Güney Kore Yemek Kültürü; Güney Kore Mutfağı Özellikleri

Güney Kore Yemekleri

Güney Kore mutfağı özellikleri nelerdir? Güney Kore yemek kültürü nasıldır? Kendine has özellikler barındıran Güney Kore mutfağı, Uzakdoğu mutfağından farklılıklar göstermekle birlikte Çin, Japonya ve Rusya gibi ülkelerin mutfak kültüründen de bir takım izler taşır.

Güney Kore Yemek Kültürü

Geleneksel Kore mutfağı “hansik” ismiyle adlandırılır. Taze ve doğal malzemelerden yapılmış sağlıklı besinler tercih edilir. Güney Kore yemek kültürü et ve sebze ağırlıklıdır. Yemeklerde baharatları bolca kullanırlar. Besleyici ve düşük kalorili yiyeceklerin ön planda olduğu bu kültürde kırmızı biberin yeri ise apayrıdır. Sebzeleri ise az pişmiş ya da çiğ olarak tüketmeyi tercih ederler.

Koreliler, tarihte hastalıklara en iyi çarenin yemek yemek olduğuna inanmışlardır. Bu nedenle yiyeceklerini fermente ederek uzun süre muhafaza edebilmiş ve ilaç niyetine tüketmişlerdir.

Tüm yemekler sofraya aynı anda konulur. Pilav sol tarafa, çorba ise sağ tarafa konulur. Çorba, pirinç, noodle ve kimchi, Güney Kore sofralarının vazgeçilmezlerindendir.

Güney Kore Yemek Kültürü
Güney Kore Yemek Kültürü

Mezeye banchan denilir ve yemeklerle birlikte çeşit çeşit meze servis edilir.

Kızartma, buğulama, haşlama, kavurma ya da ızgara olmak üzere tüm pişirme yöntemleri kullanılır. En çok kızartma ve kavurma yöntemini tercih ederler.

Uzakdoğu mutfağında görmeye alışkın olduğumuz çubuklar Güney Kore mutfağında da kullanılır. Çorba ve pirinç gibi yemekleri kaşıkla yeseler de bunun dışında yemekleri tüketmek için Jeotgarak denilen yemek çubuklarını kullanırlar. Bu çubuklar genellikle paslanmaz çelikten üretilir.

Güney Kore mutfağında en önemli besin kaynakları sebze, et, deniz ürünleri ve pirinçtir. Yemeklerine susam, sarımsak, zencefil ve soya sosu koymayı severler.

Yemeğe ilk olarak masada yaşı en büyük olan kişi başlamalıdır.

Tatlılarını da daha çok pirinçten yaparlar ve hafif tatlılardır.

Güney Kore mutfağının en önemli özelliklerinden biri tüm tatların bir arada olmasıdır. Yani yemeklerde acı, tatlı ve ekşi bir arada kullanılır. Bu da Güney Kore mutfağını Uzakdoğu mutfağından ayıran en önemli özelliklerdendir.

En çok tüketilen sebzeler arasında lahana, soğan, havuç, biber ve kuşkonmaz sayılabilir.

Günde üç öğün yemek yerler. Kahvaltıda en önemli geleneksel yiyecekleri kimchi ile birlikte pirinç ve çorba da tüketirler. Deniz yosunu da kahvaltı yiyecekleri arasındadır. Ancak bunlarla birlikte Güney Kore halkı kahvaltıda kızarmış ekmek, yumurta ve süt gibi gıdaları da tüketirler.

Güney Kore Geleneksel Yemekleri

Bu bilgiler ışığında Güney Kore’nin ön plana çıkan yemekleri şöyledir;

Bibimbap: Çeşitli sebzeler, sahanda yumurta ve sığır eti ile birlikte çeşitli malzemelerin karışımından yapılır. Hafif ve besleyici bir yemek olan bibimbap günün her öğününde tüketilebilir. Gochujang denilen baharatlı bir sos ile tüketilir.

Kimchi ve Kimchi Güveci: Kimchi, baharatlı ve acı lahana turşusudur. Güney Kore’nin en meşhur yiyeceğidir. İnsanı tok ve sıcak tutan bir besindir ve hemen hemen tüm yemeklerin yanında servis edilir. Kimchi güveci ise kimchi ana malzeme olmak üzere sığır eti, soğan, sarımsak ve tofunun ilave edilmesiyle yapılan ve sıcak tüketilen bir yiyecektir. Çok acı olduğu için genellikle pirinç lapası ile tüketilir.

Kimchi
Güney Kore’nin En Meşhur Yiyeceği Kimchi

Diğer geleneksel yemekler arasında;

Bulgogi (Et mangal)

Mandu (Kore mantısı)

Chap Chae (Kızarmış erişte)

Bossam

Seolleongtang (Öküz kemiği çorbası)

Galbitang (Kaburga çorbası)

sayılabilir.

Güney Kore Mantısı
Güney Kore Mantısı

Güney Kore Sokak Yemekleri

Sokak yemekleri kültürü de oldukça gelişmiştir. Sokak yemekleri pocangmaca denilen çadırlarda ya da seyyar arabalarda satılır. En meşhur sokak lezzetleri arasında;

Bungeoppang, Eomuk, Hotteok, Hoppang, Galbi, Sundae, Gunbam (kestane), Tteokbokki (Kızarmış pirinç keki) sayılabilir.

Güney Kore İçecekleri

Güney Kore’de çay kültürü gelişmiştir. Yeşil çay, ginseng çayı dışında boricha, mısır çayı, soya sütü, muzlu süt, tarçınlı meyve kokteyli Korelilerin severek tükettiği içeceklerdendir. Alkollü içecek olarak ise Beolddeokju denilen pirinç şarabı, soju denilen pirinç votkası, maekju denilen bira ve bem ju denilen likör tüketirler.

Ayrıca bknz;

Güney Kore Eğitim Sistemi

Güney Kore Ekonomisi

Bunları da beğenebilirsiniz
Bu Konu Hakkında Siz Ne Düşünüyorsunuz?