Tropikal Fırtınaların Etkileri Nelerdir? Tropikal Fırtına Nelere Yol Açar?
Düşük basınç merkezli, düşük seviyeli atmosferik sirkülasyonlu, şiddetli rüzgâr, yağmur ve fırtınalar üreten, gök gürültüsüne neden olan, sarmal yapıda hızla dönen fırtına sistemleri olan tropikal fırtınaların etkileri son derece olumsuz olabilir.
Tropikal fırtınalar, vurduğu bölgelerde yaşamlarını süren insanlara karşı çok büyük ve önemli etkilere yol açar. Şiddetli rüzgâr, yağmur ve fırtına dalgalanmalarının insanlar üzerinde ani etkileri vardır.
- Tropikal fırtınalar, o bölgede yaşayan insanların, enkazların altında kalıp yaralanmasına hatta ölmesine neden olabilir.
- Denize vuran fırtınalar aşırı büyük dalga oluşumlarına neden olurlar. Bu durum da birçok insanın boğularak ölmesine yol açar.
- Fırtına bölgesindeki binalar, çiftlikler, tarım alanları, en önemlisi de insanların barındığı evler fazlasıyla hasar görür ve bu nedenle birçok insanın evsiz kalması durumu olasıdır. Aynı zamanda arabalarından, evlerinden ve maddi değeri yüksek olan eşyalarından olan insanların ekonomik durumları da fazlasıyla olumsuz etkilenir.
- Elektrikte kesilmeler meydana gelir, bu durum insanların birçok gündelik işini yapamamasını ve internete girememesine neden olur.
- Fırtına sonrası seller birçok can kaybına sebep olur. Su kaynakları kirlenir ve su kaynaklı hastalıklar halkı etkileyebilir.
- Karayolu ve demir yolu ağları, etkilenen bölgedeki insanların kullanımına kapatılabilir ve bu nedenle ulaşım bölgede zorlaşır. Ulaşım sıkıntısı çocukların okula gitmesini engelleyerek eğitimi de kötü etkiler.
- İşletmelerin zarar görmesinden kaynaklanan işsizlik sorunu ortaya çıkabilir.
- Çiftliklerin ve tarım alanlarının zarar görmesi kıtlık sıkıntısını ortaya çıkarabilir.
Tropikal Fırtınalar ve İklim Değişikliği
İklim değişikliği, ısıyı tutan gazların, özellikle karbondioksitin, atmosferde artması ve güneşten gelen güneş ışınlarının geri yansıması gerektiği durumda atmosferde tutulması ve sera gazlarının neden olduğu, dünya üzerindeki ortalama sıcaklığın artmasıdır. Tropikal fırtınaların oluşumlarındaki en büyük etkenlerinden biri de deniz yüzeylerinin üstündeki ısı tabakasıdır. Bu nedenle tropikal fırtınalar, küresel ısınma sorununun artması durumu ile giderek daha tehlikeli bir hal almaktadır. Çünkü deniz yüzeylerinin üstündeki ısı tabakası küresel ısınma ile artar. Bu da tropikal fırtınaların oluşmasına zemin hazırlamış olur. Yani küresel iklim değişikliği, tropikal fırtınaların daha yoğun ve şiddetli olmasına, yağışların artmasına ve fırtına dalgalarının büyümesine neden olan bir etkendir.
Küresel iklim değişikliği ile atmosferde artan su buharı miktarı nedeniyle fırtınalar daha hızlı yoğunlaşmakta ve yükselici hava hareketi daha hızlı gerçekleştiğinden fırtınalar daha yüksek enlemlerde meydana gelebilmektedirler.
Tropikal fırtınaların daha yoğun olmasının sebebi ise, tropikal fırtınaların güç aldığı şeylerin sıcak ve nemli hava olmasıdır. Hava yükselici hareket gösterdiği için de fırtınanın yoğunluğu artmaktadır. Yağışın artmasının nedeni de yükselici hava hareketinin, nemin ve ısının yağmura neden olan etkenler olmasıdır.
Tropikal fırtınanın yoğunluğu arttıkça yağış hızı da artmaktadır. Gelecek tahminlerinde iklim değişikliği nedeniyle, tropikal fırtınaların frekansının da azalacağı söyleniyor fakat iklim değişikliğinin tropikal fırtınalardaki genel frekans değişimini nasıl etkileyeceği konusunda bir fikir birliği bulunmamaktadır. Yapılan araştırmalar ve gözlemler, dünya çapındaki tropikal fırtınaların frekanslarında çok az da olsa bir değişiklik olduğunu kanıtlamıştır. 2015’te yayınlanan bir araştırmada ise, daha soğuk bir iklimde daha fazla tropik fırtınaların olduğu ve düşük deniz yüzeyi sıcaklıklarında bile tropikal fırtınaların oluşumunun mümkün olduğu sonucuna varıldı. Kısaca belirtmek gerekirse, karbondioksit seviyelerinin fazla artışı sebebiyle denizlerdeki yüzey sıcaklığının artması, gelecekteki tropikal fırtınalardaki frekansın azalması durumu olasıdır.
Sonuç olarak;
Sarmal yapısının ortasındaki rüzgarsız ve yağışsız noktaya göz denilen ve gözünü çevreleyen kümülonimbüs adındaki devasa bulutları yapısında bulunduran tropikal fırtınalar; okyanus yüzeyinin üstündeki sıcak havanın yükselmesiyle oluşur ve gitgide şiddetlenir. Tropikal fırtınalar, küresel ısınmanın etkilediği fırtınalardır çünkü, sıcak hava buharıyla oluşan tropikal fırtınalar, dünyanın daha sıcak bir yer olmasına başlıca neden olan küresel ısınmanın artmasıyla beraber daha sık ve daha yoğun olur. Aynı zamanda Tropikal fırtınaların en çok görüldüğü yer olan Pasifik okyanusu ve çevresindeki yerleşim alanları, bu fırtınalar sebebiyle birçok hasar görebilir çünkü bu fırtınalar oldukça yıkıcı ve ölümcüldür.
Tropikal fırtınalar hakkında daha detaylı bilgi için Tropikal Fırtına Nedir? başlıklı içeriğimizi inceleyebilirsiniz.