Bebeği Sütten Kesmek İçin Neler Yapılmalı?

Bebeği Sütten Kesmek

Bebeği sütten kesmek için ne yapılmalı? Bebeği sütten kesmenin yolları nelerdir? Anne sütü bir bebeğin hayatının ilk dönemlerinde ve uzun vadede alabileceği en değerli besindir tartışmasız. Günümüzde doktorlar ve hatta Dünya Sağlık Örgütü tarafından bebeklerin en az 2 yaşına kadar anne sütü alması tavsiye edilmektedir. Ancak bebeği ne zaman sütten kesmek gerekir sorusuna net bir cevap vermek zor. Buna en doğru kararı verecek olan annenin kendisidir.

Bebeği Sütten Kesmek İçin Ne Yapılmalı?

Bebeğini emziren şanslı annelerdensiniz ancak küçük meleğinizi artık sütten kesmenin zamanının geldiğini düşünüyorsunuz. Ama bunu ne şekilde yapacağınızdan emin değilsiniz… Üstelik duygusal karmaşa da cabası… Bebeği sütten kesmeye karar verildiği an annelerde suçluluk duygusu, üzüntü gibi duygusal bir karamsarlık olması son derece normal bir durumdur. Bu durumda annelerin, sütten kesmenin, bebeğin büyüme sürecindeki doğal bir aşama olduğunu kendilerine sıklıkla hatırlatmaları önerilir. Örneğin zamanı geldiğinde bebekler tuvalet alışkanlığını kazanarak bezlerinden kurtulur. Bu, anneler için mutluluk verici bir aşamadır. Sütten kesmek de bunun gibi olmalıdır.

Bebekleri için en iyi olanı nasıl ki anneler biliyorsa, bebeğini sütten nasıl ve ne zaman keseceğini de yine annelerin kendisi bilir. Biz burada annelere sütten kesme konusunda birkaç alternatif sunmaya çalışacağız.

Bebeği Sütten Kesmenin Yolları
Bebeği Sütten Kesmenin Yolları

Bebeği Sütten Kesme Yolları

Bebeği sütten kesmede iki yöntem vardır; aniden kesmek ve yavaş yavaş kesmek. Çoğu anne ilk yöntemi tercih ediyor. Aniden sütten kesmede meme ucuna salça, zeytin ezmesi vb. sürerek bebeğin memeden tiksinmesi ve böylece vazgeçmesi sağlanır. Böyle bir durumda bebek memeyle temas etmez ve görüntüsü, bebeğin memeden uzaklaşmasına neden olur. Fakat bu yöntem geceleri uyku arasında anne sütü almaya devam eden bebekler için pek de etkili olmaz.

Uzmanlar daha çok ikinci yöntemi tavsiye ediyor. Yani yavaş yavaş sütten kesmenin bebek açısından daha uygun bir yöntem olduğunu belirtiyorlar. Çünkü aniden sütten kesmenin bebekte duygusal anlamda zorlamaya yol açabileceği görüşündedirler.

Peki bebeği yavaş yavaş sütten kesme nasıl uygulanır? Öncelikle bilinmesi gereken nokta; önce gündüz emzirmesi sonra da gece emzirmesi bırakılmalıdır. Öncelikle yapılması gereken ise sabırlı olmaktır. Ayrıca bebek için farklı bir dönem söz konusu ise; örneğin hastalık ya da diş çıkarma gibi durumlar söz konusu ise sütten kesme ertelenmelidir. Zira böyle durumlarda bebekler anne sıcaklığına çok daha fazla ihtiyaç duyarlar ve anne sütü alan bebekler için anne sıcaklığını hissetmenin en iyi yolu annelerinin onları emzirmesidir.

Bebeği yavaş yavaş sütten kesmek için gündüzleri emzirme aralıkları açılmalıdır. Günde 7-8 kere emziriyorsanız bu sayıyı aşama aşama azaltmalısınız. Bununla birlikte emzirme süresi de yine aşama aşama kısaltılabilir. Bebek emmek istediğinde dikkatini başka bir şeye yöneltebilirsiniz. Örneğin sevdiği bir yiyecek verebilir, güzel bir oyun oynayabilirsiniz.

Gündüz emzirmeme konusunda başarı sağlandıktan sonra geceleri sütten kesme aşamasına geçilmelidir. Gece her huzursuzluğunda bebeği emzirerek sakinleştirmek yerine alternatif çözümler bulunmalıdır. Sırtını okşayarak, ninni söyleyerek sakinleştirip tekrar uykuya dalmasını sağlayabilirsiniz. Geceleri anne sütü emmeye alışkın bebekler için gece sütten kesmek zor olabilir. Bu süreçte sabırlı olmak, pes etmemek ve panik yapmamak önemlidir.

Bebeği sütten tamamen kesmek 1-2 haftayı alabileceği gibi 4-5 hafta da sürebilir. Bebeği sütten kestikten sonra sütün tamamen çekilmesi de 4-5 haftayı bulabilir. Bu süreçte memeye soğuk havlu ile kompres yaparak, ılık duş alarak rahatlayabilirsiniz.

Eğer tüm çabaya rağmen bebek bir türlü vazgeçmiyorsa, süreç başarılı olmadıysa demek ki bebeği sütten kesmenin henüz zamanı gelmemiştir. O nedenle ısrarcı olmamakta fayda vardır. Bir süreliğine erteleyip aradan zaman geçtikten sonra tekrar deneyebilirsiniz.

Bunları da beğenebilirsiniz
Bu Konu Hakkında Siz Ne Düşünüyorsunuz?