Spartacus kimdir? Antik Roma’da köle ayaklanması denilince akla gelen ilk isim olan Spartacus hakkında bilgilere bu içeriğimizde ulaşabilirsiniz.
Spartacus Kimdir?
MÖ 109 civarında doğduğu düşünülen Spartacus’un erken yaşamı hakkında çok fazla bilgi yok. Gençliğinde Roma ordusuna katılmış bir Trakyalı olduğu ve daha sonra ordudan ayrılmak istediğindeyse yakalanıp köle olarak satıldığı ve gladyatör yapıldığı bilinmektedir. Ancak bazı tarihçiler Spartacus’un bir hırsız olduğunu ve Roma lejyonları tarafından yakalanıp tutuklanarak köle olarak satıldığını ifade eder.
Antik Roma’da oldukça yaygın olan kölelik kültürü hayatın her alanında kendini göstermekteydi. Köleler sadece ev işleri, saray işleri ya da tarla işleri vb. gibi işlerde çalıştırılmaz, bazıları da gladyatör olarak kullanılırdı. Roma eğlencesinin en önemli alanlarından biri olan gladyatör dövüşlerinde, köleler arenalarda birbirleriyle ya da vahşi bir hayvanla dövüştürülürdü.
Spartacus köle olarak satıldıktan sonra gladyatör olması için dövüş eğitimi verildi. Ancak bazı kaynaklarda Spartacus’un gladyatör okulunda eğitildiği ancak hiçbir zaman gladyatör olarak dövüşmediğini belirtilir.
MÖ 73 yılında Spartacus liderliğinde yetmiş kadar gladyatör, gladyatör okulundan kaçtı. Silahları ve zırhlarıyla yolda diğer köleleri de toplayarak Pompei şehri yakınlarındaki Vezüv Yanardağı’na kaçtılar.
Bunun üzerine Roma, Cladius Glaber komutasında 3 bin kişilik bir ordu gönderdi. Bu ordu, Vezüv Yanardağı’nda kölelerin etrafını sarıp beklemeye başladı. Cladius’un amacı onların açlıktan ölmesiydi. Ancak Spartacus’un titiz planıyla dağın yamacından aşağı inenerek Roma kuvvetlerinin arkasına gizlice geçip hepsini öldürdüler.
Roma kuvvetleri tamamen yok olunca 6 bin kişilik yeni bir ordu gönderildi. Spartacus ve diğer köleler onları bir kez daha yenilgiye uğrattı.
Bu zaferin de ardından daha fazla köle, efendilerini terk edip Spartacus’e katılmaya başladı. Böylece Spartacus 70 bin kişilik bir köle ordusuna sahip olmuştu. Ordudaki gladyatörler diğer kölelere savaşmayı öğrettiler. Üstelik yenilgiye uğrattıkları Roma ordularından ele geçirdikleri çok sayıda silahları da vardı.
Spartacus ve 70 bin kişilik ordusu kuzey İtalya’da kamp kurdular. Yiyecek ve malzeme temini için Roma kasabalarına baskınlar düzenleyip yeni bir savaşa da hazırlık yaptılar.
Nitekim Roma, Crassus liderliğinde 50 kişilik büyük bir ordu gönderdi. Başka bir savaştan dönen Pompey’in ordusu da bu orduya katıldı ve Spartacus ordusunu yenilgiye uğratıp Spartacus’u öldürdü. (MÖ 71) Ancak Spartacus’un cesedi hiçbir zaman bulunamadı.
Romalılar bu savaşta ele geçirdikleri 6 bin köleyi uzun bir yol sırası boyunca çarmıha gerdiler. İsyanı bastıran Crassus ile Pompey, bu başarılarından dolayı konsül seçilerek ödüllendirildiler.
Spartacus’un önderlik ettiği bu köle ayaklanması tarihte Üçüncü Köle Savaşı olarak geçer.