Boşaltım Sistemi Organları Nelerdir? Boşaltım Sistemi Nedir?

Boşaltım Sistemi Organları

Boşaltım sistemi nedir ve boşaltım sistemi organları nelerdir? Sağlıklı bir şekilde yaşamımızı devam ettirebilmek için vücudumuzun besinlere ve besinlerin verdiği enerjiye ihtiyacı vardır. Tükettiğimiz besinlerden geriye kalan karbondioksit, su, amonyak ve safra gibi çeşitli atık maddelerin vücudumuzdan atılmasına boşaltım denir. Boşaltım işleminin gerçekleşmesinde görev yapan yapı ve organların bütününe de boşaltım sistemi denir.

Boşaltım Sistemi Organları Nelerdir?

Vücut dengemizin sağlanması ve korunmasında önemli bir görevi olan boşaltım sistemi atık maddeleri vücuttan uzaklaştırarak vücut işlevlerinin sürekliliğini sağlar.

Boşaltım sistemi organları;

  1. Böbrekler
  2. Üreterler
  3. İdrar Kesesidir.
Boşaltım Sistemi Organları
Boşaltım Sistemi Organları

Böbrekler

Karın boşluğumuzun arkasında ve belimizin iki yanında yer alır. İki böbreğimiz vardır. Ortalama 10 cm. kadardır ve boşaltımın başladığı organdır. Vücut atıklarının kandan süzülmesini ve idrar oluşmasını sağlarlar. Böbreklerimizin içinde nefron adı verilen süzme birimleri vardır. Bir böbrekte yaklaşık 2 milyon nefron bulunur.

Bir gün içinde böbreklerimizden yaklaşık 1,5 ton kan geçer. Başka bir deyişle vücudumuzdaki kanın tamamı 300 kere böbreklerden geçmiş olur.

Üreter (İdrar Borusu)

Böbrek ile idrar torbası arasında yer alan üreter, böbreklerin oluşturduğu idrarı idrar kesesine ulaştırmakla görevlidir. Ortalama 25 cm uzunluğundadır ve kas liflerinden oluşmuştur.

İdrar Kesesi

İdrar kesesi kas liflerinden oluşan ve genişleme özelliğine sahip olan bir yapıdır. İdrar borusunun ilettiği idrar, burada toplanır. İdrar torbası dolduğunda buradaki kas lifleri gerilir ve boşaltım işleminin yapılması için uyarı verir. İdrar kesesi kadınlarda pelvis boşluğunun tabanında yer alır. Erkeklerde ise rektumun önünde bulunur.

İdrar kesesinde 800 mililitreye kadar idrar tutulabilir. Ancak idrar kesesindeki miktar yaklaşık 300 mililitreye ulaştığında boşaltım ihtiyacı hissedilir. Üretra adı verilen idrar kanalı yoluyla idrar, vücuttan atılır.

Boşaltıma Yardımcı Organlar

Böbrek, üreter ve idrar kesesi boşaltım sisteminin ana organlarıdır. Ancak boşaltım işleminde görev alan yardımcı organlar da vardır. Vücudumuzdaki atık maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olan bu organlar akciğer, karaciğer, kalın bağırsak ve deridir.

Akciğerler; soluk alma yoluyla vücuda oksijen dağıtan akciğerler, kullanılmış oksijeni yani karbondioksiti ve su buharını soluk verme yoluyla dışarı atar.

Karaciğer; Amonyağı üre ve ürik aside dönüştürür.

Kalın bağırsak; Sindirim atıklarını dışkı yoluyla vücuttan atar.

Deri; Vücudumuzdaki fazlalık suyu, tuzu ve ilaç atıklarını terleme yoluyla dışarı atan organdır.

Ayrıca bknz;

Destek ve Hareket Sistemi 

Sindirim Sistemi

Dolaşım Sistemi

Solunum Sistemi

Bunları da beğenebilirsiniz
Bu Konu Hakkında Siz Ne Düşünüyorsunuz?