Durukuli Nedir? Durukuli (Gece Maymunu/Baykuş Maymunu) Hakkında Bilgi
Durukuli nedir ve özellikleri nelerdir? Durukuli, gece maymunu olarak bilinen, cadı maki ile birlikte gececi bir maymun türüdür. Bu içeriğimizde bu ilginç isimli hayvanın özelliklerini inceliyoruz.
Durukuli Nedir?
Bir diğer adı da aotus olan durukuliler oldukça küçüktürler. Cadı maki maymununa çok benzerler. Geceleri aktif oldukları ve gözlerinden dolayı gece baykuş maymunu olarak da adlandırılırlar. 14 türü vardır. Boyları sadece 25-30 cm kadardır. Ağırlıkları ise 1 kg.dır. Kahverengi, gri renklere sahiptirler. Uzun ve tüylü bir kuyruğa sahiptirler. Ancak diğer bir çok maymun türünün aksine bu uzun kuyruklarını ağaç dalları gibi yerlere tutunmak için kullanmazlar. Ağaçlarda yaşarlar ve uzun arka bacakları, uzun sıçrayışlar yapabilmelerini sağlar. Yere çok nadir inerler.
Gündüzleri uyuyarak ve dinlenerek geçirirler. Geceleri aktiftirler. Dolunaylı ya da aydınlık gecelerde daha aktif olurlar.
3-5 kişilik aileler halinde yaşarlar ve birbirlerinden fazla uzaklaşmazlar. Birbirleriyle anlaşabilecekleri farklı sesler çıkarırlar. Tehlikeye karşı ya da yiyecek kaynağını bulmalarına göre bu sesli uyarılar değişir. Geceleri bir baykuş gibi ses çıkardıklarında çiftleşmek için kendilerine eş aradıkları anlamına gelir. Çok zeki oldukları bilinen durukulilerin yaklaşık 50 farklı ses çıkardıkları bilinmektedir.
Meyve, yaprak, çiçek ve bazı bitkileri yiyerek beslenirler. Uçan böcekler, çekirgeler, örümcekler ve gece kelebekleri de beslenme kaynakları arasındadır.
Gece maymunları tek eşlidir. Yani ömürleri boyunca sadece bir tane eşleri olur. Gebelik süresi yaklaşık 5 aydır ve tek bir yavru dünyaya getirirler. Nadiren de iki yavruları olur. Yılda bir yavruları olur. Yavrunun bakımı ağırlıklı olarak babanın görevidir. Baba durukuli yavrusuyla yakından ilgilenir. Yavrusunu kucağında taşır, oyunlar oynar ve hatta kucağında uyutur. Yavrunun beslenmesi gerektiğinde baba durukuli yavruyu emzirmesi için annesine verir. Emzirme süresi 8 aydır. Baba ölürse yavrunun bakımını anne değil büyük kardeş üstlenir. 3 yaşına geldiklerinde artık bir yetişkindirler ve bağımsızdırlar.
Durukulinin ortalama ömrü 30-35 yıldır.
Durukuli Nerede Yaşar?
Orta ve Güney Amerika’da yaşayan durukuli tropik ormanlardan daha kuru ormanlara ve dağlık bölgelere kadar bir yayılım alanına sahiptir. Panama, Kolombiya, Brezilya, Nikaragua, Paraguay, Venezuela, Bolivya, Arjantin ve Peru, durukulinin yaşadığı ülkelerdendir.