Alerji Nedir? Alerji Türleri Nelerdir? Alerji Neden Olur?
Alerji nedir ve neden olur? Pek çok insan farklı dış etkenlere karşı duyarlı olabilir ve alerji durumuyla karşı karşıya kalabilir. Etkileri de oldukça rahatsız edici olabilir.
Bu Yazının İçindeki Başlıklar
Alerji Nedir?
Alerji, bir maddeye karşı duyarlılığın olması ve bu maddenin organizmaya yeniden girmesine karşı aşırı bir tepki verme durumudur. Alerji kavramı, Richet ve Portier’nin anafilaksi üstüne yaptıkları çalışmalardan doğmuştur. Alerjiler antikorun yerleşme yerine göre ikiye ayrılır;
- Kanda dolaşan antikorlara bağlı alerjiler
- Dokusal alerjiler
Kanda Dolaşan Antikorlara Bağlı Alerjiler
Bu tür alerjilerde antikorlar bir organa yerleşir, aynı zamanda da kanda dolaşırlar. Deri tepkimesi, deriiçi tepkimesi yöntemleriyle ortaya çıkarılırlar. Çoğunlukla birlikte ortaya çıkan eş alerjiler ya da birbirini izleyen alerjiler görülür. Bu tür alerjiler içinde astım, saman nezlesi ve kurdeşen sayılabilir. Kanda dolaşan antikorlara bağlı alerjilerin çoğunlukla kalıtımsal olduğu ileri sürülür.
Bu tür bir alerjiye yakalanmış kişide, en değişik antijenlere karşı duyarlılaşma eğilimi vardır; alerjisi olan bir annenin çocuğu da %50 olasılıkla alerjili olacaktır. Baba alerjili olduğunda bu olasılık %30’a düşer; anne babanın her ikisi de alerjiliyse olasılık %70’e yükselir.
Dokusal Alerjiler
Dokusal alerjilerde antikorlar bir organa ya da bir dokuya yerleşmişlerdir ve kanda dolaşmazlar. Bu durumda duyarlılık denemesi çoğunlukla olanaksızlaşır. Duyarlılaşan organ deriyse (örneğin egzama) deriüstü tepkimesi yöntemi kullanılır. Duyarlılaşan organ bir iç organ ise çoğunlukla kuşku duyulan maddenin organizmaya girmesiyle oluşan klinik belirtilere dayanılarak, bir alerjiden söz edilebilir. Bu durumda alerjiye yol açan madde proteinlerle ilişkisi olmayan bir billursu, bir yağ maddesi ya da yalın bir kimyasal çekirdektir.
Alerji Türleri Nelerdir?
Alerji hastalıkları tepki gösteren organa göre sınıflandırılabilir;
- Solunum sistemi alerjileri: Astım, sinüzit, nezle
- Deri alerjileri: Kurdeşen, egzama
- Sindirim sistemi alerjileri: İshal
- Kan, sinir, kalp damarları, eklem, böbrek-sidik borusu, kulak-burun-boğaz, göz ve ağız alerjileri.
Alerjiler sebep olduğu duruma göre de;
- besin kökenli alerjiler,
- solunum alerjileri,
- bakteri kökenli alerjiler,
- ilaç kökenli alerjiler
şeklinde de gruplara ayrılır.
Alerji Tedavisi
Alerji hastalıklarının tedavisi;
- Belirtilere karşı (bronş geliştiriciler),
- Serbest bırakılmış aracılara karşı (histamin karşıtı ilaçlar),
- Hastalığa neden olan duyarlılığa karşı yani alerji yapıcının dışarı atılması ya da alerji yapıcıya karşı duyarsızlaştırmaya yönelik hazırlanmış ilaçlarla yapılır.
Laboratuvar incelemeleri sonucunda hastaların hangi alerji yapıcı maddelere tepki gösterdikleri saptanabilir. Bunların başlıcaları deri testleri ile solunum testleridir.