Köstebek Ne Yer, Nerede Yaşar? Köstebeğin Özellikleri

Köstebek Ne Yer Nerede Yaşar?

Köstebek ne yer nerede yaşar? Köstebeğin özellikleri nelerdir sorularının cevabını ve daha fazlasını bu içeriğimizde bulabilirsiniz. Kısa ömürlerinin çok büyük bir bölümünü yer altında geçiren ve insanlarla pek de sık karşılaşmayan köstebek ile ilgili bilgilere bakalım;

Köstebeklerin Özellikleri

Köstebeklerin özellikleri denilince ilk olarak söylenmesi gereken yer altının memelileri olmalarıdır. Yeraltındaki yaşama elverişli bir yaratılışları vardır. Çünkü yüksek karbondioksit oranını vücutları tolere edebilir ve oksijen oranını etkin bir şekilde, başka bir deyişle tasarruflu kullanabilirler. Dolayısıyla yeraltındaki düşük oksijenli yuvalarında rahatça yaşayabilen hayvanlardır. Solunan havayı tekrar kullanarak oksijeni etkili şekilde kullanabilmeleri ve düşük oksijenli ortamlarda hayatta kalabilmeleri köstebeklerin özellikleri arasındadır. Yumuşacık, kadife gibi kürkleri vardır. Boyları ortalama 15 cm.dir.

Köstebek Ne Yer, Nerede Yaşar?

Avrupa ve Asya kıtası ile Kuzey Amerika gibi çok geniş bir coğrafyada yaşarlar. Solucan ve diğer küçük omurgasızları yerler. Felç edebilme özelliği olan tükürükleri ile avını felç edip daha sonra yemek üzere saklayabilirler. Bunun için toprak altında kendilerince bir depo yaparlar. Özellikle yıldız burunlu köstebek inanılmaz hızlı bir şekilde avını yakalayıp yiyebilir.

 

Köstebek Nasıl Bir Hayvandır?
Köstebek Nasıl Bir Hayvandır?

Köstebek Kör mü?

Köstebeklerin kulakları ve gözleri miniciktir. Buna bağlı olarak işitme ve görme yetileri çok zayıftır. Hatta uzaktan ilk bakıldığında köstebeklerin gözleri yok gibi görünür ve çoğu kişi tarafından bu canlılar kör zannedilir. Buna karşılık koku alma ve dokunma duyuları ise çok gelişmiştir. Ön pençeleri ise toprağı rahatça kazmaya elverişli olarak büyükçedir. 10 metreden fazla derinlikteki toprağı sadece bir saat içinde kazabilir.

Köstebek Nasıl Ürer?

Üreme mevsimi türlerine göre farklılık gösterir. Genelde bu dönem Şubat ile Mayıs arasıdır. Erkekler ince sesler çıkararak dişiyi arar. Dişiyi arama yöntemlerinden bir diğeri de yer altında kendi bölgeleri dışındaki alanlarda tüneller açmalarıdır. Gebelik süresi ortalama 40 gündür. Gebelik sonunda, ilkbaharda dişi,  3-5 yavru dünyaya getirir. Yavruları doğumdan yaklaşık 1 ay sonra yuvadan ayrılıp kendi hayatlarına devam ederler. Köstebeklerin özelliklerinden biri de çok kısa ömürlü canlılar olmalarıdır. Ortalama ömürleri sadece 2,5 yıldır.

Yalnız yaşamayı tercih eden hayvanlardır. Sadece çiftleşme zamanları bir araya gelirler. İki erkek karşılaştığında birbirleriyle kavga etmekten hiç çekinmezler.

Köstebekler Zararlı mıdır?

Tarımsal alanlar ve bahçeler için istenmeyen hayvanlardır. Her ne kadar bitkilerin köklerini yemeseler de topraktaki solucan gibi canlıları yiyerek beslendikleri için istemeden de olsa tarımsal alanlara ve bahçelere zarar verirler. Ancak diğer yandan da toprağın havalandırılması konusunda önemli katkıları vardır.

Bazı ülkelerde tarımsal zararlılar olarak kabul edilir ancak Almanya gibi ülkelerde korunan bir hayvan türüdür. Toprağı kazmaları nedeniyle tarım alanlarına verdikleri çeşitli zararlar dışında; gelincik ve tarla faresi gibi hayvanlar köstebek tünellerini kullanarak bitki köklerine ulaşır. Yani köstebekler bitki köklerini yemese de bu şekilde dolaylı olarak da zarar vermiş olurlar. Tarım alanlarından uzak tutulabilmeleri için çeşitli yöntemler uygulanır.

Tünellerine yerleştirilen ve onların ölümüne sebep olan bir çeşit zehirli gaz içeren tabletler buna bir örnek olarak gösterilebilir. Ayrıca mekanik bazı tuzaklar da kullanılır. Buna benzer bazı yöntemler kullanılarak öldürülseler de bu hayvanların tarım alanlarından ve bu gibi yerlerden uzak tutulması için daha insancıl yöntemler de uygulanır; yakalayıp başka bir bölgeye nakletmek gibi…

Yıldız Burunlu Köstebek
Yıldız Burunlu Köstebek

Yıldız Burunlu Köstebek

Burada yıldız burunlu köstebek türünden özellikle bahsetmekte fayda görüyoruz. Çünkü diğer köstebek türleri içinde çok özel bir organa sahiptir. Hem şekli hem de işlevi nedeniyle yıldız burunları onları diğerlerinden çok daha farklı kılar.

İyi bir yüzücü olarak akarsuların diplerinde gezintiye çıkabilirler. Yiyecek aramak için kazdıkları tüneller su altından çıkabilir. Hem geceleri hem de gündüzleri aktif canlılardır. Kış mevsiminde karda da tünel açar ve buz tutmuş nehirlerde de yüzebilirler. Yıldız şeklindeki burunları şahsına münhasırdır ve onları diğer türlerinden oldukça farklı kılar. Yıldız burunları onları yer altında mükemmel birer avcı yapar. Zira son derece gelişmiş bir koku hassasiyeti vardır ve avını bulmak, yemeye karar vermek ve avlamak için onları görmelerine gerek yoktur. Hatta av yakalamaktaki bu hızları ile Guinness Rekorlar Kitabındaki yerlerini almışlardır.

Onların bu hızlarını örneklemek gerekirse; saniye başına yüzeyin farklı yerlerine 10’dan fazla dokunuş yapabilirler, 8 tane avı 2 saniye gibi kısa bir süre içinde bulup tüketebilirler. Hız konusundaki olağanüstü yetenekleri bu örneklerle daha iyi anlaşılabilir. 

Bunları da beğenebilirsiniz
Bu Konu Hakkında Siz Ne Düşünüyorsunuz?