Dinozorların Nesli Neden Tükendi?

Dinozorların Nesli Neden Tükendi

Milyonlarca yıl önce yaşamış olan ve yüzlerce türü olan dinozorların nesli neden tükendi? Bu içeriğimizde bu soruya cevap veriyoruz.

Gelmiş geçmiş en büyük hayvanlar olan dinozorlar ilk olarak yaklaşık 250 milyon yıl önce ortaya çıkmıştır. 60 milyon yıl önce nesli tükenmiş olan dinozorlardan bize geriye sadece az sayıda kalıntıları kalmıştır. Günümüzde hayvanların neslinin tükenmemesi için insanoğlu tarafından mücadele veriliyor olsa da dinozorların çok çok önceden neslinin tükenmiş olması belki de hem insanlar hem hayvanlar açısından bir şans olarak görülebilir.

Dinozor Ne Demek?

Dinozorlar günümüzde kertenkele ve timsahın atalarıdır. Hatta dinozor adı, Yunancada “korkunç kertenkele” anlamına gelen sözcükten türemiştir. Bununla birlikte dinozorların, kuşların atası olduğu görüşü de genel olarak kabul edilmekte ve kuşların atası oldukları için aslında dinozorların neslinin bu şekilde devam ettiği savunulmaktadır.

İlk dinozor fosilleri 1800’lü yılların başlarında Richard Owen tarafından keşfedilmiştir.

Binlerce türü olduğu bilinen dinozorların hepsi devasa boyutlarda değildi elbette. Bazılarının boyu sadece 50 cm. iken,  en büyük dinozor olan Sauropod dinozorları gibi boyu 40 metreye kadar ulaşan türleri de vardı. Bazı türleri etçil iken bazıları ise otçuldu. Bazılarının ağzında tam 2 bin diş vardı. Bazı türleri iki ayaklı, bazı türleri ise dört ayaklıydı.

Dinozorlar
Dinozorların Nesli Neden Tükendi?

Dinozorlar Neden Yok Oldu?

Peki yeryüzünde rakibi bulunmayan dinozorların nesli neden tükendi? Dinozorlar nasıl yok oldu? Ki günümüzde nesli tükenmek üzere olan hayvanların çoğunun insanların avına kurban gittiğini göz önünde bulundurursak dinozorların böyle bir ihtimale kurban gitmediği tahmin edilebilir.

Dinozorların neslinin tükenme nedeni üzerine çalışan bilim insanları; dinozorların yiyecek bulamaması, değişen iklim koşulları ya da bir çeşit hastalık nedeniyle neslinin tükendiğini düşünmektedir. Ancak tüm bunların da bir nedeni olmalıydı elbette. Neden yiyecek bulamadılar, iklim koşulları neden ve nasıl değişti?

Dinozorların neslinin tükenme sebebi ile ilgili en yaygın görüş şudur; 65 milyon yıl önce bir  asteroit ya da kuyrukluyıldız Dünya’ya çarpmış ve bu durumun neden olduğu çevresel değişime de bağlı olarak dinozorlar yok olmuştur. Çarpmanın etkisiyle havaya yükselen toz bulutu güneş ışınlarını tamamen engellemiş; bunun sonucunda bir süre bitkiler yetişmemiş, hava sıcaklığı fazlasıyla düşmüş ve böylece dinozorlar iklim değişikliği ve besin yetersizliğinden ölmüşlerdir. Meksika Körfezi Yucatan Yarımadası’nda keşfedilen Chicxulub çarpma krateri de, bu fikri doğrulamıştır. Diğer bir yaygın görüş ise büyük bir volkanik patlamanın yarattığı etkidir.

Bunları da beğenebilirsiniz
Bu Konu Hakkında Siz Ne Düşünüyorsunuz?