Diaspor (Zultanit) Taşı Nerede Bulunur? Diaspor Taşının Özellikleri
Diaspor (Zultanit) taşı nerede bulunur? Yunanca’da “saçılmak” anlamına gelen diaspor kelimesinin bu taşa isim olarak verilmesinin iki nedeni vardır. Birincisi ısıya maruz kaldığı zaman çatırdayıp dağılmasına atıfta bulunulmuştur. Diğer bir sebep ise bu taşı eşsiz kılan özelliklerinden biri; ışık saçmasıdır.
Bu Yazının İçindeki Başlıklar
Diaspor (Zultanit) Taşı Nerede Bulunur?
Diaspor ilk kez 1801 yılında Rusya’da keşfedilmiştir. Ardından Brezilya, Arjantin, İngiltere, Çin ve Yeni Zelanda gibi ülkelerde çıkarılmıştır. Fakat bu ülkelerde çıkarılan diaspor çok tortulu ve opak haldedir. Dünya’da mücevher kalitesinde olan diaspor ise sadece Türkiye’de çıkarılır. Başka bir deyişle diaspor Türkiye’ye özgü bir değerli kristaldir ve Muğla Milas’ta, Sodra Dağı civarındaki madenden çıkarılmaktadır. Nadir bir taştır ve dolayısıyla da değerlidir.
Diaspor Taşına Neden Zultanit Denir?
Diaspor taşı zultanit olarak da adlandırılır. Diasporun çıkartılıp kullanılmasını sağlayan kişi “sultanların taşı” anlamında bu ismi vermiştir. 36 Osmanlı padişahına atfedilmiştir.
Diaspor taşını çıkaran Türk iş insanı Murat Akgün, Osmanlı padişahlarına atıfta bulunarak bu taşı “zultanit” markasıyla tanıttı. Başka bir madencilik şirketi ise daha sonra diasporu, Csarite adıyla pazarlamıştır. Bir marka olarak zultanite, ilk kez Murat Akgün’e ait olan madenden 1997 yılında kesildi. 2005 yılında ise Zultanite dünyaya açılarak bir dünya markası haline geldi. Yani dünya Türk diasporunu zultanit adıyla tanıdı. 2012 yılında ise Türk diasporunun Csarite adında yeni bir markası oldu.
Kısacası diaspor-zultanit ve csarite aynı şeydir. En iyi tanım belki de Türk Diasporu’dur. Mücevher kalitesinde diaspor sadece Türkiye’de çıkarılır. Başka ülkelerde çıkarılan diaspor bir zultanit ya da csarite değildir ve bir mücevher kalitesine sahip değildir.
Csarite ve Zultanit; Diaspor’un ticari ismleridir.
Diaspor Taşının Özellikleri Nelerdir?
Diaspor alüminyum cevheri olan boksitin üç ana mineral bileşeninden biri olan alüminyum oksit hisroksitin çok nadir değerli taş kalitesinde bir formudur.
Mohs ölçeğine göre 6,5-7 sertlik derecesine sahiptir. Yeterince sert olmaması mücevher yapımında işleri zorlaştırır çünkü kolayca kırılabilir. Bu nedenle işinin ehli ustalar tarafından kesilmesi gerekir.
Işık altında renk değiştiren taşlar nadir ve değerlidir. Ve Türk diasporu da dünyada renk değiştiren 5 taştan biridir.
Az bilinen ve tarihi çok eskiye dayanmayan bir değerli taş olduğu için herhangi bir burcun doğum taşı olarak tanımlanmamış, herhangi bir gezegenle ilişkilendirilmemiştir.
Ancak diaspor, özünde yeşil bir taştır ve yeşil kristaller güçlü ve besleyici taşlardır. Yeşil toprak rengidir ve diaspor yeni bir hayat, büyüme ve gelişme demektir. Öğrenme yeteneğini de güçlendirir.
Renk değiştirmesi en büyük özelliğidir. Normalde yeşil renkli olsa da ışığa göre kahverengiden pembeye, sarıdan kırmızıya ve mora çeşitli renkleri alabilir.
Fiyatı neredeyse pırlanta ile yarışır.
Diaspor (Zultanit) Taşının Faydaları Nelerdir?
- Negatif enerjiyi dağıtır
- Stresi alır
- Kalp ve taç çakra ile ilişkilidir.
- Nazara karşı etkili olduğu söylenir.
- Özgüven verir
- Zihni açar ve adaptasyonu arttırır
Diasporun Bakımı Nasıl Yapılır?
Çok hassas bir taş olduğu için özenli bir bakım ister. Özel kadife kese içinde saklanması tavsiye edilir. Takı olarak kullanırken de özen göstermekte fayda var.
Toprağa gömmek, adaçayı ile tütsülemek gibi yöntemlerle negatif enerjilerinden arındırabilirsiniz. Doğal taşların negatif enerjilerden arındırılması ile ilgili ayrıntılı bilgi için bknz; Doğal Taş Nasıl Arındırılır?
Diasporun Gerçek Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Büyüteçle baktığınızda kristalize parçacıklar taşın iç yüzeyinde görünüyorsa gerçektir. Ayrıca gerçek diaspor taşının güneşe tutulduğunda yeşilden sarıya, kahverengiden kırmızıya, mordan pembeye renk geçişleri göstermesi gerekir.
Kaliteli ve gerçek bir diaspor taşı her yerde bulunmaz. Lisanslı bir satıcıdan satın alınmalı ve sertifikalı olmalıdır.
Sayenizde değerli taşları öğreniyoruz teşekkür ederim👏🏻👏🏻👏🏻
hiç duymadığım bir taş çok iyiymiş