Hamilelikte Beslenme; Hamilelikte Nasıl Beslenmeli?

Hamilelikte Beslenme

Hamilelikte nasıl beslenmek gerekir? Sağlıklı bir yaşam için doğru ve dengeli bir şekilde beslenmek çok önemlidir. Hamilelikte beslenme de fazladan özen gösterilmesi gereken bir durumdur. Hamilelik maratonunda her anne adayı doğacak bebeği için dikkatli ve özenlidir. Dikkatli ve bilinçli davranılması gereken faktörlerin başında da beslenme gelir.

Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalı?

İdeal kiloda olmak, vücut kitle endeksinin normal aralıkta olması sağlığımız için önemlidir. Özellikle gebe kalmaya karar veren kadınların da bu konuyu göz önünde bulundurması gerekir. Örneğin aşırı kilo durumu varsa hamilelikten önce fazla kiloların verilmesi, ideal kiloya ulaşılması en doğrusudur. Zira aşırı kilo gebe kalmayı zorlaştıran faktörlerden biridir. Aynı şekilde aşırı zayıflık da istenmeyen bir durumdur.

Hamilelikte alınması gereken ortalama kilo 10-12 kg.dır. İdeal kilonun üzerinde olma durumu varsa fazla kilo almamaya özen gösterilmelidir. Bir çok anne adayı doğacak bebeğinin iyi gelişmesi ve iyi kilo almasını istediği için hamilelikte normalden daha fazla yemek yeme eğilimi gösterebilir. Ancak bu doğru değildir. Burada önemli olan çok yemek değil, sağlıklı beslenmektir.

Bazı anne adayları ise özellikle gebeliğin ilk trimesterinde (ilk 3 ay) mide bulantısı ve kusma şikayeti yüzünden yemek yiyemez ve hatta günlük tüketmesi gereken su miktarını bile tüketemez hale gelir. Ancak bu da bebek için endişelenilecek bir durum değildir. Bulantı ve kusmalar zamanla azalarak ortadan kalkar ve bebek, plasenta yoluyla anneden alması gerekeni alır.

Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalı
Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalı?

Hamilelikte Ne Yememeli?

Aslında bu sorunun cevabı basit. Hamilelik olsa da olmasa da geçerli olan doğru ve dengeli beslenme kuralları hamilelikte de geçerliliğini koruyor. Örneğin hamur işi yiyecekleri fazla tüketmek sağlık açısından iyi değildir. Aynı şekilde anne karnındaki bebeğe hamur işi yiyeceklerin hiçbir faydası yoktur ve anne adayında gereksiz kilolara da neden olur.

Fazla kafein tüketiminden kaçınmak gerekir. Örneğin günlük 3 bardak çaydan fazla tüketilmemelidir. Kahve ya da çayın günlük sınırlı tüketimi dışında gazlı ve özellikle alkollü içeceklerden de kesinlikle kaçınılmalıdır.

Şeker ve tuz tüketimi de hassas bir konudur. Fazla tuz tüketimi vücutta ödem yaparak anneyi rahatsız edebildiği gibi tansiyon yüksekliğine de sebep olabilir. Şeker ise normal şartlarda da insan sağlığına zarar verir, gebelikte şeker tüketimi konusunda daha özenli davranmakta fayda vardır.

Bunların dışında çiğ etten hamilelik döneminde özellikle kaçınmak gerekir. Örneğin etli çiğ köfte ya da iyi pişmemiş et… Zira çiğ ette bakteriler barınabilir ve toxoplazma denilen hastalığa sebep olur. Hamilelik döneminde toxoplazma ile enfekte olmak anne karnındaki bebeğe ciddi hasarlar verebilir. O nedenle çiğ et ile mümkünse temas bile etmemek, çiğ etle temas eden bıçak, kesme tahtası gibi mutfak gereçlerini güzelce temizlemek gerekir.

Hamilelikte Ne Yemeli?

Hamilelikte beslenme konusunda yediğimiz kadar içtiklerimizin de önemi çoktur. Her şeyden önce yeterli miktarda su tüketimi çok önemlidir. Günde en az iki litre su içmek ideal olanıdır. Kalsiyum ihtiyacının artmasından dolayı ayran, kefir, süt, cacık gibi içecekler tüketilmeli; peynir, yoğurt gibi kalsiyum kaynağı besinlerin tüketilmesine de dikkat edilmelidir.

Haftalık bir beslenme programı çıkarılarak bu bir haftalık programa balık, tavuk ve kırmızı etin yanı sıra mutlaka sebze yemekleri de dahil edilmelidir. Makarna ve pirinç pilavı gibi yiyeceklerin fazla tüketiminden kaçınılmalıdır. Yumurta ve kuru baklagiller de tüketilmesi gereken yiyeceklerdir.

Taze sebze, balık, beyaz ve kırmızı et dışında taze ve mevsiminde meyve de yeteri oranda tüketilmelidir. Ayrıca her gün ikişer üçer tane fındık, badem, ceviz gibi kuru yemişleri tüketmek de anne karnındaki bebeğin sağlıklı gelişimi açısından oldukça faydalıdır.

Bunları da beğenebilirsiniz
Bu Konu Hakkında Siz Ne Düşünüyorsunuz?