İmparator Penguen Nerede Yaşar? Özellikleri Nelerdir?

İmparator Penguen

İmparator penguen nerede yaşar ve özellikleri nelerdir? Dünyanın en sevimli hayvanlarından biri de penguenlerdir. Bu içeriğimizde yeryüzündeki 18 penguen türü içinde özel bir yere sahip olan İmparator penguenlerin özelliklerini inceliyoruz.

İmparator Penguen Nerede Yaşar?

Dünyanın en güney ucunda yaşarlar. Başka bir deyişle Antarktika buzullarında yaşamlarını sürdürürler. Uydu görüntüleri üzerinde yapılan tespitlere göre yaklaşık 50 imparator penguen kolonisi ile birlikte 600 bin kadar imparator penguen olduğu görülmüştür.

İmparator Penguenin Özellikleri Nelerdir?

İmparator penguen, diğer tüm penguen türleri içinde en büyük ve en ağır penguen türüdür. Nitekim bir imparator penguenin boyu 1,30 cm.e kadar ulaşabilir. Ağırlıkları ise 60 kg.a kadar çıkabilir. Diğer ayırt edici özellikleri ise boyun, yanak ve kulak kısımlarının sarı-turuncu bir renge sahip olmasıdır.

Bir kuş türüdür ve diğer penguenler gibi onlar da uçamaz. Ancak bir deniz kuşu olmasından dolayı mükemmel yüzücülerdir. Denizde avlanırlar. Balıklar (özellikle gümüş balığı) ve kril denilen planktonik canlılar onların en önemli besin kaynaklarıdır. Gruplar halinde denize dalıp avlanırlar. Bu sırada küçük avları hemen tüketirler, büyük avları ise yüzeye çıkarıp parçaladıktan sonra yemeyi tercih ederler.

Avlanma sırasında bir imparator penguen 535 metre kadar derinliğe dalabilir. Bu inanılmaz bir derinliktir. Penguenin ne kadar derinliğe dalıp avlanacağı suyun berraklığına bağlıdır. Çünkü imparator penguen avlanmak için önünü görmek zorundadır. Suyun altında 20 dakika boyunca kalabilirler. Nitekim İmparator penguen cinsi “Aptenodytes”tir ve bu kelimenin anlamı “kanatsız dalgıç”tır.

İmparator Penguen ve Yavrusu
İmparator Penguen ve Yavrusu

Üreme ve Kuluçka

İmparator penguen, Antarktika kışında üreyen tek penguen türü olma özelliğine sahiptir. Bir imparator penguen 3 yaşına geldiğinde üremeye başlayabilir. Çiftleşme dönemi genellikle Nisan ayıdır. Mayıs ve Haziran aylarında ise kuluçkaya yatarlar. Bu aylar Antaktika’da kış aylarıdır.

Dişi penguen tek seferde bir yumurta bırakır. Yumurtayı bıraktıktan sonra besin aramak için denize döner. Diğer penguen türleri yuva kurmayı tercih ederken imparator penguenler yuva kurmaz. Kuluçka görevi erkek penguenindir. Erkek penguen kuluçkaya yatar. Ama diğer türler gibi yumurtanın üzerine oturmak yerine ayaklarının üzerinde, karının alt tarafında yumurtayı muhafaza eder. Rüzgara sırtını dönerek yumurtayı korur. Kuluçka sürecinde erkek penguen yaklaşık 20 kilo kaybeder. Çünkü kuluçka süresince yemek yemezler.

Yaklaşık 2 aylık kuluçkadan sonra yavru penguen yumurtadan çıkar. Ancak bir süre daha erkek ebeveynin karın kısımlarında kalırlar. Bu arada besin aramak için denizlere giden anne penguen geri dönüp yavrularını balıkla besler. Anne penguen denizlerden döndüğünde, sesli çağrı sayesinde yüzlerce baba arasından kendi eşini ve yavrusunu bulur. Midesinde biriktirdiği kısmen sindirmiş olduğu balık, kalamar ve krili kusarak yavrusunu besler. Yavruların, büyümek için çok fazla besine ihtiyaç duyması nedeniyle, ebeveynler iş birliği içinde besin ararlar. Dişi penguen yavruya bakım görevini devraldıktan sonra denizlere dönme sırası erkektedir ve o da yaklaşık 1 ay denizlerde yiyecek avlar.

Anne ya da baba penguen denizden dönmezse ya da gecikirse, yavrusunun bakımından sorumlu ebeveyni yine de yavrusunu terk edip denizlere döner. Ancak böyle bir durumda yavru, hayatta kalamaz. Çiftleşecek bir eş bulamayan ya da kendi yavrusunu kaybetmiş olan dişi bir imparator penguen, terk edilmiş olan bu yavruyu evlat edinebilir. Ancak ne var ki bu yavruya tek başına bakamaz ve yavru tekrar terk edilmeye mahkumdur. Başıboş ve yalnız kalan yavru penguen kolonide kendilerine sığınacak bir yer ararlar. Başka bir yavrunun kuluçka alanına girmeye bile çalışabilirler. Ancak bu çaba sonuçsuz kalır ve yavru açlıktan ya da soğuktan ölür.

İmparator Penguenler
İmparator Penguenler

Yavru penguen doğduktan 1 buçuk ay sonra ebeveyninin ayağından ayrılır ve diğer yavrularla “kreş” denilen bir alanda toplanırlar. 6 ay sonra, Antarktika’nın yaz mevsimi olan Ocak ayında yavru penguen artık yetişkin olur.

Yaklaşık 50 yıl yaşayabilir. Ancak ortalama yaşam süreleri 20 yıldır. Doğada pek fazla düşmanları yoktur. Leopar fokları, katil balinalar ve dev fırtına kuşları imparator penguenler için tehlikelidir.

Antarktika’nın çetin rüzgarlarına karşı koloni halinde mücadele ederler. Bir araya toplanarak bir daire oluştururlar ve en genç üyeler en sıcak olan bölgede yani en ortada durur. Yetişkinler dış bölgede durarak küçükleri rüzgardan korurlar.

İmparator Penguenlerin Nesli Tükeniyor mu?

2012 yılına kadar “en az endişe duyulan” türlerden biriyken “neredeyse tehdit altındaki türler” listesine dahil edildi. Bu tehlikenin başlıca nedenleri arasında iklim değişikliği ve endüstriyel balıkçılığın sebep olduğu gıda azalmasıdır.

Bunları da beğenebilirsiniz
Bu Konu Hakkında Siz Ne Düşünüyorsunuz?