Hannibal Barca Kimdir? Kartacalı Hannibal Hakkında Bilgi

Hannibal Barca kimdir? Tarihin en büyük komutanlarından biri olan Hannibal’ın yaşadığı dönem, yaşadığı yer ve askeri başarıları hakkında detaylı bilgilere bu içeriğimizde ulaşabilirsiniz.

Hannibal Barca Kimdir?

MÖ 247-MÖ 183 yılları arasında yaşamış olan Hannibal Barca, Kartacalı bir komutandır. Kartaca, Sicilya ve Sardunya gibi adalarda koloniler kurarak yüzyıllar boyunca Akdeniz’in hakim gücü olmuştu. Ancak hızla güçlenen Roma Cumhuriyeti’nin kendi nüfuzunu genişletme hırsı vardı ve bu da iki imparatorluk arasında savaşları kaçınılmaz hale getirmişti.

Kartacalı asker bir ailede, bugünkü Tunus topraklarında doğdu. Babası Kartacalı general Hamilcar Barca (Barca kelimesi yıldırım anlamına gelir) ‘dır.

Hannibal’ın iki erkek kardeşi  ve bir de kız kardeşi vardı.

Hamilcar Barca, Birinci Pön Savaşı’nda Roma Cumhuriyeti’ne karşı savaşmıştı. Birinci Pön Savaşı’nda Kartaca’nın Romalılara yenilmesinin ardından Hamilcar 9 yaşındaki oğlu Hannibal’ı İspanya’ya götürdü ve Roma İmparatorluğu’na karşı düşmanlık yemini ettirdi. Hannibal 16 yıl ordunun içinde büyüdü ve askerlik sanatının tüm inceliklerini öğrenme şansı buldu.

Hamilcar Barca, Hannibal 18 yaşına geldiğinde İspanya’da savaşırken öldü.

Babasının ölümünün ardından 8 yıl boyunca komutayı devralan kayınbiraderinin yanında çalıştı. Kayınbiraderi bir köle tarafından öldürülünce 26 yaşındayken Kartaca ordusunun komutanı oldu. İber prensesi Imilce ile evlendi. Bir çok İber kabilesini hakimiyeti altına aldı ya da onlarla ittifak kurdu. MÖ 219’da İspanya’daki Saguntum kasabasına saldırarak İkinci Pön Savaşı’nı başlattı.

Alpleri Aşan Büyük Komutan

Hannibal’ın tarihteki en bilinen başarılarından biri ordusu ile Alpleri aşmasıydı. Roma’ya doğru bir sefer planlayan Hannibal’in bunu deniz yoluyla gerçekleştirmesinin bir yolu yoktu. Çünkü Kartaca’ya karşı Birinci Pön Savaşı’nı kazanan Roma, Akdeniz’deki hakim güç durumundaydı. Bu nedenle Hannibal, Alpleri aşmaya karar verdi.

Hannibal’ın ordusu ve filleriyle Alpleri geçme fikrine karşı bazı komutanları bunun imkansız olduğunu söylemiştir. Hannibal’ın ise “Aut viam inveniam aut faciam” yani “Ya bir yol bulacağız ya da bir yol yapacağız” dediği iddia edilir.

37 savaş fili ve 40 bin askeriyle Alpleri geçmeye başladı. Ordusunu yavaşlatacağını düşündüğü için kuşatma silahlarını bırakmak zorunda kaldı. 17 gün sonra İtalya’ya ulaştı ancak zorlu koşullar nedeniyle 26 bin askerini ve fillerinin bazılarını kaybetmişti. Yeterli askeri ve kuşatma silahları olmadığı için Roma’yı kuşatmamaya karar verdi ve ordusuna ikmal yapmak için güneye ilerlemeye karar verdi.

Bu süreçte gerçekleşen bir dizi savaş ve başarının ardından Scipio Africanus adındaki Romalı genç komutana karşı Zama Savaşı’nda Hannibal kuvvetleri yenilgiye uğradı.

Hannibal Alpler
Hannibal’ın Alpleri geçişi

Komutanlıktan Sürgüne

Zama savaşındaki yenilginin ardından Hannibal askerlik mesleğini bırakarak sulh hakimi oldu. Kartaca’nın Roma’ya olan borçlarının hızla ödenmesini sağlayacak olan reformlar gerçekleştirdi. Amaç yolsuzlukları da ortadan kaldırmaktı. Ancak Senato’daki muhalifler Hannibal’ın aldığı bu tedbirleri kendi çıkarlarına aykırı görerek Hannibal’ı görevden almaya çalıştılar. Baskılar üzerine Hannibal şehri terk etti. Bundan sonraki hayatı sürgünde geçti. Efes’e (Türkiye) giderek burada askeri danışman oldu. MÖ 190’da Seleukos (Yunan) İmparatorluğunda komutan oldu. Roma’nın müttefiki Bergama ile savaştı ancak yenildi ve Bithynia’ya kaçtı. Libyssa’da (Gebze) yaşadığı kalenin etrafı Romalılar tarafından sarılınca bir şişe zehri içerek intihar etti. (MÖ 183)

Sonuç olarak; Hannibal’ın Alpleri geçmesi dünya tarihinde görülmüş en önemli askeri başarılardan biri olarak kabul edilir.

Napolyon gibi büyük generaller tarafından askeri tarihin en büyük komutanlarından biri olarak gösterildi.

İtalya’da 15 yılda 22 savaş yaptı.

Hannibal ismi Romalılar için korku ve dehşetin sembolü haline gelmiştir. Hannibal’ın Roma’yı neredeyse fethetmesini anlatan “Hannibal ad portas” (Hannibal kapılarda) şarkısı ölümünden sonra onlarca yıl boyunca yaramaz Romalı çocukları korkutmak için kullanıldı.

Bunları da beğenebilirsiniz
Bu Konu Hakkında Siz Ne Düşünüyorsunuz?