Çakal Nasıl Bir Hayvandır? Çakalların Özellikleri Nelerdir?
Çakal nasıl bir hayvandır? Köpekgiller yani “canidae” familyasına ait olan çakal avcı ve leşçil bir hayvandır. Dünyada geniş bir yaşam alanına sahip, yaygın olarak görülen çakallar, nesli tehlike altında olmayan “en az endişe verici” grubuna dahil olan bir türdür.
Bu Yazının İçindeki Başlıklar
Çakal Nasıl Bir Hayvandır?
Uzunlukları ortalama 30 cm.dir. Bu uzunluğa kuyrukları dahil edildiğinde 100 cm.e kadar çıkar. Ağırlıkları ise 8-10 kg kadardır. Geniş ayakları ve uzun bacakları sayesinde çok hızlı koşma yeteneğine sahiptirler. Gözleri keskindir ve bu gözler tıpkı kedilerinki gibi karanlıkta parlar.
Geceleri uluyan bir hayvandır. Kendi bölgelerini diğer canlılardan koruma konusunda agresif olabilirler. Kuyruklarının dibinde yer alan bir bez aracılığıyla, tıpkı bir kokarca gibi etraflarına kötü bir koku yayarlar.
Çakallar eşlerine sadıktır ve ömür boyu genellikle tek bir eşleri olur.
Ortalama 2 aylık bir gebelik sürecinin ardından 2-7 yavru dünyaya getirir. Anne çakal, yavrularını yaklaşık 2 ay emzirir. Yavruların bakımı hem annenin hem babanın görevidir. Yavruların bir çoğu 2 haftalık olana çevredeki hayvanların saldırıları sonucu ölebilir. Bu nedenle anne çakal, yavrularını koruyabilmek için düzenli olarak yuvasını değiştirir.
6 aylık olan yavrular artık avlanmaya hazır hela gelirler. Bazıları yaklaşık 1 yaşına geldiğinde yuvadan ayrılırken bazıları ise anne ve babasının yanında kalır ve diğer kardeşlerini koruyup besleyebilir.
Çakalların vahşi doğadaki ortalama ömrü 11 yıldır.
Çakal Türleri Nelerdir?
Çakalın üç türü vardır: Altın çakal, Kara Sırtlı Çakal ve Çizgili Çakal
Altın Çakal: Sırtı koyu renkli, karnı ise beyaza yakın bir renge sahiptir. Avrupa’nın doğusu, Kuzey Afrika ve Asya’nın güney bölgeleri olmak üzere geniş bir yaşam alanları vardır. En çok yaşadıkları bölge Doğu Afrika’dır ve bu nedenle Afrika çakalı olarak da bilinir. Ayrıca en yaygın çakal türüdür.
Kara Sırtlı Çakal: Sırtı siyah renklidir. Afrika’nın güney ve doğu bölgelerinde yaşarlar. Diğer çakal türlerine göre çeneleri çok daha güçlüdür.
Çizgili Çakal: Boz renklidir. Kuyruğunun ucu beyazdır ve yanlarındaki çizgileri beyazdır. Kara sırtlı çakal gibi, doğu ve güney Afrika’da yaşarlar.
Türkiye’de Çakal Yaşar mı?
Türkiye’de çakal nüfusu vardır. Kıyı bölgelerdeki sık ormanlık ve çalılık alanlar çakalların Türkiye’de barınma alanlarıdır. Ayrıca Güney Doğu Anadolu Bölgesi’nin alçak kesimleri de görüldükleri yerlerdir. Çakalların sıklıkla yerleşim yerlerinin yakınlarına kadar geldikleri görülmektedir.
Gececil hayvanlar oldukları için gündüzleri çalılıkların arasında ya da ağaçlık bölgelerde gizlenerek geçirirler. Alacakaranlık çöktüğünde avlanmaya çıkarlar.
Çakal Ne Yer?
Küçük hayvanları ve leşleri yerler. Yalnız avlandıkları gibi sürüler ya da çiftler halinde de avlanabilirler. Sürüler halinde avlandıkları zaman antilop gibi büyük hayvanları avlarlar. Yalnız olduklarında aslan ve kaplan gibi hayvanların avladıkları hayvanlardan geriye kalan artıklarla yetinirler.
Fırsatçı bir omnivordur. Sürüngenler, kuşlar, meyveler, çimenler ve hatta böcekler, onların yiyecekleri olabilir. Yani yiyecek konusunda pek de seçici oldukları söylenemez. Hiçbir şey bulamasalar da insanların çöplerini yerler. Bu yüzden kolay kolay aç kalmazlar.
Biyoçeşitliliğin korunmasında en önemli memeli etoburlardan biri çakallardır. Örneğin atık ve ölü hayvanları toplamaları çevrenin temizlenmesini sağlar. Kemirgenleri tüketerek çiftçilerin mahsullerini dolaylı olarak korumuş olurlar. Ancak koyunlara saldırdıkları için çiftçiler çakal saldırılarına karşı önlem almak zorunda kalmaktadır.
Çakalların dişleri keskin ve çeneleri kuvvetli olsa da ısırıkları bir köpeğinki kadar güçlü değildir. Yine de insanları ağır şekilde yaralayabilirler. İnsanlara saldırmalarının nedeni yaşam alanlarını savunmak ve istiladan kaçınmaktır.