Cadı Maki (Tarsiyer) Nedir? Cadı Maki Nerede Yaşar, Özellikleri Nelerdir?

Cadı Maki (Tarsiyer) Nedir

Cadı maki (tarsiyer) nedir? Yeryüzünde sayısız canlı var ve bazıları şaşırtıcı derecede sıra dışıdır. İşte o ilginç canlılardan biri de cadı maki yani tarsiyerdir. Bu içeriğimizde tarsiyer ile ilgili ilginç gerçeklere değiniyoruz.

Cadı Maki (Tarsiyer) Nedir?

Bir primat olan cadı maki; küçücük, kocaman gözleriyle bilinen gececil canlılardır. Büyüklükleri sadece bir tenis topu kadardır. 10-16 cm arasında değişen uzunlukları ile birlikte sadece kuyrukları 15-25 cm arasındadır. Ağırlıkları ise sadece 100-150 gr. kadardır. Renkleri gri, kahverengi arasında değişir. Vücut büyüklüğüne oranla en uzun bacaklara sahip primat türüdür. Tarsiyerlerin 13 türü vardır.

Cadı Maki (Tarsiyer)

Cadı Maki (Tarsiyer) Özellikleri Nelerdir?

Uzun kuyruklarını bir denge unsuru olarak kullanırlar  ve uzun atlayışlarında kuyrukları onların en büyük yardımcısıdır. Cadı maki, çok uzun arka bacakları sayesinde 5 metrelik atlayışlar yapabilir. Bu da vücut uzunluklarının 40 katı mesafeye sıçrayabildikleri anlamına gelir. Parmakları da çok büyüktür ve parmak uçları, kavramayı kolaylaştırıcı yapışkan bir yapıya sahiptir.  Tüyleri çok yumuşaktır.

En karakteristik özellikleri devasa büyüklükteki gözleridir. Vücut ölçülerine oranla en büyük gözlere sahip memelilerdir. Gözleri, beyinlerinden ve kalplerinden büyüktür. Gözleri bu kadar büyük olduğu için döndürme yeteneğine sahip değillerdir. Ancak bunun yerine boyunlarını bir baykuş gibi her iki yöne 180 derece döndürebilirler.  Örneğin eğer bir insanın vücut büyüklüğüne oranla bu kadar büyük gözleri olsaydı, gözlerin boyutu greyfurt boyutunda olurdu. Ayrıca çok iyi işitmelerini sağlayan büyük kulakları vardır ve kulaklarını hareket ettirebilirler.

Cadı Maki Evcil Hayvan Olarak Beslenebilir mi?

Sevimli ve küçük yapıları nedeniyle evcil hayvan olarak beslenen cadı makileri için aslında bu uygun değildir. Doğal yaşamlarından koparıldıkları takdirde stres altına girerler ve bu da intihar eğilimlerini arttırır. Nitekim esaret altındaki tarsiyerlerin sadece %50’sinin hayatta kaldığı bilinmektedir. Işık, gürültü, insanlar tarafından dokunulmak gibi faktörler tarsiyerleri son derece olumsuz etkilemektedir. Kafalarını sert bir yüzeye vurarak intihar ettikleri bilinmektedir. Dolayısıyla vahşi doğadaki 24 yıllık ortalama ömür süreleri esaret altındayken yarı yarıya düşmektedir.

Cadı Maki

Kol ve dirseklerindeki bir bezden toksin yani bir çeşit zehir salgılarlar. Kendilerini tehdit altında hissettiklerinde bu toksini salgılarlar ve bu zehir yırtıcı hayvanlarda alerjik reaksiyona sebep olur.

Birbirleriyle iletişim kurmak için yedi farklı ses kullanırlar. Koku da iletişim için kullandıkları bir diğer yöntemdir.

Cadı Maki Nerede Yaşar?

Güneydoğu Asya’nın tropik adalarında yaşarlar. Malezya, Endonezya, Filipinler, Brunei onların yaşadıkları yerlerdir.

Habitatları çeşitlilik gösterir. Yağmur ormanları, dağ ormanları, bataklık alanlar, bambu çalılıkları onların yaşam alanları olabilir.

Tarsiyerler geceleri aktiftir. Gündüzleri sık bitkilerin olduğu alanlarda gizlenirken geceleri yiyecek arayışına çıkarlar ancak bunu yaparken fazla yükseklere çıkmazlar.

Cadı Maki Ne Yer?

Maymunlar arasında tek etobur grup cadı makidir. Yiyecekleri arasında böcekler, kelebek, örümcek, termit, karınca, yengeç, kurbağa, yarasa, kuş ve hatta yılan bile vardır.

Parmakları çok uzundur ve bu sayede uçan bir hayvanı javada kolaylıkla yakalayabilirler.

Cadı Maki ve Yavrusu
Cadı Maki ve Yavrusu

Cadı Maki Üreme

Çok küçük olmalarına rağmen gebelik süreleri 6 aydır. Yavru doğduktan sonra annesi onu ilk başta ağzında taşır. Yiyecek aramaya çıkacağı zaman yavrusunu dalların arasında güvenli bir yere koyar. Ancak yavru cadı maki doğduktan sadece bir gün sonra ağaçlara tırmanmaya başlayabilir. Yaklaşık 3 aylık emzirme sürecinin ardından yavru sütten kesilir.

Bunları da beğenebilirsiniz
Bu Konu Hakkında Siz Ne Düşünüyorsunuz?