Babun Nedir? Babun Nasıl Bir Hayvandır ve Özellikleri Nelerdir?

Babun Nedir

Babun nedir ve nasıl bir hayvandır? Tabiatın ilginç canlılarından biri olan babunlar hakkında tüm bilgileri bu içeriğimizde bulabilirsiniz.

Babun Nedir?

Bir primat olan babun, Afrika’ya özgü maymunlardır ve dünyanın en büyük maymun türlerindendir. Hamadryas, Gine,zeytin, sarı, Kinda ve Chacma olmak üzere altı türü vardır. Diğerlerinden farklı olarak hominoid maymunu, Arap Yarımadası’na özgüdür.

Yeryüzünde 2 milyon yıldan beri varlıklarını sürdüren babunların en küçüğü 50 cm boy ve 14 kg ağırlığındaki Kinda maymunudur. En büyük babun türü ise chacma türüdür ve 120 cm boyu, 40 kg ağırlığı vardır. Chacma babun, yaklaşık 10 gün boyunca susuz yaşayabilir.

Babunun Özellikleri
Babunlar, keskin ve büyük dişlere sahiptir

Babunların Özellikleri Nelerdir?

Bir köpeğinki gibi uzun ağızları, uzun ve keskin dişleri, güçlü çeneleri, kalın kürkleri ve kısa kuyrukları vardır. En karakteristik özelliklerinden biri, onlara oturum rahatlığı sağlayan çıkıntılı ve tüysüz, kırmızı popo kısımlarıdır. Bu özellikleri onların ağaç tepelerinde düşmeden oturabilmelerini de sağlar. Biri insan gibi babunların da 32 dişi vardır.

Gündüzleri aktiftirler ve geceleri ağaçlarda, yüksek kayalıklarda uyurlar. Nil timsahları, leopar, aslan ve sırtlan gibi yırtıcılardan kendilerini korumak zorundadırlar. Genel olarak savanlarda yaşasalar da tropik ormanlarda yaşayanları da vardır.

Babun Nasıl Bir Hayvan

Diğer maymunlar gibi kuyrukları kavrayıcı bir özelliğe sahip değildir ancak gerektiğinde ağaçlara tırmanabilirler.

Vahşi doğadaki ömürleri 20-30 yıl kadardır. Ancak esaret altında 45 yıla kadar yaşayabilirler.

Meyve, ot, tohum, ağaç kabuğu, kuş, kemirgen ve hatta antilop ve koyun yavrularını yiyebilirler. Yani yiyecek konusunda pek seçici değildirler. Yani onlar bir omnivordur. Hem bitki hem et yerler.

Sosyal hayvanlardır ve gruplar halinde bulunurlar. Bir babun grubunda yüzlerce babun bulunabilir. Bu gruplara erkeklerden biri liderlik eder ve grup içinde belli bir hiyerarşi vardır. Bu hiyerarşi genellikle yaş ve büyüklüklerinde göre belirlenir.

Lider erkek babun, statülerini korumak ve anneleri yeniden çiftleşmeye hazır olsun diye bebek babunlara saldırıp öldürebilir. Buna karşılık, anne babun, yavrularıyla çok güçlü bağlar kurar. Örneğin, yavrusu ölse bile günlerce yavrusunu taşımaya devam ederler.

Babun Yavrusu
Dişi babun ve yavrusu

Dişi babunlar, altı aylık bir gebelikten sonra genellikle tek bir yavru dünyaya getirirler. Bazen de ikizler doğar. Anne babun, yavrularını 3-4 ay emzirir. 6-8 yaşlar, babunların olgunlaşma yaşıdır. Bu süreçte erkek babunlar yuvayı terk edip diğer gruplara katılır.

Birbirleriyle iletişim kurmak için farklı sesler kullandıkları bilinmektedir. İnsan geni ile benzerlikleri %94 oranındadır. Bu da babunların, insanların yakın akrabaları olduğunu gösterir. Ancak yaşlandıkça saldırganlaşabilen babunlar, asla evcil değildir. Dünyanın bazı yerlerinde evcil hayvan olarak bakılsalar da babunlar, vahşi hayvanlardır.

Bunları da beğenebilirsiniz
Bu Konu Hakkında Siz Ne Düşünüyorsunuz?