Hamster Nasıl Bir Hayvandır? Hamsterın Özellikleri Nelerdir?

Hamster Nasıl Bir Hayvandır

Hamster nasıl bir hayvandır? Hamster insana zarar verir mi? Bu içeriğimizde fareye benzeyen ama son derece sevimli olan bu hayvanlar ile ilgili bilgiler veriyoruz.

Cricetidae alt familyasına mensup olan hamsterların 19 türü vardır.

Avrupa’da ve Batı Asya’da yaşayan hamsterlar genellikle tarım alanlarında ya da bozkırlarda toprağın altına yuvalar kazarak buralarda yaşarlar. Yuvalarına, yiyeceklerini saklayabilecekleri depo alanları yaparlar.  Doğadaki en büyük düşmanları ise atmaca, gelincik, baykuş gibi hayvanlardır.

Hamster Nasıl Bir Hayvandır?

Minicik yuvarlak gözleri vardır. Ön ayaklarında dört parmakları olmasına karşılık arka ayaklarında beş parmakları vardır. Çok kısa bir kuyrukları vardır ve bu kuyruk genellikle tüylerinin altında görünmez bile. Ortalama boyları 20 cm., ağırlıkları ise 200 gram kadardır.

Ömürleri kısadır. Ortalama sadece 2-3 yıl kadar yaşayabilirler. Renk göremezler. Dünyaya siyah beyaz gözlerle bakarlar. Bu nedenle görüş yetenekleri zayıftır.

Gündüzleri kendilerini dış tehlikelerden korumak adına günlerinin tamamını toprağın altındaki yuvalarında geçirirler. Daha çok alacakaranlıkta ve geceleri aktif olurlar.

Görüş yeteneklerinin çok zayıf olmasına karşılık etraflarındaki hareketleri iyi bir şekilde algılayabilirler. Bu sayede vahşi doğada kendilerini tehlikelere karşı koruyabilirler.

En ilginç özelliklerinden biri dişlerinin sürekli uzuyor olmasıdır. Üst ve alttaki ikişer ön dişleri yaşamları boyunca sürekli büyüse de, hep bir şeyleri kemirdikleri için törpülemiş olurlar.

Vücutlarında bulunan koku bezleri sayesinde cinsiyetler arasında ayrım yapabilirler. Yiyecekleri bulabilirler, kendi bölgelerini işaretleyebilirler, eşlerini ve yavrularını bulabilirler.

Suriye Hamsterı
Suriye Hamsterı

Evcil Hayvan Olarak Hamster

Evcil hayvan olmaları açısından en popüler hamster türü Suriye hamsterıdır. Altın hamster da denir. Diğer yaygın evcil hamster türü ise cüce hamsterdır.

Çok esnek hayvanlar olsa da kemikleri kırılgandır. Hassas yapıları nedeniyle evcil hayvan olarak bakımı sırasında ani sıcaklık değişimlerinden, aşırı sıcak ya da aşırı soğuk ortamlardan korunmaları gerekir.

Etraflarındaki sesleri yakalayabilmek için kulaklarını dik tutarlar. Benzer sesleri öğrenme yeteneği olan hamsterlar sahiplerinin seslerini ayırt edebilirler.

Evinizde bir hamster besleyecekseniz bu hayvanların pek de sosyal olmadığını unutmamalısınız. Zira aynı yuvada birden fazla hamster bulundurduğunuzda bu durum onlarda yoğun bir stres durumuna sebep olacaktır. Bu stres onların şiddetli bir şekilde kavga etmesine ve hatta bu kavga sonunda ölmelerine sebep olabilir.

Hamsterların bir diğer özelliği de vücut dilini kullanarak sahibi ile iletişim kurmaya çalışmasıdır.

Bir Suriye hamsterı doğada kış uykusuna yatar ancak evcil hayvan olarak tutulduğunda kış uykusuna yatmazlar.

Hamster Ne Yer?

Omnivor canlılardır. Yani hem etçil hem otçul sınıfındandırlar. Ancak en sevdikleri yiyecekler arpa, buğday gibi kuru gıdalardır. Besin maddeleri meyve, sebze ve tahıllar olduğu için tarım alanlarına zarar verebilirler. Tahıl, meyve ve sebze ile beslenseler de toprak altındaki böcekleri yiyerek beslendikleri de olur.

Evcil hamsterlar, onlar için özel olarak üretilen mamalarla beslenir. Ancak sebze, meyve, tohum ve kabuklu yemiş de hamsterlara verilebilir. Hangi meyve ve sebzelerin verileceği konusunda dikkatli olunmalıdır. Örneğin mandalin, portakal ve limon verilmemeli, yeşil yapraklı sebzeler verilmelidir. Bunun yanı sıra hamsterları beslemek için onlara kesinlikle tuzlu ve şekerli gıdalar ya da abur cubur tarzı yiyecekler verilmemelidir.

Yanaklarında, tıpkı sincaplarda olduğu gibi küçük kesecikler vardır. Yanaklarındaki bu keseciklerde yiyeceklerini biriktirip yuvalarına taşırlar ve burada depolarlar. Bir hamsterın yanaklarında biriktirebileceği yiyecek miktarı kendi ağırlığının yarısı kadar olabilir.

Hamsterlarda Üreme

Suriye ve Rus hamsterı sadece 4-5 haftalıkken üreme yeteneğine sahip olur. Buna karşılık Çin hamsterları 2-3 aylıkken üremeye başlayabilir.

Suriye hamsterları yılda birkaç kez yavru dünyaya getirebilir. Gebelik süresi ise 1 aydan daha kısadır. Türlere göre bu süre 2-3 hafta arasında değişir. Dişi bir hamster bir seferde 20’den fazla yavru dünyaya getirebilir ancak bir doğumda ortalama 2-5 yavru dünyaya gelir.

Dişi hamster, çiftleşmeden sonra erkekle daha fazla aynı ortamda tutulmamalıdır. Zira dişi hamster, erkek hamstera saldırabilir hatta onun ölümüne sebep olabilir. Dişi hamster yavrularıyla da uzun süre aynı ortamda bırakılmamalıdır. Yavru hamsterlar anneleriyle doğumdan itibaren en fazla 3 hafta bir arada tutulmalıdır. Aksi takdirde anne hamster, yavrularını yeme eğilimi gösterebilir.

Bunları da beğenebilirsiniz
Bu Konu Hakkında Siz Ne Düşünüyorsunuz?