Venüs Gezegeninin Özellikleri, Venüs’ün Diğer Adı Nedir?
Venüs gezegeninin özellikleri nelerdir? Venüs’ün ismi nereden gelir? Bu içeriğimizde filmlere, kitaplara, hikayelere ilham olmuş Venüs gezegenini inceliyoruz.
Bu Yazının İçindeki Başlıklar
Venüs Gezegeninin Özellikleri Nelerdir?
Bir çok açıdan Venüs, eşsiz bir gezegen olma özelliği taşır; Dünya’ya en yakın gezegen olması, (61 milyon kilometre) yeryüzünden bakıldığında en parlak gezegen olması, en yüksek yüzey sıcaklığına sahip gezegen olması gibi…
Venüs, Güneş Sistemi içerisinde Merkür’den sonra Güneş’e en yakın ikinci gezegendir. Güneş’e en yakın gezegen Merkür olmasına rağmen, Venüs en sıcak gezegendir. (Yüzey sıcaklığı 475 °C) Bunun nedeni Venüs’ün atmosfer yoğunluğudur. Yani Venüs’ün atmosfer yoğunluğu güneş ışınlarının hapsedilmesine, bu da Venüs’ün yüzey sıcaklığının çok yüksek olmasına neden olur.
Güneş çevresindeki bir dönüşünü 224 günde tamamlar. Yani Venüs’te 1 yıl 224 gündür. 1 gün ise 243 gündür. Yani Venüs’teki 1 yıl, 1 günden daha kısadır! Eğimi çok az olduğu için de Venüs’te mevsimler oluşmaz.
Venüs Güneş ve Ay’dan sonra gökyüzündeki en parlak cisimdir. Bu nedenle de bazı zamanlarda Dünya’dan rahatlıkla fark edilebilir. Bu da yukarıda da belirttiğimiz gibi Güneş battıktan sonraki ve Güneş doğmadan önceki zaman dilimidir.
Venüs, kendi ekseni etrafında dönerken diğer gezegenlerin aksi istikametinde döner. Yani bu durum Venüs’te Güneş’in batıdan doğup doğudan battığı anlamına gelir.
Venüs’ün atmosferi karbondioksit dolu ve kalın bir atmosferdir. Ayrıca ısıyı hapseden, kaçak sera etkisine sebep olan, sülfürik asit bulutlarıyla örtülüdür. Bilim insanları tarafından bazıları hala aktif olduğuna ihtimal verilen binlerce büyük volkana ev sahipliği yapıyor.
Venüs’ün Adı Nereden Gelir? Venüs’ün Diğer Adı Nedir?
Güneş Sisteminde yer alan, Dünya dışındaki diğer tüm gezegenler gibi Venüs de adını antik Roma tanrılarından alır. Ancak, Venüs ismi bir tanrının değil tanrıçanın adıdır ki bu anlamda da tek gezegendir. Antik Yunan tanrıçalarından aşk ve güzellik tanrıçası Afrodit’in Antik Roma mitolojisindeki karşılığı olan Venüs, bu gezegene adını vermiştir. Nitekim Venüs gezegeninin sembolü de kadınlık sembolü ile aynıdır. Bu nedenle Venüs gezegeni kadınlığı da temsil eder.
Venüs’ün diğer isimleri Zühre, Çolpan ve Çoban Yıldızı’dır. Dünyamızdan, Güneş doğmadan hemen önce ve Güneş battıktan hemen sonra görülebildiği için Sabah Yıldızı ve Akşam Yıldızı olarak da adlandırılır. Diğer bir ismi de Tan Yıldızı’dır.
Venüs, bir tanrıçanın adını taşıyan tek gezegen olması nedeniyle Venüs üzerindeki tüm yüzey şekillerine tanrıça isimleri, mitolojideki kadın kahramanların isimleri ya da ünlü kadınların isimleri verilmiştir.
Büyüklüğü Dünya’nın büyüklüğüne çok yakın olduğu için kardeş gezegen ya da Dünya’nın ikizi olarak da bilinir. Ancak Dünya ile Venüs arasında büyük farklılıklar vardır. Örneğin Venüs’teki hava basıncı Dünya’dakinin 90 katından fazladır.
Venüs’ün Tarihçesi
Venüs’teki yoğun ısı ve hava basıncından dolayı Venüs’ün yüzeyini keşfetmek pek de kolay değildir. Nitekim bir uzay aracı en fazla 2 saat kadar dayanabilmiştir. (SSCB tarafından 1981’de gönderilen Venera 13)
Bir uzay aracı tarafından keşfedilen ilk gezegen ve en çok uzay aracı gönderilen gezegen Venüs’tür. İlk keşfeden uzay aracı ise NASA tarafından 1962’de gönderilen Mariner 2’ydi.
Venüs, astroloji bilimi alanında çalışmaların yapıldığı antik dönem dünyasından beri bilinmekte olan bir gezegendir. Örneğin MÖ 7. yy.a ait bir tablette MÖ 18. yy.da bile Babilliler tarafından Venüs’ün gözlemlendiğinden bahsedilmektedir. Antik Yunan döneminde sabah yıldızı olarak “Phosphorus”, akşam yıldızı olarak görüldüğünde ise “Hesperus” olarak adlandırılmış; ancak daha sonra Pisagor bunların iki ayrı yıldız değil de aynı gök cismi olduğunu keşfetmiştir.
1610 yılında Galilei tarafından Venüs’ün evreleri olduğu ve Güneş’in etrafında döndüğü fark edildi. 1956’da Robert S. Richardson’un çalışmaları sonucu Venüs’ün kendi etrafında dönüş yönünün tersine olduğu fark edildi. 1960 yılında ABD’de yapılan çalışmalar sonucunda kendi etrafındaki dönüş süresi, yüzey şekilleri öğrenildi.
1962 yılında ABD tarafından gönderilen Mariner2 isimli uzay aracının gözlemleri sayesinde Venüs yüzey sıcaklığının 475 °C olduğu, manyetik alanın olmadığı tespit edildi.
1970 yılında SSCB tarafından gönderilen Venera 7 ise bir gezegenin yüzeyine başarılı bir şekilde, tahrip olmadan inebilen ve Dünya’ya veri gönderebilen ilk uzay aracı olmayı başardı.
1973’te ABD tarafından fırlatılan Mariner 10, gezegene ait ilk mor ötesi bantta görüntüleri elde etti. Atmosferinde Güneş kaynaklı hidrojen olduğu tespit edildi.
1975 yılında SSCB tarafından fırlatılan Venera 9 Venüs’ün yüzeyinin ilk fotoğraflarını yeryüzüne iletmeyi başardı.
2000’li yılların başlarına kadar ABD ve SSCB tarafından bir çok uzay aracı Venüs’e fırlatılmaya devam etti. Son olarak 2005 yılında Avrupa Uzay Ajansı tarafından fırlatılan Venüs Express gezegenin atmosferinde yoğunlaşan bilimsel gözlemler yapmıştır.
2020’lerin sonlarında NASA tarafından fırlatılması planlanan Veritas ve Davinci, Venüs ile ilgili araştırmalara devam edecek.
Venüs’te Hayat Var mı?
En az 1 milyar yıl kadar önce Venüs’ün, Dünya gibi yaşanılabilir bir gezegen olduğu düşünülüyor. Kontrolden çıkan bir sera etkisiyle tüm yüzey suyu buhara dönüşmüştür.
2020 yılında Venüs’te yüksek oranda fosfin gazının olduğunun açıklanması Venüs’te hayat göstergesi şeklinde yorumlandı. Fosfin miktarı her 1 milyar molekülde 20 molekül fosfin şeklindeydi. Fosfin gazı kendi kendine çok az miktarlarda ortaya çıkabilen bir gaz türüdür. Bu nedenle araştırmalar yapıldı ve cansız süreçlerde Venüs’te tespit edilen fosfin miktarının sadece 10 binde 1’inin üretilebileceği ortaya konuldu. İşte bu yüzden atmosferdeki fosfin miktarı Venüs gezegeninde hayat olma ihtimalini düşündürmüştür. Hatta ciddi bir ihtimal olduğu düşünülmektedir. Ancak bunun kesin olarak ortaya konulabilmesi için daha fazla araştırma ve bulguya ihtiyaç duyulmaktadır.
Venüs’ün önemli özelliklerini özetleyecek olursak;
- Dünya’ya en yakın gezegendir
- En parlak gezegendir
- En sıcak gezegendir
- 1 gün 243 Dünya günü, 1 yıl 224 Dünya günüdür.
- Gün doğumu öncesi ve gün batımı sonrasında yeryüzünden rahatlıkla görülebilir
- Kendi ekseninde ters yöne döner
- Tanrıça adına sahip tek gezegendir
- Yüzey sıcaklığı 475 °C’dir.
- En fazla uzay aracı gönderilen gezegendir.
- Ay gibi evreleri vardır.
- Manyetik alanı yoktur.
- Halkası yoktur
- Uydusu yoktur