Tilki Nasıl Bir Hayvandır? Tilkilerin Özellikleri Nelerdir?
Tilki nasıl bir hayvandır ve özellikleri nelerdir? Uzun kürk, sivri kulaklar ve dar buruna sahip olan tilkiler, köpekgiller familyasından canidae cinsine dahil bir türdür. Başka bir deyişle kurt, çakal ve köpeklerin akrabalarıdırlar. Kurt ya da çakal ile kıyaslandığında daha küçük bir hayvandır. Kurnazlıkla bağdaştırılan tilkiler, tarihsel ve popüler kültürde kendilerine fazlasıyla yer bulmuşlardır.
Bu Yazının İçindeki Başlıklar
Tilki Nasıl Bir Hayvandır?
Sivri ağız yapısı ve gür kuyruklarıyla ön plana çıkarlar. Ancak diğer fiziksel özellikleri yaşadıkları coğrafyaya göre değişebilir. Bazı tilki türlerinin kulakları daha büyük olurken bazılarının boyu daha küçüktür. Kuyrukları dahil uzunlukları 80-150 cm arasındadır. Ağırlıkları ise 3-8 kg arasında değişir. Geceleri avlanır, gündüzleri ise dinlenirler.
Yiyecek konusunda pek seçici değildirler. Buldukları hemen hemen her şeyi yiyebilme potansiyelleri vardır. Tavuk, sincap, tavşan gibi küçük memelileri yemeyi severler. Kemirgenler ve meyveler de onların yiyecekleri arasındadır. Tilkiler avlanırken dünyanın manyetik alanını kullanırlar. Kuşlar, köpekbalıkları ve kaplumbağalarda da manyetik duyu vardır ancak bu yeteneği avlanmak için kullanan tek hayvan tilkidir.
Dişi bir tilki bir seferde yaklaşık 14 yavru dünyaya getirir. Tilkiler iyi bir anne ve babadır. Baba tilki yavrularına yiyecek getirirken bu sırada anne tilki yuvada kalıp yavrularına göz kulak olur. Yavrular, yedi aylık olana kadar ebeveynleriyle birlikte yaşar.
Doğada tilkilerin çok az düşmanı vardır. En büyük düşmanları insanlardır. Zira kürkleri için yoğun bir şekilde avlanırlar.
Evcil bir hayvan olmaya pek de elverişli değildirler ve insanlara karşı son derece temkinli yaklaşırlar. Ancak şehirlerde yaygın olarak görülebilirler. Antarktika dışındaki tüm kıtalarda yaşarlar. Şehirlerde, kasabalarda ve kırsal kesimlerde görülebilirler.
Kurt ya da çakal gibi sürü halinde bulunmazlar, yalnızdırlar. Ancak farklı sesler çıkararak birbirleriyle iletişim kurarlar. Her tilki kendine özgü sesler çıkarabilir. Çevik hayvanlardır. 1 metreye kadar yükseğe zıplayabilirler.
Köpeklerin akrabaları olmalarına rağmen kedilerle bazı ortak özellikler taşırlar. Bu benzerliklerden bir tanesi göz bebekleridir. Kedilerinki gibi dikey göz bebekleri vardır ve bu sayede geceleri daha rahat görebilirler. Ayrıca kediler gibi hassas bıyıklara sahiptirler. Gri tilki türünün yarı çekilebilir pençeleri vardır ki bu özellik, gri tilkinin köpek ailesinin ağaçlara tırmanabilen tek üyesi olduğu anlamına gelir.
Tilki Türleri
“Gerçek tilki” olarak kabul edilen “vulpes” olarak adlandırılan 12 cins tilki vardır. En yaygın tilki türü kızıl tilkidir. Başlıca tilki türleri; kızıl tilki, kutup tilkisi, gri tilki, çöl tilkisi ve yarasa kulaklı tilkidir. Bu tilki türlerinin özelliklerine bir bakalım;
Kızıl Tilki
Avrupa, Kuzey Afrika, Kuzey Amerika ve Asya’nın ılıman bölgelerinde yaşarlar. Ormanlar, otlaklar yaygın doğal yaşam alanlarıdır. En yaygın tilki türüdür. Omuz yükseklikleri 40 cm.dir. Kırmızımsı kahverengi renge ve ince bir kürke sahiptir. Kulakları ve bacakları siyah, kuyruklarının ucu ise beyazdır.
Yaklaşık 2 aylık gebelik sürecinin ardından genellikle 5 yavru dünyaya getirirler. Başka bir hayvan tarafından terk edilmiş yuvalara yerleşirler.
Kutup Tilkisi
-70 dereceye kadar soğuğa dayanıklı tilkilerdir. Kuzey Yarımkürede yaşarlar. Onlar için en iyi ısınma yöntemi kuyruklarını bir battaniye gibi üzerlerine örtmektir. Sonbaharda vücutlarında yağ biriktirmeleri, vücut yalıtımlarının artmasına ve yiyecek sıkıntısının olduğu kış günlerinde hayatta kalabilmelerini sağlar. Kulakları kısa ve yuvarlaktır, ağızları ise daha kısadır.
Kutup tilkisi günün her saatinde aktif olabilir. Kemirgenler, kuşlar, geyikler ve tavuklar, kutup tilkilerinin avı olabilir. Bazen kutup ayılarından kalan artıkları tüketirler.
Ortalama 50 günlük gebelik sürecinin ardından 20’ye kadar yavru dünyaya getirebilir. Anne kutup tilkisi, yavrularını 45 gün emzirir. Doğal hayattaki ortalama ömürleri sadece 3 yıldır. Bir hayvanat bahçesinde 10 yıl kadar yaşayabilirler.
Gri Tilki
Kuzey ve Güney Amerika’nın ormanlık, kayalık ve çalılık alanlarında yaşarlar. Ağaçlara tırmanabilmesi açısından diğer tilkilerden ayrılır. Daha çok gececi bir hayvandır. Gebelik süreci ortalama 2 aydır ve 2-7 arası yavru dünyaya getirir.
Yarasa Kulaklı Tilki
Kocaman kulaklarıyla bilinen yarasa kulaklı tilki Güney ve Doğu Afrika’nın açık ve kurak bölgelerinde yaşar. Daha çok böceklerle beslenir.
Çöl Tilkisi
Afrika’nın kuzeyi ile Arap yarımadasında yaşarlar. Ortalama 40 cm.lik ve 1,5 kg.lık ağırlığıyla küçük bir tilkidir. Kulakları ise büyüktür. Gececi bir hayvandır ve gündüz sıcaklığını yeraltında bulunan yuvasında geçirir. Böcek ve meyve yiyerek beslenir. Bazen küçük hayvanları da avlar.