Aslan Nasıl Bir Hayvandır? Aslanın Özellikleri Nelerdir?

Aslan Nasıl Bir Hayvandır

Aslan nasıl bir hayvandır? Aslanın özellikleri nelerdir? Kedigiller familyasından aslan, panthera cinsindeki büyük kedilerdendir. Kaplandan sonraki en büyük ikinci kedidir. Aslanın bilimsel adı “panthera leo”dur.

Aslan kelimesi Osmanlı döneminde “arslan” şeklinde tabir edilirdi ki bu kelimenin kökeni eski Türkçe’ye dayanmaktadır.

Aslan Nasıl Bir Hayvandır?

Ortalama uzunlukları 2 metre olan aslanların kuyrukları 5 metre uzunluğundadır. Büyüklükleri ve ağırlıkları açısından kaplanlarla hemen hemen aynıdır. Aslanların omuz yükseklikleri 1 metre, ağırlıkları ise ortalama 200 kg.dır.

Aslan Yavrusu
Erkek Aslan ile Yavru Aslan

Aslanın Özellikleri Nelerdir?

Sarı ve kahverengi tüylerle kaplı aslanların dişi ve erkeklerini ayırt etmenin en kolay yolu yeledir. Erkek aslanların başını, boynunu ve omuzlarını kaplayan yeleleri vardır ancak dişi aslanlarda yele yoktur. Ayrıca dişi aslanlar erkek aslanlardan biraz daha küçük ve hafiftir.

Aslanların yelesi onların gücü ve sağlığı hakkında bilgi verir. Bir aslanın yelesi ne kadar dolgun ve koyu renkliyse o aslan o kadar sağlıklı demektir. Dişi aslanlar da dolgun ve koyu renkli yelesi olan aslanları öncelikli olarak tercih ederler. Yele ayrıca erkek aslanlar arasındaki dövüşlerde aslanın boynunu ve boğazını korur. Tüm bunların dışında Afrika ve Asya’daki aslanlar karşılaştırıldığında Afrika aslanlarının yeleleri daha yoğundur.

Aslanların en büyük özelliklerinden biri “gurur” adı verilen gruplar halinde yaşamalarıdır. Bu gruplara “sürü” de denir. Erkek grupları ise “koalisyon” olarak adlandırılır. Bu özellik aslanlara özgüdür. Gurur adı verilen bu toplulukta ortalama 15 üye vardır ve dişi aslan, yavrular ve bir-iki yetişkin erkek olmak üzere akraba aslanlardan oluşur. Yavrular iki üç yaşına geldiklerinde sürüden dışlanırlar.

Dişi aslanlar genellikle 4 yaşına geldiklerinde ürerler. Üç aylık gebelik sürecinin ardından 1-4 yavru dünyaya getirirler. Yenidoğan aslan yavrularında küçük benekler ve çizgiler olur ve bunlar yaklaşık 9 ay içinde yok olur. Üç haftalık olduklarında yürümeyi, 18 aylık olduklarında ise avlanmayı öğrenirler. Anne aslan, yırtıcı hayvanların dikkatini çekecek koku birikmesini önlemek ve yavrularını korumak için onları ayda birkaç kez -ağzıyla enselerinden tutarak- başka bir bölgeye taşır. Bu süreçte anne aslan ve yavrular diğerlerinden ayrı yaşar. Anne aslan, yavrularını 6-7 ay boyunca emzirir.

Aslanların ortalama ömrü 10-15 yıldır. Ancak esaret altında yani hayvanat bahçelerindeki aslanlar 25 yıl kadar yaşayabilir.

Erkek ve Dişi Aslan
Erkek ve Dişi Aslan

Zebra ve antilop gibi toynaklı büyük hayvanları avlayan geniş bir av yelpazesine sahiptir. Kirpi ve sürüngen gibi küçük hayvanları da avlarlar. Leopar, çita ve sırtlan gibi avcı hayvanları öldürseler de tüketmek için bu hayvanları tercih etmezler. Pusuya yatıp avının üzerine atlayarak avlanırlar. Bazen gruplar halinde avlanıp avı paylaşırlar. Kedigiller arasında en sosyal hayvanlardır.

Aslanların bir günde tükettiği et miktarı ortalama 6 kg.dır. Ancak 30 kg.a kadar da et tüketebilirler.

Gündüzleri dinlenirler ve geceleri avlanmayı tercih ederler. Günlerinin neredeyse 20 saatini dinlenerek geçirirler.

Aslan Nerede Yaşar?

Genellikle otlaklarda ve savanlarda yaşayan aslanlar yoğun ormanlarda yaşamayı pek tercih etmez. 10 bin yıl önce insanlar kadar kalabalık bir popülasyona sahip olan aslanların geniş bir yaşam alanı vardı. Ancak şimdi Afrika ve Hindistan olmak üzere dar bir yaşam alanları vardır.

Günümüzde aslanların yaşadığı coğrafya Sahra Altı Afrika ve Hindistan ile sınırlıdır.

Afrika aslanlarının yaşadığı ülkeler arasında Angola, Benin, Tanzanya, Kamerun, Nijerya, Senegal, Etiyopya, Kenya, Malavi, Somali, Sudan, Zambiya, Namibya sayılabilir.

Asya aslanları ise Hindistan’ın Gujarat eyaletindeki Gir Ormanı Ulusal Parkı’nda yaşamaktadır.

Aslanlar Türkiye de dahil dünyanın birçok ülkesinde hayvanat bahçelerinde bulunmaktadır.

Günümüzde yaşayan aslanların sayısının sadece 20 bin civarında olduğu tahmin ediliyor. Dünyada en çok aslanın yaşadığı ülke ise Tanzanya’dır.

Bunları da beğenebilirsiniz
Bu Konu Hakkında Siz Ne Düşünüyorsunuz?