Merkür Nedir? Merkür Gezegeninin Diğer Adı Nedir?

Merkür Nedir?

Merkür nedir? Merkür’ün özellikleri nelerdir? Bu içeriğimizde Güneş Sistemi’ndeki gezegenlerden biri olan Merkür’ü inceliyoruz.

Merkür Nedir?

Merkür, Güneş Sistemi‘ndeki 8 gezegenden biridir.  Yaklaşık 4,5 milyar yıl önce oluştuğu bilinmektedir. Karasal bir gezegendir ve merkezi bir çekirdeğe, kayalık bir mantoya, katı bir kabuğa sahiptir. Dünya’dan sonra en yoğun ikinci gezegendir.

Merkür’ün Diğer Adı Nedir? Merkür İsmi Nereden Gelir?

Merkür gezegeninin diğer adı Utarit’tir. “Merkür” ismi ise Antik Roma tanrılarından gelir. Bu isim, Antik Yunan tanrılarından Hermes’in, Antik Roma’daki karşılığı olan Merkür’den gelir. Merkür; tanrıların habercisi, tanrı ve ölümlüler arasındaki arabulucu ve ticaret tanrısıdır. Ancak gezegene bu ismin verilmesinin en büyük nedeni hızlı ayaklı bir haberci tanrı olmasıdır. Zira Merkür, hızlı bir gezegendir. Merkür; Güneş Sistemi’ndeki en hızlı gezegendir.

Merkür’ün Özellikleri Nelerdir?

Yüzeyi tıpkı Ay’ınki gibi kraterlidir. Bu da milyarlarca yıldır burada jeolojik hareketsizlik olduğunu gösterir. Bu kraterler, meteoroidler ve kuyruklu yıldızlarla çarpışmalardan dolayı oluşmuştur. Merkür’deki geniş düzlük arazilere karşılık derin uçurumlar da vardır. Oksijen, sodyum, hidrojen, helyum ve potasyumdan oluşan ince bir ekzosferi vardır.

Merkür, Güneş sistemindeki en küçük gezegen olmasının yanı sıra aynı zamanda Güneş’e en yakın gezegendir. Dünya’nın uydusu olan Ay’dan biraz büyüktür.

Güneş’e en yakın gezegen olmasına rağmen en sıcak gezegen Merkür değil, Venüs’tür. Bu durum Venüs’ün yoğun atmosferinden kaynaklanır.

Merkür’ün gece ve gündüz sıcaklıkları arasındaki fark çok yüksektir. Gündüzleri aşırı sıcak, geceleri ise aşırı soğuk olur. Merkür’ün gündüz sıcaklığı 400°C’lere kadar çıkabilirken, geceleri -180°C’ye kadar düşebilir.

Merkur
Merkür ve Güneş

Merkür’de Hayat Var mı?

Merkür, yukarıda bahsettiğimiz sıcaklık değerleri ve güneş radyasyonu nedeniyle yaşamaya elverişli bir gezegen değildir.

Merkür’ün Yapısı; Dönüş Hızı Nedir?

2440 kmlik bir yarıçapı vardır. Bu anlamda genişliği Dünya’mızın 1/3’ünden biraz fazladır.

Merkür eliptik bir yörüngeye sahip olması nedeniyle Güneş’ten 70 milyon km uzağa gider ve her 88 günde bir Güneş etrafında hızlanır. Saniyede 47 km.lik hızıyla en hızlı gezegen olma özelliğini taşır.

Kendi ekseni etrafındaki dönüş hızı ise yavaştır. Kendi ekseni etrafındaki bir dönüşü 59 Dünya gününe denk gelir. Fakat gün doğumu ve gün batımı kendi ekseni etrafındaki dönüşünü tamamladığında her zaman gerçekleşmez. Merkür’deki bir tam gündüz ve gece döngüsü Dünya’daki 176 güne eşittir.

Merkür İlk Kez Ne Zaman Gözlemlendi?

17.yy.da –o zamanlar yeni icat edilmiş olan teleskop ile- Merkür, Thomas Harriott ve Galileo Galilei tarafından ilk kez gözlemlendi.

Merkür’ü ilk görüntüleyen uzay aracı ise NASA tarafından gönderilen Mariner 10 olmuştur. Mariner 10, 1975’te Merkür’ün yüzeyinin yaklaşık yarısını görüntüleyebilmiştir.  Avrupa Uzay Ajansı ve Japon Uzay Ajansı; BepiColombo adı verilen, Merkür araştırması yapacak olan ortak bir görev başlatmıştır. Bu görev doğrultusunda Merkür’ün haritalandırılması ve manyetosferinin incelenmesi amaçlanmaktadır. 2018 yılında fırlatılan BepiColombo’nun 2025 yılında Merkür’e ulaşması beklenmektedir.

Merkür’ün ön plana çıkan özelliklerini özetleyecek olursak;

  • Güneş Sistemindeki en küçük gezegendir
  • Güneş Sistemindeki en hızlı gezegendir (Bir gezegen Güneş’e ne kadar yakınsa o kadar hızlı hareket eder.)
  • Güneş Sistemindeki gezegenler arasında en küçük eksen eğikliğine sahip gezegendir.
  • Güneş’e en yakın gezegendir
  • Büyüklüğü Ay’dan biraz fazladır
  • 1 gün 59 Dünya gününe eşittir. Ancak 1 yılını 88 günde tamamlar.
  • Merkür; Güneş’in etrafındaki her iki dönüşünde, kendi ekseni etrafında üç kez döner.
  • Kayalık bir gezegendir
  • Uydusu yoktur
  • Halkası yoktur
Bunları da beğenebilirsiniz
Bu Konu Hakkında Siz Ne Düşünüyorsunuz?