figürü bir krallığı sembolize ederken “Kartal” ise imparatorluğun simgesidir.

Özellikle çift başlı kartal simgesi günümüzde Sırbistan, Arnavutluk ve Karadağ ülkelerinin bayraklarında yer alır. Tarihte de Türkiye Selçuklu Devleti ve Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu’nda hanedan armasında ve bayrakta kullanılmıştır.

Günümüz Türkiye’sinde kartal, bir simge olarak yaygın bir şekilde kullanılmaya devam etmektedir. Futbol kulüpleri ya da parti logolarından başka Türk Hava Kuvvetleri’nin simgesidir. Ayrıca Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Harekat Dairesi’nin de simgesi durumundadır.

Araba markalarına da model ismi veya sembol olan kartalın en meşhuru ise bir dönem trafikte sıklıkla görülen tofaş kartal modelidir. 

Ayrıca kartallar, yukarıda sıraladığımız bu üstün özelliklerinden dolayı, rüya yorumlarına da olumlu yönde konu olmuştur. İnternette “rüyada kartal görmek” gibi bir araştırma yaptığınızda  karşınıza huzur, mutluluk, yüksek maddi kazanç ya da benzeri güzel yorumlar çıkacaktır.

Kartalın özellikleri hakkındaki yazımızı beğendiyseniz, Kelaynak ve Martılar hakkında bilgi içeren yazılarımıza da göz atabilirsiniz.

Bunları da beğenebilirsiniz
1 Yorum
  1. Defne Türksoy

    Kartalların gözlerinin kapatıldığını hiç duymamıştım. Teşekkürler bilgi için.

Bu Konu Hakkında Siz Ne Düşünüyorsunuz?