James Webb Uzay Teleskobu Nerede? James Webb’in Çektiği Fotoğraflar

James Webb Uzay Teleskobu

 James Webb Uzay Teleskobu nerede ve James Webb Uzay Teleskobu’nun amacı nedir? James Webb Uzay Teleskobu (JWST) 1990 yılında dünyanın yörüngesine yerleştirilen Hubble Uzay Teleskobu’nun ardılı olacak şekilde tasarlanmıştır. Başka bir deyişle NASA’nın amiral gemisi olarak kabul edilen Hubble Uzay Teleskopu’nun yerini alması beklenmektedir. James Webb teleskobu adını NASA’nın yöneticilerinden James E. Webb’den almıştır.

James Webb Uzay Teleskobu Nerede?

Bir kızılötesi uzay teleskobu olan Webb uzay teleskobu kısaca JWST olarak da tanımlanmaktadır. NASA 2021’in sonunda James Webb uzay teleskobunu dünyadan yaklaşık 1,5 milyon kilometre uzaklıktaki yörüngesine fırlatarak yerleştirmiştir. James Webb uzay teleskobu (JWST)  Nasa ile birlikte Kanada Uzay Ajansı (CSA) ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA) işbirliği içinde geliştirilmiştir.

Dünya’nın en son yörüngesine yerleştirilen Webb uzay teleskobu tam olarak yörüngenin 1,5 milyon kilometre ötesinde bir konuma yerleştirilmiştir. James Webb Uzay Teleskobu Dünya ile Ay arasındaki uzaklığın dört katı kadar bir mesafede yörüngede bulunmaktadır. Özellikle bu konumda bulunması Güneş’ten Dünya’ya gelecek olan ısı kirliliğini de önlemesini sağlamaktadır. Ayrıca uzayda oldukça soluk bir şekilde bulunan kızılaltı kaynakları da bu mesafeden daha net saptanabilecektir.

James Webb uzay teleskobu üzerinde ısıya ve ışığa karşı oldukça hassas olan aygıtlar vardır. Bu aygıtlar sayesinde yaş ve kütle hesabı belirlemede daha net bilgiler verebilmektedir. Bunların yanı sıra diğer yıldızların çevresinde bulunan disklerin tayf ölçümlerini de yapabilmektedir.

James Webb Uzay Teleskobu (1)
James Webb Uzay Teleskobu

JWST Ne Zaman Fırlatıldı?

21 Aralık 2021 tarihinde fırlatılan teleskopun 7 aşamalı hizalanma süreci ise şöyledir; 1. Aşama hizalama 11 Şubat 2022’de tamamlandı. Hemen ardından 2. Ve 3. aşamaya geçildi ve bunlar da 25 Şubat 2022’de tamamlandı. Bilim insanları tüm hizalama sürecinin ise toplamda 5 ay sürmesini bekliyor.

Webb Uzay Teleskobunun Amacı Nedir?

Bilim insanları James Webb uzay teleskobunun evrenin başlangıcı ile ilgili pek çok bilgiye ulaşacağını tahmin ediyor.  Dünya’nın son yörüngesine yerleşen teleskop ile astronomi ile ilgili de bilinmeyen pek çok bilgiye erişim hedeflenmektedir.

Evrenin daha derinlerine ulaşmak ve bilgi edinmek için özel olarak ve ileri teknoloji ile tasarlan Webb uzay teleskobu 13.5 milyar ışık yılından daha fazla bir zaman dilime gidebilmek için geliştirilmiştir.

Bilim insanları bu teleskobun üstün teknolojisini kullanarak daha uzak gezegenler hakkında bilgi edinmeyi hedefliyor. Ayrıca bu gezegenlerin atmosferlerini incelemeyi de hedeflemektedir.

Son derece geliştirilmiş kızılötesi hassasiyeti sebebiyle ilk galaksilerin oluşumunun araştırılmasının dışında yaşanabilme ihtimali bulunan gökadaların tespitine de imkan sağlaması beklenmektedir.

JWST
JWST

James Webb Uzay Teleskobu Ne İşe Yarar?

Hubble Uzay Teleskobu şimdiye kadar NASA’nın en büyük ve en güçlü bilim gözlemevi olarak bilinmekteydi. Ancak Webb uzay teleskobu geliştirilerek Hubble’nin halefi olarak dünyanın son yörüngesine yerleştirildi. Özellikle kızılötesi tekniği ile geliştirilmiştir. İleri optik donanımları ile tüm uzak galaksiler hakkında da bilgiler verebilmektedir.

Evrenin tarihinin tüm aşamalarını inceleyebilmesi için son teknoloji kullanılarak Webb uzay teleskobu geliştirilmiştir.  Ay üzerindeki en küçük bir canlının bile ısısını saptayabilme özelliği olduğu bilinmektedir.  Dünyanın gölgesi altında olacak olan yeni nesil teleskop derin uzay içerisindeki çok soluk kızılaltı kaynakları saptamak için yardımcı olacak.

Yeni gezegen sistemlerinin doğması ve keşfedilmesi için olanak sağlayacak. Ayrıca toz disklerini bile gözlemleme olanağı sunabilmektedir. Her ne kadar bir gezegen keşfetmek için geliştirilen bir teleskop olmasa da gezegenleri ve yıldızları yakından inceleyebilmektedir.

James Webb Uzay Teleskobunun Özellikleri Nelerdir?

Özellikle güneş sistemimizin nasıl oluştuğu ile ilgili en önemli bilgilere ulaşabilmeyi hedeflemek için geliştirilmiştir. Gökbilimciler için de oldukça önemli bir adım olan Webb uzay teleskobu gelecek için yeni gezegenlerin keşfinde de pek çok bilinmezi aydınlatacaktır. 13,5 milyar ışık yılı uzaklığında ilk yıldızları inceleyerek evrenin geçmişi hakkında çığır açacak bilgileri sunacaktır.

Webb uzay teleskobunun ağırlığı yedi tonu bulmaktadır. En güçlü teleskop olarak tanımlanan Webb uzay teleskobunun bütçesi 10 milyar dolardır.

JWST’nin Optik Tasarımı

NASA tarafından tam anlamıyla kusursuz olarak nitelendirilen JWST, aynası açısından da üstün bir özelliğe sahiptir. Optik teleskop elemanı 18 altıgen ayna parçasından meydana gelir. Kızılötesi yansıtma ve dayanıklılık özelliği veren altın kaplama berilyumdan yapılmıştır. Bu nedenle JWST’nin halefi olduğu Hubble’dan 6.25 kat daha büyük bir ışık toplama alanı sağlamaktadır. Bu da JWST’nin üstünlüğünü göstermesi açısından iyi bir örnektir. Üstelik Webb’in kütlesi Hubble’ın yaklaşık yarısı kadardır. Ancak 18 altıgen ayna, Hubble’a göre altı kat daha büyük bir boyuta sahip olmasını sağlar. 18 parçadan oluşmasının sebebi ise tek bir parçanın fırlatma aracına sığmayacak olmasıdır. Bu yüzden fırlatıldıktan sonra açılan 18 parçadan oluşmaktadır. Optik tasarım toplamda üç aynalı bir sistem mevcuttur.

İhtiyaç duyduğu sıcaklık oranı -223 °C’dir. Bu derece aşırı soğuk, kızılötesinde zayıf sinyalleri gözlemleyebilmesi için şarttır. Çünkü daha yüksek bir sıcaklıkta kızılötesi radyasyon, teleskoba zarar verecektir. Bu olası zararı engellemek için de Güneş, Dünya ya da Ay’dan gelen ışık ve ısının önü büyük bir kalkan aracılığıyla kesilir. Bu kalkan, insan saçı kadar ince olan katmanlardan meydana gelir.

Evrenin En Derin Noktası; James Webb’in Çektiği Görüntüler

James Webb’in 7 aylık yolculuğu sonucunda evrene dair en net görüntüler elde edildi.  11 Temmuz 2022 tarihinde NASA tarafından yayınlanan görüntüler, şimdiye kadar çekilen, evrenin en derin noktasına ait görüntüler. Bu görüntülerde;

Stephans Quintet
Stephans Quintet
  • SMACS 0723 gökada kümesi
  • WASP 96-b dev gaz kütlesi
  • Southern Ring gaz bulutu
  • Carina Nebula gaz bulutu
  • Stephans Quintet dev şok dalgaları

yer alıyor.

Carina Nebulası'nda 'NGC 3324' Kozmik Uçurum
Carina Nebulası’nda ‘NGC 3324’ Kozmik Uçurum
  • Smacs 0723 Dünya’dan 5 milyar ışık yılı uzaklıkta
  • WASP 96-b gaz kütlesi Dünya’dan 1150 ışık yılı uzaklıkta
  • Southern Ring Dünya’dan 2 bin ışık yılı uzaklıkta
  • Carina Nebula Dünya’dan 7600 ışık yılı uzaklıkta

yer alıyor.

Güney Halka Bulutsusu
Güney Halka Bulutsusu

Carina Nebula’nın en büyük ve en parlak bulutsulardan olduğu belirtiliyor.

NASA, James Webb’in elde ettiği görüntülerin, yaşanabilir olan başka gezegenleri keşfetmek açısından önemli olduğunu belirtiyor.

Bunları da beğenebilirsiniz
Bu Konu Hakkında Siz Ne Düşünüyorsunuz?