Bufalo Nedir? Bufalo (Afrika Mandası) Özellikleri Nelerdir?

Bufalo nedir ve nasıl bir hayvandır? Yeryüzünün en büyük ve güçlü hayvanlarından biri olan bufalo hakkındaki tüm bilgilere bu içeriğimizde ulaşabilirsiniz.

Bufalo Nedir?

Bufalo, Afrika mandası olarak da bilinen toynaklı, siyah/kahverengi renkli büyükbaş hayvanlardır. Orman bufalosu, Batı Afrika savan bufalosu, Orta Afrika bufalosu ve güney savan bufalosu (Cape) olmak üzere dört alt türü vardır. Bufalolar, Afrika’nın en tehlikeli hayvanlarından biridir.

Bufalo

Bufalonun Özellikleri Nelerdir?

En karakteristik özellikleri kıvrımlı büyük boynuzlarıdır. Boynuzları onların en önemli savunma araçlarıdır.

“Afrika’nın 5 büyüğü” arasında bufalolar da vardır. Aslan, leopar, fil ve gergedanla birlikte avlanması en zor hayvanlar arasında yerini alır. Ortalama ağırlıkları 750-800 kg.dır.

Mahsullere zarar verdikleri için insanlar tarafından tehlikeli olarak görülürler. Zira Doğu Afrika’da çitleri kırıp ekili mahsulleri talan ettikleri ve bazı büyükbaş hastalıklarını besi hayvanlarına yaydıkları biliniyor. Örneğin 1890’lardaki büyük sığır vebası nedeniyle hem Afrika mandası hem besi hayvanlarının çok büyük bölümü ölmüştü.

Afrika mandasının görme ve işitme duyuları zayıftır. Buna karşılık koku duyuları fazlasıyla gelişmiştir. Gelişmiş koku duyuları sayesinde yiyecek bulup yakındaki tehlikeleri sezebilirler. Hafızaları da en az bir filinki kadar güçlüdür. Örneğin kendisine zarar veren bir insan ya da hayvanı, aradan yıllar geçmiş olsa bile unutmazlar ve onlara saldırarak intikam alabilirler. Aynı zamanda iyi birer yüzücüdürler.

Çamur banyosu yapmaları ile bilinirler. Çamur banyosu sayesinde kene ve parazitlerden korunurlar ya da kurtulurlar. Bazı kuş türleri de bufaloların sırtına konması ile bilinirler. Bu kuşlar bufaloların sırtında bitleri, pireleri ve diğer parazitleri yerler.

Afrika Mandası

Gebelik süresi 11 aydır. Yavru, doğduktan sadece 10 dakika sonra ayakta durmaya başlayabilir. Ortalama ömürleri 25 yıldır.

Çok güçlü hayvanlar olan bufalolar bu güçlerini etrafındakileri korkutmaktan ziyade kendilerini ve sürülerini korumak için kullanırlar. Bu nedenle genellikle nazik ve sakin olmalarına rağmen herhangi bir tehlike hissettiklerinde oldukça saldırganlaşırlar.

Afrika’nın açık, ağaçlık veya çalılık alanlarında yaşarlar. Etiyopya, Kenya, Uganda, Malavi, Zambiya, Ruanda, bufaloların yaşadıkları yerlerdendir. Gine, Liberya, Gana, Burkina Faso, Benin ve Fildişi Sahili de bufaloların yaşadıkları Afrika ülkeleri arasındadır.

Sabahın erken saatlerinde ve gecenin geç saatlerinde aktif olurlar. Gün ortasında ise çoğunlukla dinlenirler. Ancak sadece 1 saat kadar uyurlar. Gün içinde çok fazla su içmek zorunda oldukları için su kaynaklarından fazla uzaklaşmazlar. Bir bufalo tek seferde 35 litre suyu içebilir.

Farklı çim türleri ve yaprak, sap ve çiçek salkımlarını yiyerek beslenirler. Bu bitkileri koku, tat ve protein içeriğine göre seçerler. Otlakların miktarı ve besin değeri, bufaloların yerel hareketlerini belirleyen bir unsurdur. Örneğin yağmurlu mevsimde açık ovalarda beslenirken, kurak mevsimde ormanlık alanlara ve nehir kenarlarında çekilirler.

Bufalo Sürüsü
Bufalolar sürüler halinde yaşar ve iyi yüzerler

Bufalo Sürüleri

Bufalolar sayıları yüzü geçen büyük sürüler halinde yaşarlar. Sürüde belli bir hiyerarşi vardır. Bu hiyerarşi, erkek bireylerin dövüş yeteneklerine göre belirlenir. Sürüdeki sıralama ise kafa kafaya yapılan mücadeleler ile belirlenir.

Bufalo yaşlandığı zaman büyük sürülerden kovulur ve daha küçük bir sürüde ya da tek başına yaşamak zorunda kalır.

Herhangi bir tehdit algılanırsa tüm sürüyü uyarırlar. Buzağılar (yavrular) ve dişiler sürünün merkezine alınır yani etrafları erkek bireyler tarafından çevrelenir.

Sürüde bir yavru dünyaya geldiğinde sürünün tamamı yenidoğan yavruyu çevreler ve sürünün yeni üyesiyle ilgilenir. Yavru, 1,5 yıl boyunca annesi tarafından emzirilir.

Ayrıca bknz;

Bizon ve Bufalo Arasındaki Fark Nedir?

Bunları da beğenebilirsiniz
Bu Konu Hakkında Siz Ne Düşünüyorsunuz?