Uğur Böceği Özellikleri Nelerdir? Uğur Böceği Hakkında Bilgi
Uğur Böceği nasıl bir hayvandır ve uğur böceği özellikleri nelerdir? Böcekler, insanlar tarafından pek de hoşlanılmayan canlılardır. Ancak uğur böceği kesinlikle bir istisnadır. Çoğunlukla kıpkırmızı parlak rengi ve üzerindeki siyah puantiyeleriyle son derece sevimli böceklerdir.
Bu Yazının İçindeki Başlıklar
Uğur Böceği Özellikleri Nelerdir?
Latince ismi “coccinellidae” olan uğur böceklerinin boyutları 0,8-18 mm arasında değişir. Bu minik böcek ailesinin 6 binden fazla türü vardır. Coccinellidae adı Latince’de “kızıl” anlamına gelen coccineus kelimesinden gelir. Ayrıca Britanya’da Meryem Hanımın Kuşu ya da Hanım Böceği ismiyle de anılır.
Uğur böceklerine hanım böceği denilmesinin sebebi şudur; efsaneye göre Orta Çağ’da Avrupa’daki mahsuller haşerelerin istilasına uğruyordu. Çiftçilerin Meryem Ana’ya duası sonrası gelen uğur böcekleri sayesinde tarlalar zararlı böceklerden kurtuldu. Böylece çiftçiler bu böceklere Meryem Ana’ya ithafen hanım böcekleri demeye başladı. Ayrıca erken dönem resimlerinde Meryem Ana, kırmızı bir pelerinle tasvir ediliyordu ve yedi benekli uğur böceği, onun yedi sevincini ve yedi üzüntüsünü temsil ediyordu.
Uğur böcekleri genel olarak altı kısa bacağa sahiptir. Kırmızı dışında sarı ve turuncu renklerde de olabilirler. Ayrıca kahverengi renge ve beyaz beneklere sahip uğur böceği türü de vardır.
Dünyanın hemen hemen her yerinde yaşasalar da en çok ılıman iklimlerde yaşarlar. Ormanlar, bahçeler, boş araziler onların yaşam alanlarıdır.
Uğur Böceklerinin Yaşam Döngüsü
Uğur böceklerinin yaşam döngüsü tıpkı bir kelebek gibidir. Yani yumurtadan larvaya, ardından pupaya dönüşürler. Yumurtaları parlak sarı renktedir. Pupadan sonra yetişkin olmaları için gereken süre iklime ve türlere göre değişir. Genellikle yumurtalar 1 hafta içinde çatlar. Larva aşaması yaklaşık 3 hafta, pupa aşaması ise yaklaşık on gün sürer. Doğadaki ortalama ömürleri 2-3 yıldır.
Uğur Böceği Ne Yer?
Uğur böcekleri uzun bir zaman boyunca etçil canlılar olarak biliniyordu. Ancak aslında onlar birer omnivordur. Yani hem etçil hem otçuldurlar. Bitki zararlıları dışında bal özü, polen, bitki özsuyu, meyve sinekleri, nektar ve mantarlarla da beslenirler. Bir uğur böceği yaşamı boyunca beş bin kadar böcek yiyebilir.
Bitki zararlılarını avladıkları için yararlı böcekler olarak tanımlanırlar. Yani ekinlerin korunmasında son derece yararlı hayvanlardır. Yüzlerce yumurtayı doğrudan yaprak bitlerinin ve kabuklu böcek kolonilerinin bulunduğu ortama bırakarak larvalarının anında besin kaynağına sahip olmasını sağlarlar. Larvalar sadece 2 haftada 400 yaprak biti tüketebilir. Yeterince büyüdüklerinde kendilerini bir bitki yaprağı ya da gövdesine saklarlar ve pupa aşamasına geçerler.
İnsanlar için oldukça zararsızdırlar. Hatta uğur böceklerinin insanlar tarafından en çok sevilen böcek olduğunu söylersek yanlış olmaz. Ancak Meksika fasulye böceği ve kabak böceği denilen uğur böceği türleri ise bitkilere zarar verir.
Kendileri ise kuşlar, kurbağalar, eşek arıları, örümcek ve yusufçuklar tarafından avlanırlar. Kendilerini bu tehlikelerden korumak için ilginç bir yöntemleri vardır. Tehlike altındayken bacaklarındaki eklemlerden tadı kötü olan yağlı bir sıvı salgılarlar. Avcılara karşı toksik ve acı olan bu vücut sıvılarını salgılayarak kendilerini savunurlar. Bu salgı uğur böceklerinin düşmanlarına hastalıklı böcek görüntüsü verir. Gerekirse ölü taklidi bile yapabilirler.
Uğur Böceği Kış Uykusuna Yatar mı?
Uğur böceklerinin en aktif oldukları zaman dilimi ilkbahar sonbahar arası dönemdir. Kış mevsimi geldiğinde sıcak ve tenha bir yer bularak kış uykusuna geçerler. Yani uğur böcekleri de kış uykusuna yatan hayvanlar arasındadır. Dokuz ay boyunca kış uykusunda kalabilir, sıcaklıkların 13 derece üzerine çıkıp yiyecek bulabilecekleri zaman geldiğinde uyanırlar.