İskandinav Ülkeleri Hangileridir? İskandinavya Nerede?

İskandinav Ülkeleri Hangileridir?

İskandinav ülkeleri hangileridir ve İskandinavya neresidir? Hangi bölge İskandinavya olarak adlandırılır ya da hangi ülkeler bu coğrafyaya dahildir gibi soruların cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

İskandinav Ülkeleri Hangileridir? İskandinavya Nerede?

En genel tanımıyla Kuzey Avrupa coğrafyası İskandinavya olarak tanımlanmaktadır. Danimarka, İsveç, Norveç, Finlandiya ve İzlanda gibi Kuzey Avrupa ülkelerini kapsayan coğrafya İskandinavya olarak tanımlanırken, bu Kuzey Avrupa ülkeleri de İskandinavya ülkeleri olarak adlandırılmaktadır.  Bu ülkeler dışında Aland, Faroe Adaları, Norveç adaları Svalbard, Jan Mayen ve Danimarka Krallığı’nın parçası olan Grönland da bu coğrafyaya dahildir.

İskandinavya’nın Özellikleri Nelerdir?

Güçlü bir tarihe, kültürel ve dilsel bağlara sahip bir bölgedir.

İskandinavya ülkelerinin ekonomileri Avrupa’nın en güçlülerindendir.  Özellikle; İsveç, Norveç, Danimarka ve Finlandiya’nın refah seviyesi oldukça yüksektir.

İskandinav Ülkelerinde Hangi Diller Konuşulur?

Gerçekte İskandinavya terimi İsveç, Norveç ve Danimarka krallıklarını kapsar. Nitekim bu üç krallığın ulusal dilleri İskandinav lehçesindendir ve Kuzey Germen dilleridir.

Tarih öncesi çağlardan itibaren İskandinavya bölgesinde iki dil grubu vardır: Kuzey Alman dilleri ve Sami dilleri. Bugün İskandinavya’da nüfusun çoğunluğunun konuştuğu ve günümüzde Danca, İsveççe, Norveççe ve İzlanda’ca olarak bildiğimiz diller aslında Germen dili konuşan Kuzey Germen kabilesinden gelmektedir. Temelde İskandinav dilleri olarak bilinen diller Danimarka, Norveç ve İsveç dilleridir. Yani Danca, Norveççe ve  İsveççe.

İkinci grup ise Sami dilleridir. İskandinavya’nın en kuzey bölgesinde yoğunlaşan ve bölgenin azınlığı durumunda olan Sami halkının konuştuğu dil. Buna Finlandiya/Fince’yi örnek verebiliriz.

İzlanda, çok uzun dönem Danimarka’nın siyasi kontrolü altındaydı. Ancak buna rağmen İzlanda dili Danca’dan çok az etkilenmiştir.

Resmi dil ve konuşulan diğer diller şöyledir;

  • Norveç: Resmi dili Norveççe. Konuşulan diğer diller Kvence, Roman dili
  • İsveç: Resmi dili İsveççe. Konuşulan diğer diller Fince, Meankieli, Laponca, Roman dili, Yidiş
  • Danimarka: Resmi dili Danca. Konuşulan diğer diller Almanca, Grönlandca, Faroece
  • Finlandiya: Resmi diller Fince ve İsveççe. Konuşulan diğer diller Laponca.
  • İzlanda: Resmi dili İzlandaca
İskandinav Ülkeleri'nin Bayrakları
İskandinav Ülkeleri’nin Bayrakları

İskandinavya Coğrafyası

Bu coğrafya içinde bir çok çeşitliliği barındırmaktadır. Bir çok farklı oluşumu İskandinavya’da bir arada görmek mümkündür. Fiyortlar, dağlık ve düzlük alanlar, takımadalar, morenler ve bir çok irili ufaklı göl…  Özellikle moren ve göller Finlandiya ve İsveç’te 10 bin yıl kadar önce sona ermiş olan buzul çağının bölgeye mirasıdır.

Güney kesimleri ılıman bir iklim özelliğine sahiptir. Ancak güneyden kuzeye ya da doğudan batıya iklim de farklılıklar göstermektedir. Tundra iklimi ve karasal iklim görülen diğer iklim tiplerindendir.

İskandinavya’da şimdiye dek kayıtlara geçmiş olan en yüksek sıcaklık oranı İsveç’te ölçülmüş olup 38 °C’dir. En düşük sıcaklık da yine İsveç’te ölçülmüş olup -52 °C’dir.

İskandinav ülkeleri arasında en fazla nüfus yoğunluğuna sahip ülke Danimarka, buna karşılık en az nüfus yoğunluğuna sahip ülke ise İzlanda’dır.

Vikingler

Bölgede bir zamanlar Vikingler yaşamaktaydı. İskandinavya’da Vikinglerin dönemi 8.-11. Yy.ları kapsamaktadır. Vikinglerin genel olarak Avrupa’da geniş ve büyük ölçekli baskın, koloni, fetih ve ticaret faaliyetlerine katıldıkları bilinmektedir. Vikingler aynı zamanda Kuzey Amerika’ya ulaşan ilk Avrupalılar’dır.

Orta Çağ’a gelindiğinde yani 11.-13. Yy.larda Hristiyanlaşma ve devlet oluşumu döneminde Cermen Krallığı üç krallıkta birleşmişti. Bunlar Danimarka, İsveç ve Norveç krallıklarıydı. Ancak daha sonra bölgesel, coğrafi, siyasi vb. sebeplerle bu krallıklar birbirinden ayrıldı. Finlandiya ise Napolyon Savaşları’na kadar İsveç’in bir parçası durumundaydı.

Tarihsel süreçte bölgede pek çok siyasi çekişme ya da savaş gerçekleşmiş olmasına rağmen günümüzde Dünya’nın en sakin coğrafi alanlarından biridir.

İskandinav Ülkeleri ve Nüfusları

Yaklaşık nüfusları ise şöyledir;

Danimarka: 5, 800 bin

İsveç: 10 milyon 300 bin

Norveç: 5 milyon 300 bin

Finlandiya: 5 milyon 500 bin

İzlanda: 355 bin

Faroe Adaları: 50 bin

Aland Adaları: 30 bin

İskandinavya İklimi Nasıldır?

Zengin ve oldukça güzel bir coğrafyası vardır. Örneğin Norveç fiyortları, İskandinav dağları, takımadalar dışında göl ve moren açısından da zengindir. İklim İskandinavya’nın her yerinde aynı değildir. Yani kuzeyden güneye, batıdan doğuya doğru ılıman iklimden tundra iklimine, karasal iklime kadar çeşitli iklim tiplerine rastlanır. İskandinavya’da kayda geçen en yüksek sıcaklık İsveç’te 38 derece ölçülmüştür. En düşük sıcaklık ise yine İsveç’te -52.6 derece ölçülmüştür. En soğuk ay Şubat’tır.

İskandinav Ülkeleri ile ilgili bu içeriğimiz ilginizi çektiyse Balkan ÜlkeleriLatin Amerika Ülkeleri  ya da Orta Amerika Ülkeleri ile ilgili içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.

Bunları da beğenebilirsiniz
Bu Konu Hakkında Siz Ne Düşünüyorsunuz?