1. Dünya Savaşında Hangi Silahlar Kullanıldı?

1. Dünya Savaşında Hangi Silahlar Kullanıldı?

Tarihin ilk dünya savaşı 1. Dünya Savaşında hangi silahlar kullanıldı? 1. Dünya savaşının kullanılan silahlar açısından diğer savaşlardan farkı var mıydı? Tarihte yüzyıllar boyunca sayısız savaş gerçekleşmiştir. Ancak hiçbir savaş bu denli büyük çaplı olmamıştı. 1. Dünya Savaşı, dünya tarihinin o güne kadar gördüğü en ölümcül ve en kanlı savaştı.

1.Dünya Savaşına Hangi Devletler Katıldı?

1.Dünya Savaşına katılan devletler iki grup halindeydi. Başka bir deyişle 1.Dünya Savaşının iki tarafı vardı: İtilaf devletleri ve ittifak devletleri.

İtilaf Devletleri: İngiltere, Fransa, Rusya itilaf devletlerinin başını çekiyordu. Bu üç büyük Avrupa devleti dışında Sırbistan, Yunanistan, Romanya, Karadağ gibi Balkan Devletleri ve ABD, Japonya, Portekiz, Brezilya, Küba, Çin Cumhuriyeti, Çekoslovakya, Bolivya gibi dünyanın her yerinden bir çok devlet itilaf devletleri kanadında 1. Dünya Savaşına dahil olmuştur.

İttifak Devletleri: Almanya ise ittifak devletlerinin başını çekiyordu. İttifak kanadında yer alan diğer devletler Avusturya-Macaristan İmparatorluğu, Osmanlı Devleti ve Bulgaristan’dır. İtalya, henüz savaş başlamadan önce ittifak grubundaydı ancak savaşın başlamasından sonra taraf değiştirerek itilaf devletleri grubuna dahil olmuştur.

1.Dünya Savaşında Kullanılan Silahlar

1. Dünya Savaşında piyadelerin sayısının çok olduğu milli orduların varlığı büyük bir önem taşımaktaydı. Bu nedenle zorunlu askerlik ilkesiyle düzenlenmiş milli ordular kurulmuştu. Ancak elbette her şey sadece askerlerin sayısının çokluğu değildi. I. Dünya Savaşı’nda kullanılan silahlar da oldukça önem arz etmekteydi. Ülkeler bir yandan kendi kamuoyu için basın yayın yoluyla savaş propagandası yaparak psikolojik savaş verirken diğer yandan yeni silahlar geliştirmeye ve ellerini güçlendirmeye çalışıyorlardı.

1.Dünya Savaşında piyade silahları, hafif ve ağır makineli tüfekler, uçaklar ve savaş gemileri kullanılmıştır. Ancak 1.Dünya Savaşının ön plana çıkan silah güçleri;

Tanklar

Denizaltılar

Havan topları ve

Zehirli gazlardır.

1. Dünya Savaşında Hangi Silahlar Kullanıldı?
1. Dünya Savaşında Hangi Silahlar Kullanıldı?

1.Dünya Savaşında Zehirli Gaz Kullanımı

1.Dünya Savaşı’nda İperit yani hardal gazı, klor ve gözyaşı gazı gibi kimyasal silahlar kullanılmıştır. Hardal gazı ve klor gibi gazlar ölümcül gazlardı ancak gözyaşı gazı ölümcül olmasından ziyade göz yakıcı özelliği olan bir silahtı. (Gözyaşı gazı kullanımının tarihte ilk kez 1. Dünya savaşında değil çok daha öncesinde; Spartalılar tarafından kullanıldığı düşünülmektedir.) Fransızlar 1. Dünya savaşında gözyaşı gazını el bombalarına doldurarak kullanmış, Almanlar da buna karşılık vermiştir.

İperit; savaşlarda kullanılan ilk kimyasal silah olarak kabul edilir. Kolay yapılıyor olması ve güçlü etkileri nedeniyle avantajlı görülmüştür. Hardal gazı vücut ile teması halinde deri yanması hatta vücudun iç ve dış yüzeyinin erimesi, şiddetli kas kasılması sonucu ortaya çıkan kemik kırılmasına ve sinir sisteminin çökmesine yol açar. Bu da 12 saat boyunca sürecek acılı bir ölüm süreci demektir. Hardal gazını ilk kez Almanlar 1. Dünya Savaşı’nda kullanmıştır.

Almanlar ilk kez 1915’te düşmanına karşı zehirli gaz kullanarak biyolojik silah zulmünü dünyaya göstermiş oldu. Almanlar topçu gücü ve denizaltıları açısından da üstün durumdaydı.

1.Dünya Savaşında Tanklar ve Uçaklar

1.Dünya Savaşı, tankların da ilk kez kullanıldığı savaş olmuştur. İlk tankları 1916’da İngilizler kullanmıştır. Bundan iki yıl sonra ise itilaf devletlerinin elinde çeşitli türde 1600 tank mevcuttu.

Savaşın başlarında hava kuvvetleri daha çok gözetleme görevi için kullanılıyordu. Uçaklar sayesinde piyadelere destek veriliyor, topçulara atış mevzileri bildiriliyordu. Daha sonra uçaklar gözetleme ve mevzi bildirmekten çok daha fazlası için kullanılmaya başladı. Almanların ilk bombardıman filosu 1917’de Londra’yı oldukça tahrip etmişti. Savaşın son yılı olan 1918’e gelindiğinde Almanların 3000, Fransızların 3500, İngilizlerin 2000 savaş uçağı vardı.

Kim Daha Üstündü?

Kullanılan silahlar açısından ele alındığında batı cephesinde ilk bakışta silahların niteliği ve niceliği anlamında Alman üstünlüğü göze çarpsa da savaşın sonlarında ABD’nin itilaf kanadında savaşa dahil olması İngiltere ve Fransa’ya çok büyük bir avantaj sağlamıştı. Bu da Almanlar’ın saldırısı sonucu olmuştu.

ABD’nin savaşa girişi itilaf devletlerine hem denizlerde üstünlük sağlamış hem de ekonomik ve moral açısından avantaj sağlamıştı.

Sonuç olarak 1. Dünya Savaşı ittifak devletlerinin, dolayısıyla Almanya’nın yenilgisiyle sonuçlandı. Ancak 1. Dünya Savaşı’nın bitişi Almanya için bir son değil, yeni bir dünya savaşına hazırlık nedeni olacaktı…

2. Dünya Savaşında kullanılan silahlar ve bu savaşın sebep olduğu kayıplarla ilgili 2. Dünya Savaşında Hangi Silahlar Kullanıldı? başlıklı içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

Bunları da beğenebilirsiniz
Bu Konu Hakkında Siz Ne Düşünüyorsunuz?